«

»

nov 29

Egy olasz Amerikában

Angelo Pellegrini ott lehet a 450-es amerikai szuperkrossz bajnokság első 6 fordulóján. (Hegyi András)

Amíg az olasz hölgyek több sikert elértek a világbajnokságon és az amerikai bajnokságokban is – Stefania Bau volt női amerikai bajnok, míg a 6-szoros világbajnok Kiara Fontanesi versenyt nyert az amerikai női bajnokságban – , addig az olasz férfiak csak a világbajnokságon tudtak a csúcsra jutni. Az olasz férfi krosszosok 17 vb-címet gyűjtöttek be, ellenben Amerikában csak nagyon kevés siker jutott az olaszoknak. A háromszoros világbajnok Alessio Chiodi az amerikai próbálkozása alatt pontszerző volt a 125-ös szuperkrosszban. Míg az olaszok közül a legnagyobb sikereket Angelo Pellegrini érte el az elmúlt években. 2012-ben pontokat szerzett a 250-es szuperkrosszban, majd 2017-ben ő lett az első olasz, aki bejutott egy 450-es szuperkrossz döntőbe, valamint ő lett az első olasz, aki pontot is szerzett a 450-es szuperkrosszban. Tavaly Salt Lake Cityben a 22., East Rutherfordban a 19. helyen végzett a Suzuki nyergében.

A 31 éves Pellegrini minden idők egyik legsikeresebb olasz szuperkrossz specialistája. Volt szuperkrossz Európa-bajnok, olasz szuperkrossz bajnok, jól ismert név a francia és a német szuperkrossz bajnokságokban is, ahogyan az egyik legnagyobb sztárja a brit arénakrossz bajnokságnak is, ahol 2015-ben és 2017-ben is a 2. helyen végzett. Pellegrini azonban elsősorban Amerikában akart mindig is versenyezni. 2012-ben járt először a tengerentúlon, ahol a 250-es Keleti-parti szuperkrossz bajnokságban 3 versenyen pontszerzésre volt képes. Ezt követően 2017-ben jutott ki ismét az Egyesült Államokba, ahol egy kisebb turnén vett részt. Indult a 450-es szuperkrossz bajnokság utolsó 3 fordulójában, majd a 450-es motokrossz első két fordulójában. A szuperkrosszban történelmet írt, ellenben a motokrosszban nem sikerült pontot gyűjtenie, nevét azonban megjegyezték.

Pellegrini 2018-as szezonja nem sikerült. A brit arénakrossz bajnokságban már az idénynyitón súlyos karsérülést szenvedett el, amiért ki kellett hagynia a szezont. Majd az olasz szuperkrossz bajnokságban csak a 6. helyen zárt. Ennek ellenére mégis kapott egy szerződést Amerikából. Az egyik legjobb privát csapat, a hondás Motoconcepts leigazolta a 2019-es 450-es szuperkrossz bajnokság első 6 fordulójára. Pellegrini szerződését nagyban segítette Roger Larsen, a Stewart-fivérek menedzsere, aki egyben annak a Seven ruházati márkának is a menedzsere, amelyet James Stewart alapított. Míg Pellegrini nagyon sokat köszönhet a Motoconcepts csapat két olasz származású vezetőjének, Mike Genova csapattulajdonosnak és Tony Alessi csapatmenedzsernek is. A Motoconcepts csapat 3 versenyzővel, Malcolm Stewarttal, Justin Braytonnal és Vince Friesevel készül a 2019-es szuperkrossz idényre, azonban a csapatvezetők mégis bizalmat adtak Pellegrininek, aki előtt a pályafutása egyik legnagyobb lehetősége nyílt meg az amerikai szerződésével.