«

»

dec 27

Rekorderek

Mind a világbajnokságon, mind Amerikában, mind a Nemzetek Krosszán sorra dőltek meg a rekordok. (Hegyi András)

Jason Anderson
A 25 éves Ember történelmi eredményeket ért el a királykategóriás amerikai szuperkrosszban, a szuperkrossz vb-n és a legfontosabb európai szuperkrossz versenyen, a franciaországi Bercy Szuperkrosszon. Anderson az első krosszos, aki Husqvarnával lett 450-es amerikai szuperkrossz bajnok és szuperkrossz világbajnok, és ő az első krosszos, aki Husky nyergében nyert a Bercy Szuperkrosszon is. Az első krosszos, aki Amerikában nem japán motorral tudott szuperkrossz bajnok lenni mind a kiskategóriában, mind a királykategóriában. 2014-ben KTM-mel lett 250-es szuperkrossz bajnok. Míg Anderson révén a Husqvarna az egyetlen márka, ami 3 különböző kategóriában is szuperkrossz bajnoki címmel büszkélkedhet. A Husky az 500 és a 250 után a 450-ben is a csúcsra ért 2018-ban. Anderson egy másik rekordot is elért: ő az egyetlen királykategóriás szuperkrossz bajnok, akinek nincs győzelme az amerikai motokrossz bajnokságban.

Eli Tomac
Eli Tomac ismét nem lett bajnok a 450-es szuperkrosszban, azonban a 450-es amerikai motokrossz bajnokságban és a Monster Energy Kupán remekelt. Tomac immár 21 győzelemmel rendelkezik a királykategóriás szuperkrosszban, ezzel neki van a legtöbb győzelme azon versenyzők között, akik sosem voltak bajnokok. A 450-es motokrosszban viszont megvédte a 2017-es bajnoki címét. Jeff Emig és Ricky Carmichael mellett Tomac a 3. kawasakis krosszos, aki egymás után két bajnoki címre volt képes a királykategóriás amerikai motokrosszban. Tomac az első, aki zsinórban két bajnoki címet jegyzett a négyütemű KX450F nyergében a 450-es Nationalben. Tomac a Monster Energy Kupában az első kétszeres győztes lett, aki Ryan Villopoto és Marvin Musquin mellett a 3. krosszos, aki a hibátlan teljesítményével, a 3 futamgyőzelmével bezsebelhette az 1 millió dolláros főnyereményt.

Justin Brayton
A veterán Justin Brayton többszörösen átírta a 450-es amerikai szuperkrossz történetét. Immár ő a legidősebb győztes a szuperkrossz királykategóriájában, míg immár ő várt a legtovább az első győzelmére is. Nagyon sokáig Mike LaRocco volt a 450-es szuperkrossz legidősebb győztese. A Szikla 2004-ben 33 évesen, egy hónaposan és 8 naposan nyert. Brayton viszont 33 évesen, 11 hónaposan és 24 naposan jutott a csúcsra. Brayton Andrew Short egykori rekordját is felülmúlta. Short 2012-ben a 9. idényében és a 87. versenyén szerezte meg az első győzelmét a 450-es szuperkrosszban. Brayton viszont a 11. idényében és a 131. versenyén ünnepelhette meg az első sikerét a 450-es szuperkrosszban.

Jeffrey Herlings
A 24 éves holland szupersztár fantasztikus rekordokkal és óriási fölénnyel gyűjtötte be a karriere első királykategóriás világbajnoki címét. Mindenidők leghosszabb vb-szezonjában, a 20 fordulós, 40 futamos idényben 4 korábbi világbajnok ellenében káprázatos módon, nagyon magabiztosan, történelmi rekordokkal ért a csúcsra. Ráadásul úgy, hogy egy nagydíjat sérülés miatt ki is kellett hagynia. A királykategória történetében Herlings az első, aki 17 nagydíjgyőzelemre volt képes egy idényben. A vb történetében Herlings az első, aki 15 kettős futamgyőzelmet jegyzett egy szezonban. A vb történetében Herlings az első, aki 33 futamgyőzelmet aratott egy szezonban. Míg a vb történetében Herlings az első, aki egy szezonban több mint 900 pontot szerzett.

Jorge Prado
A mindössze 17 éves spanyol tinédzser egy Jeffrey Herlings-szerű idénnyel átírta a spanyol motokrossz, a motokrossz vb és a Nemzetek Krossza történetét is. Prado lett az MX2 első spanyol világbajnoka, amivel ő a 2. spanyol világbajnok. Prado a német Ken Roczen mögött a 2. legfiatalabb világbajnok. Prado 17 évesen, 8 hónaposan és 25 naposan lett világbajnok. Prado az első a vb-n, aki 12 nagydíjgyőzelemmel szerezte meg az első vb-címét. Jeffrey Herlings, Stefan Everts és Joel Smets mellett Prado a 4. krosszos, aki egy vb-szezonban legalább 12 GP-győzelmet aratott. Prado, aki idén a legtöbbszörös spanyol nagydíjgyőztes is lett, immár 15 nagydíjgyőzelemmel rendelkezik, amivel az MX2 örökranglistáján a 3. helyen áll Jeffrey Herlings és Antonio Cairoli mögött. Prado a pontok tekintetében az első lett, aki a kiskategóriában 800 pont fölé jutott el. Prado pedig a Nemzetek Krosszán is parádézott. Prado megnyerte az MX2-es kategóriát, amivel ő lett a csapat vb első spanyol kategóriagyőztese.

Kiara Fontanesi
A női motokrossz vb legeredményesebb versenyzője idén megszerezte a 6. vb-aranyát, amellyel két rekordot ért el. Antonio Cairoli, Stefan Everts és Joel Robert mellett Fontanesi a 4. krosszos, akinek legalább 6 vb-aranya van. Míg immár signorina Fontanesi a legfiatalabb 6-szoros világbajnok is. Everts 30, Robert 29, Cairoli 27 évesen szerezte meg a 6. vb-címét, ellenben Fontanesi 2018-ban csak 24 éves volt.

Aaron Plessinger
Az egykori enduros végre bajnok lett a 4. profi idényében Amerikában. Ráadásul mind a szuperkrosszban, mind a motokrosszban. A yamahás előbb megnyerte a Nyugati-parti 250-es szuperkrossz bajnokságot, majd a 250-es Nationalt is. A 22 éves krosszos Doug Henry, Ricky Carmichael, James Stewart, Ivan Tedesco, Ryan Villopoto, Ryan Dungey, Cooper Webb és Zach Osborne mellett a 9. krosszos lett, aki ugyanabban a szezonban kiskategóriás bajnok lett mind a szuperkrosszban, mind a motokrosszban. Míg Webb mellett Plessinger a 2. yamahás, aki a kiskategóriában ugyanabban a szezonban szuperkrossz és motokrossz bajnoki címet is jegyzett.

Zach Osborne
A 29 éves Zach Osborne a Husqvarna legendája. Az amerikai motokrossz bajnokságokban ő a legsikeresebb Husqvarna versenyző, akihez számos történelmi rekord köthető a Husqvarna nyergében. Ő nyerte meg a Husqvarna első győzelmét a kiskategóriás amerikai motokrosszban. Ő nyerte meg a Husqvarna első kiskategóriás bajnoki címét mind a szuperkrosszban, mind a motokrosszban. Ő az egyetlen Amerikában, aki a kiskategóriában nem japán motorral mind a szuperkrosszban, mind a motokrosszban bajnoki címre volt képes. Míg idén Osborne lett az egyetlen, aki két egymás utáni idényben is kiskategóriás szuperkrossz bajnok lett egy nem japán motor nyergében. Osborne a Keleti-parti 250-es szuperkrosszban a Husqvarna nyergében megvédte a 2017-es bajnoki címét. Osborne, a Husky legsikeresebb amerikai menője, immár 3 bajnoki címmel büszkélkedhet a Husqvarnával.

Franciaország
Az egyéni világbajnokságon 1997 után fordult elő ismét, hogy egyetlen kategóriában sem volt francia érmes az összetettben. A 72. csapat világbajnokságon ellenben a francia válogatott 2014 óta zsinórban az 5. győzelmét aratta immár. Pedig a francia válogatott idén sem a legerősebb keretével szerepelt a Nemzetek Krosszán. A Gautier Paulin, Dylan Ferrandis, Jordi Tixier alkotta francia trió mégis győzelemre volt képes. A francia csapat az amerikai és a brit válogatott mellett a 3. alakulat lett, amely egymás után legalább 5 sikerre volt képes a Nemzetek Krosszán. Míg a francia csapat az első külföldi válogatott lett, amely győzni tudott egy Amerikában megrendezett csapat vb-n. Idén a Nemzetek Krossza 4. alkalommal látogatott el az USA-ba, ahol 2018 előtt mindig a hazaiak nyertek.

Paulin
A 28 éves Gautier Paulin az egyéni vb-n még sosem volt világbajnok, 2008 óta tagja az egyéni vb-nek, ellenben a csapat világbajnokságon legendának számít. Ő a legsikeresebb francia krosszos a Nemzetek Krosszán, ahol idén már az egymás utáni 5. diadalát aratta Paulin a francia válogatott vezéreként. Az amerikai David Bailey mellett Paulin a 2. krosszos, aki zsinórban 5 győzelmet aratott a Nemzetek Krosszán, míg az amerikai Jeff Ward és Bailey, a brit Jeff Smith, a belga Stefan Everts és Roger De Coster mellett Paulin a 6. krosszos, aki legalább 5. sikerrel büszkélkedhet a Nemzetek Krosszán.