«

»

nov 15

Cairoli önéletrajza

A 2014-es dokumentum filmje után ezen a héten, november 13-án megjelent a 9-szeres világbajnok Antonio Cairoli önéletrajzi könyve is. A könyve címe Cairoli mottója: „Gyorsaság, sár, dicsőség”, míg a könyv alcíme: „Életem a motokrosszért.” (Hegyi András)

2014-ben egy holland rendezőpáros, Nick Janssen és Jean-Paul Maas készítettek el egy dokumentumfilmet Antonio Cairoliról. A „Tony Cairoli: A Film” címet viselő mozi dokumentarista módon, nagyon részletesen mutatta be az olasz legenda karrierét. Idén viszont Cairoli arra szánta rá magát, hogy saját maga mutassa be önmagát egy önéletrajzi könyvben. A sajtósával, Lorenzo Restával közösen írta meg az önéletrajzát. A 272 oldalas, Olaszországban megjelent könyv teljes egészében átöleli Cairoli életét, karrierét a kezdetektől egészen a 2018-as szezonig. Cairoli kitárja önmagát, egyes szám első személyben beszéli el az élet- és karriertörténetét. Nyíltan mutatja be az élete legfontosabb állomásait és árulja el az érzéseit.

Cairoli önéletrajzában megismerhetjük mindenidők egyik legnagyobb krosszosát, valamint megismerhetjük magát az embert is. Igaz ez a kettő elválaszthatatlan, hiszen számára minden a motokrossz körül forog.
Az önéletrajzában bemutatja a számára legfontosabb embereket, a kapcsolatát velük és az érzéseit irántuk. Mesél a szüleiről, Paola és Benedetto Cairoliról, a holland feleségéről, Jill Coxról, a De Carli családról, azaz a jelenlegi csapatáról, a Claudio De Carli vezette De Carli Teamről, valamint arról az amerikai Jeremy McGrath-ról, aki gyerekkorában a fő inspirálója volt, hogy motokrosszos legyen.

Cairoli McGrath videóin nőtt fel és az amerikai szupersztárt utánozva kezdett el krosszozni is. Ír az átélt nehézségeiről, a kudarcairól és a sérüléseiről. Olvashatunk arról, hogy milyen nehéz is volt a csúcsra érnie a távoli Szicíliából. Olvashatunk a válságairól. 2003-ban majdnem abbahagyta a motokrosszt. Amikor pedig meghaltak a szülei, hatalmas veszteség érte őt, hiszen a szülei voltak a legnagyobb támogatói a karriere alatt. Cairoli azonban főleg arról ír, hogy mennyire szenvedélyesen és odaadással szereti a motokrosszt, amelyben az egyik legnagyobbá vált.

Összefoglalva, Cairoli egy bensőséges hangvételű önéletrajzot írt meg, amelyben megmutatja, hogy milyen úton jutott el addig, hogy legenda legyen. Amely út még nem ért véget, hiszen Cairoli azt is leírja, hogy ő még le akarja győzni a 2018-as világbajnok Jeffrey Herlingset.