«

»

nov 19

Anderson az új király

Az idei szuperkrossz világbajnok és amerikai bajnok, a 25 éves amerikai Jason Anderson nem csak Amerikában, hanem a legfontosabb európai szuperkrossz versenyen, a franciaországi Bercy Supercrosson is győzni tudott, aminek köszönhetően a szuperkrossz vb és az amerikai bajnokság után a Bercy történetét is átírta. (Hegyi András)

Anderson idén megszerezte a Husqvarna első királykategóriás amerikai szuperkrossz bajnoki címét és a Husqvarna első szuperkrossz vb-aranyát, míg Anderson az első husqvarnás, aki győzni tudott a Bercy 1984 óta íródó történetétben is. A gyári husqvarnás idén debütált Párizsban és azonnal győzni tudott. A Husqvarna a KTM mellett a 2. nem japán márka, amely győzni tudott a Bercy történetében.
Anderson a kétnapos verseny edzésein egyszer sem remekelt, azonban a 6 futamban (4 sprintverseny, 2 döntő) nagyon kiegyensúlyozott volt, jól startolt, a kanyarsebessége félelmetes volt, míg szokásához híven hozta az agresszív vezetési stílusát. Négy győzelemmel és két 3. hellyel nagyon magabiztosan diadalmaskodott a színvonalas mezőnyben. Anderson ellenfelei között két amerikai bajnok, Zach Osborne és Justin Hill, két korábbi Bercy győztes, Justin Brayton és Weston Peick, egy korábbi világbajnok, Jordi Tixier, és egy kétszeres csapatvilágbajnok, Dylan Ferrandis is szerepelt. Anderson a Bercy Supercross történetének a 25. Királya, aki Johnny O’Mara, Jean-Michel Bayle, Jeff Stanton, Jeremy McGrath és Jeff Emig mellett a 6. krosszos, aki ugyanabban az évben megnyerte az amerikai bajnoki címet és a Bercy Supercrosst is. Míg Stanton és McGrath mellett Anderson csupán a 3. krosszos, aki egyazon szezonban begyűjtötte a szuperkrossz vb-címet, az amerikai bajnoki aranyat és a Bercy Supercross koronát is.

36. Bercy Supercross
1. Anderson (USA) Husqvarna, 10 pont, 2. Ferrandis (FRA) Yamaha, 24 pont, 3. Osborne (USA) Husqvarna, 25 pont.