«

»

dec 06

Reed először ralizik!

A legsikeresebb ausztrál motokrosszos a karriere első rali versenyén vesz részt ezen a héten. A csütörtöktől vasárnapig tartó olaszországi Monza Rally Show egyik legnagyobb sztárja lesz. (Hegyi András)

Az 1978 óta létező Monza Rally Show mindig is vonzotta a motorosokat. A Formula-1-es pályán megrendezett aszfalt ralin versenyzett több MotoGP-sztár, az 5-szörös világbajnok Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso, Alex De Angelis, Mattia Pasini, Simone Corsi, Luca Marini, Andrea Locatelli, valamint két 9-szeres világbajnok, a motokrossz legenda Antonio Cairoli és a MotoGP legenda Valentino Rossi is. Rossi ráadásul a Monza Rally Show történetének a legnagyobb alakja is, hiszen a 6 győzelmével ő a legsikeresebb a verseny történetében. Idén pedig egy újabb motoros legenda nevezett be a Monza Rally Show-ba. A legsikeresebb ausztrál motokrosszos Chad Reed ott lesz a 120 fős mezőnyben, ráadásul Cairoli csapattársaként.

A 4-szeres amerikai bajnok Reed, aki több rekordot is tart az amerikai szuperkrosszban és motokrosszban, számára egyáltalán nem újdonság az autóversenyzés. Az elmúlt években több autós bajnokságban is tesztelt. Tesztelt az ausztrál V8 Supercars és az amerikai Nascar szériákban is. Azonban a ralizáshoz csak idén, 36 évesen jutott el. Reed egy olasz barátja, Stefano Avandero révén versenyezhet a Monza Rally Show-n. Signor Avandero annak az olasz A Sport Group vállalatnak az elnöke, aki többek között a motokrossz világbajnokságon is érdekelt, hiszen Ottobianoban ő rendezi a Lombardiai Nagydíjat. Reed idén júniusban tesztelt Ottobianoban, míg ő volt a Lombardiai GP egyik díszvendége is. Ekkor egyezett meg arról Reed és Avandero, hogy az ausztrál krosszos indulni fog a decemberi Monza Rally Show-n. Méghozzá abban a Magneti Marelli Checkstar csapatban, amelyben barátja Antonio Cairoli is versenyzik. Cairoli és Reed egy-egy Hyundai i20 volánja mögött szerepel, és mindketten le akarják majd győzni közös barátjukat Valentino Rossit, aki idén már a 7. győzelmére készül a 39. alkalommal megrendezett Monza Rally Show-n. Reed – a navigátora az olasz Nicola Arena lesz, míg Reed autója könnyen felismerhető lesz a 22-es rajtszámmal – , Cairoli és Rossi egyik legnagyobb ellenfelének a rali világbajnokság egyik gyári versenyzője, a finn Teemu Suninen tűnik előzetesen, a gyári Ford csapat tagja idén a 12. helyen végzett a rali vb-n.

A 4-napos Monza Rally Show 19 szakaszból áll, az össztávja 156.46 kilométer, amelyből a speciálok hossza 144.17 kilométer.