«

»

okt 22

McElrath eddigi legnagyobb sikere

Shane McElrath még sosem volt bajnok Amerikában, viszont az elmúlt szombaton ő lett az 5. Red Bull Straight Rhythm győztese. (Hegyi András)

A 2014 óta létező Red Bull Straight Rhythm – egy félmérföldes nyílegyenes szuperkrossz pályán kell a leggyorsabbnak lenni – történtében idén új időszámítás kezdődött. Idén már csak és kizárólag kétütemű gépekkel lehetett versenyezni két kategóriában, a 250-ben és a 150-ben. A 250-es presztízskategóriába pedig rengeteg egykori, immár visszavonult szupersztár nevezett be, akiknek a legnagyobb ellenfele egy jelenlegi 250-es menő volt. A gyári KTM-es Shane McElrath-ról van szó, aki az eddigi pályafutása legnagyobb diadalát érte el a kaliforniai Pomonában.

A 24 éves McElrath 2013 óta profiskodik Amerikában, de bajnoki címre még nem volt képes. 2015-ben és 2017-ben a 250-es Nyugati-parti szuperkrosszban a 2., míg idén szintén ugyanitt a 3. helyen végzett az összetettben. Azaz idén ő lett az első krosszos, aki úgy nyert meg egy amerikai holtszezonbeli viadalt, hogy nincsen amerikai bajnoki címe.

Az 1998 és 2009 között létezett US Openen Damon Huffman, Jeff Emig, James Stewart, Ricky Carmichael, Mike LaRocco, Chad Reed és Grant Langston amerikai bajnokként győzött. A 2011 óta létező Monster Energy Kupán Ryan Villopoto, Justin Barcia, James Stewart, Davi Millsaps, Ken Roczen, Marvin Musquin és Eli Tomac amerikai bajnoki címmel a tarsolyában diadalmaskodott. Míg a 2014 óta létező Red Bull Straight Rhythm versenyen Stewart és Musquin is amerikai bajnoki címmel a háta mögött nyert.
Idén viszont Shane McElrath megszakította ezt a hagyományt. A szuperkrosszban és a motokrosszban még nem volt képes bajnoki címre, ennek ellenére mégis képes volt arra, hogy idén ő legyen a legjobb az egyik legfontosabb amerikai holtszezonbeli versenyen, az 5. Red Bull Straight Rhythm viadalon, ahol idén igazi sztárparádé volt. A mezőnyben ott volt a 10-szeres amerikai bajnok Ryan Villopoto, a 9-szeres amerikai bajnok Ryan Dungey, a kétszeres amerikai bajnok Christophe Pourcel, a 2001-es amerikai 125-ös motokrossz bajnok Mike Brown, valamint Joshua Grant, Jordon Smith, Ryan Sipes, Ryan Morais, Darryn Durham és a francia Cedric Soubeyras is.

A nyolcaddöntőben McElrath Durhamet győzte le. Az egykori gyári kawasakis Durham, aki volt második is a 250-es szuperkrosszban, 2016-ban vonult vissza. A negyeddöntőben McElrath Ryan Morais ellen jutott tovább. Az egykori gyári suzukis szintén volt második a 250-es szuperkrosszban a 2012-es visszavonulása előtt. Ezután az elődöntőben McElrath a csapattársát, Jordon Smith-t győzte le 2-1 arányban. (A párharcok két győzelemig tartottak.) A döntőben minden idők egyik legnagyobb amerikai krosszosa, a 2017-ben visszavonult Ryan Dungey várta McElrath-t. Dungey tavaly május óta nem versenyzett. Ennek ellenére nagyon meggyőző volt a Red Bull Straight Rhythm viadalon, ahol, sorrendben, legyőzte Mike Brownt, Soubeyrast és Villopotot. A finálé 1. futamában McElrath nyert, a 2. futamban Dungey volt a jobb, a mindent eldöntő utolsó, 3. futamban viszont McElrath diadalmaskodott, azaz az eddigi karriere legnagyobb diadalát könyvelhette el.