«

»

okt 22

Marquez a terepmotoros MotoGP szupersztár

Vasárnap óta a spanyol Marc Marquez a gyorsasági vb legfiatalabb 7-szeres, valamint a királykategória legfiatalabb 5-szörös világbajnoka immár. Még csak 25 éves. Marquez pedig ezer szállal kötődik a terepmotorozáshoz, a motokrosszhoz is. Folyamatosan krosszozik, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az aszfalton a leggyorsabb lehessen. (Hegyi András)

Marc Marquez terepmotorosként kezdte a pályafutását. Négyévesen kapta meg az első terepmotorját. 1997 és 2001 között endurozott és motokrosszozott, hazájában volt korosztályos bajnok is. Aztán 2002-ben átpártolt a gyorsasági szakághoz, azonban sosem hagyott fel a terepmotorozással. Sőt! Hiszen amióta a MotoGP-ben versenyzik, egyre fontosabb lett a számára a terepmotorozás, a motokrossz és a dirt track.

A spanyolországi, a katalóniai Rufeában folyamatosan motokrosszozik és dirt track edzéseken vesz részt. A motokrossz edzéseken az állandó segítője egy egykori spanyol motokrossz bajnok, José Luis Martínez, aki 2015 óta Marquez személyi motokrossz edzője. Rufeában 2015 óta Marquez egy teremotoros edzőtábort is tart minden évben gyerekek részére. A Marquez Junior Motor Camp egyre nagyobb presztízzsel rendelkezik. Emellett Marquez, ha ritkán is, de részt vesz különböző enduro és motokrossz versenyeken is.

A dirt track vagy a flat track szakágban viszont Marqueznek van egy immár világhíres versenye is. 2014 óta rendezik meg Barcelonában a Superprestigio viadalt, amely Európa egyik leghíresebb dirt track eseményévé vált immár.