«

»

okt 19

Tomac az ellentétek ember

Tomac 2018-as szezonja egy hullámvasút volt. Ennek volt a bizonyítéka az elmúlt két hétvége is. A 4-szeres amerikai bajnok ismét bebizonyította, hogy mennyire kiegyensúlyozatlan. (Hegyi András)

Eli Tomac a 450-es szuperkrossz bajnokságban a legtöbb győzelmet jegyezte idén, mégsem lett bajnok. A 450-es motokrosszban szintén a legtöbbször diadalmaskodott, azonban a Nationalben már bajnok lett. Október első két hétvégéjén is hullámvasútazott. Két hete a 72. Nemzetek Krosszán a jelenlegi legnagyobb amerikai motokrossz sztár, a gyári kawasakis Eli Tomac volt az első számú negatív szenzáció. Meglepetésre csak egy-egy 4. és 7. helyre volt képes. Egyértelműen Tomac volt a legnagyobb negatív meglepetése a csapat vb-nek. Aztán 6 nappal később a 8. Monster Energy Kupán egy egészen más Tomacot láthattunk. Rekordokkal nyerte meg mindhárom futamot. Ismét megmutatta, hogy mennyire kiegyensúlyozatlan. Ez azonban nem meglepő, hiszen a 2010 óta tartó profi karriere alatt folyamatosan kiegyensúlyozatlan. Főleg a 450-ben.
Tomac 2010 és 2013 között motorozott a 250-ben. Ez alatt a 4 szezon alatt 2 bajnoki címre volt képes. Ez a 4 szezon azonban nagyon kiegyensúlyozatlan módon telt el. 2010-ben debütált profiként és az első viadalán azonnal győzni tudott, azonnal diadalmaskodott az első 250-es motokrossz versenyén a Nationalben. (Ilyenre Tomac mellett még James Stewart, Grant Langston és Marty Smith volt képes.) Utána viszont a 2. motokrossz győzelmére csak 2012-ben volt képes, míg az egyetlen 250-es motokrossz bajnoki címét a 4. szezonjában, 2013-ban gyűjtötte be. Tomac kiegyensúlyozatlanságát a 250-es szuperkrossz pályafutása is tökéletesen visszatükrözi. 2011 és 2013 között mindegyik szezonjában győzelemre volt képes, de csak egyetlen bajnoki címet jegyzett. A kiskategória történetében van egy rekordja. Eddig 4 olyan krosszos volt, akik a kiskategóriában egyszer a motokrosszban és egyszer a szuperkrosszban lettek bajnokok. Ez a négy krosszos Ryan Dungey, Trey Canard, Travis Pastrana és Eli Tomac. A négy krosszos közül pedig Tomacnak van a legtöbb győzelme, 23 győzelmet ért el. Azaz nagyon sokszor képes volt győzni, de mégis csak egy-egy bajnoki címre volt képes szakáganként.

Tomac azonban mégis leginkább a királykategóriában, a 450-ben nagyon kiegyensúlyozatlan. Szuperkrossz és motokrossz teljesítménye között óriási a különbség. Amíg a motokrosszban már van két bajnoki címe, addig a 450-es szuperkrosszban ő számít már a legnagyobb vesztesnek. Neki van a legtöbb győzelme azok közül a krosszosok közül, akik sosem voltak bajnokok a szuperkrossz királykategóriájában. 21 győzelmet aratott, de még sosem volt 450-es szuperkrossz bajnok.

Tomacnak a Nemzetek Krosszán is van egy rekordja. Doug Henry mellett ő a második amerikai, aki a 4 amerikai bajnoki címe ellenére még sosem diadalmaskodott a Nemzetek Krosszán. Az ausztrál Chad Reed és a dél-afrikai Grant Langston is hasonló mutatóval rendelkezik, ők is 4-szeres amerikai bajnokok, de a csapat vb-n sosem nyertek. Tomacnak van egy másik rekordja is. Justin Barcia, Kent Howerton, Tony DiStefano, Jim Pomeroy és Brad Lackey mellett a 6. amerikai krosszos, aki részt vett legalább 3 csapat vb-n az amerikai válogatottal, azonban győzni nem tudott.

Összességében Tomac eddigi profi karrier tehát nagyon kiegyensúlyozatlan. Nagyon sokat nyert már, de nagyon hiányzik neki a 450-es szuperkrossz korona, valamint a győzelem a Nemzetek Krosszáról.