«

»

nov 07

Prado fiesztája

Spanyolországban folyamatosan ünnepelték Jorge Pradot, az MX2 első spanyol világbajnokát. (Hegyi András)

A 17 éves Jorge Prado idén átírta a spanyol motokrossz, a motokrossz világbajnokság és a Nemzetek Krossza történetét is. Immár ő a legsikeresebb spanyol motokrosszos a vb történetében. Ő az első, aki 12 nagydíjgyőzelemmel szerezte meg az első vb-címét. Míg a Nemzetek Krosszán az első spanyol kategóriagyőztes. Prado egy csapásra nemzeti hős lett hazájában, akit az elmúlt héten folyamatosan ünnepeltek Spanyolországban.

Prado az ünnepléssorozat előtt még kénytelen volt műtőasztalra feküdni. Október 24-én korrekciós műtétje volt, azt a könyökét operálták meg ismét, amely 2017. december 23-án eltört. (A vb elején a könyöksérülése miatt nem tudott százszázalékos lenni.) Aztán következhetett az ünneplés. Prado előbb szülővárosába, a galíciai Lugoba látogatott el. Nem csak büszke spanyol, hanem büszke galíciai is. Október 30-án díszvendég volt egy labdarúgó mérkőzésen. Ő végezte el a kezdőrúgást a Lugo-Levante Király-kupa meccsen. Október 31-én tiszteletére Lugoban több ünnepséget is rendeztek. Volt motoros felvonulás, a városházán is fogadták, akit a legfontosabb helyi újság Lugo legjobb sportolójának is megválasztott. Lugo város lakói pedig szintén óriási ünneplésben részesítettek. Prado több mint 2 órán át csak autogramokat osztogatott.

November 4-én a spanyol fővároshoz, Madridhoz közel fekvő Valdemorilloban folytatódtak az ünnepségek Prado tiszteletére. Valdemorilloban gyűltek össze Spanyolország összes részéből a motokrosszosok, hogy gratulálhassanak történelmi vb-címéhez. Több versenyt rendeztek, Ő volt az egyik díjátadó. Prado a versenyek alatt folyamatosan kommentátorkodott, míg egy tiszteletkör erejéig végigmotorozott a pályán, amelyet nagyon jól ismer, hiszen többször is versenyzett rajta. Prado kétszer megnyerte a Madridi Tartományi Bajnokságot. Emellett 2013-ban itt nyerte meg a Red Bull Give Me Five eseményt.

Prado azóta a leghíresebb spanyol motokrosszossá vált, akitől Valdemorilloban is hosszú sorokban kértek aláírást.