«

»

máj 26

Glen Helen tények, 250MX

Hegyi András elemzése az AMA Nationals 2. fordulójáról

Musquin

Egyértelműen bombaformában van a francia a KTM-es Marvin Musquin! Mindkét futamban nagyon magabiztosan diadalmaskodott. Az 1. futamban volt nehezebb dolga, hiszen látványos párbajt folytatott a márkatárs Jessy Nelsonnal. A 2. futamban viszont nagyon hamar elhúzott a mezőnytől. Musquin a 2010-es MX2-es Amerikai Nagydíjhoz hasonlóan most szombaton is kettős futamgyőzelmet jegyzett a dél-kaliforniai Glen Helenben. Aminek köszönhetően a karriere alatt első ízben vezeti az összetettet a 250-es Nationalben.

Hill

Justin Hill a pályafutása legjobb motokrossz viadalát teljesítette. Ami nem sikerült 2013-ban és 2014-ben a Kawasaki nyergében, az most szombaton összejött neki a KTM-mel. Musquin csapattársa a karriere első dobogós helyének örülhetett a Nationalben. Az 1. futamban nagyszerűen jött előre és a 2. helyen intették le. Ellenben a 2. futamban sokkal rosszabbul startolt, amiért a 14. helyről csak az 5. helyig tudott előrejönni. Azonban ez is elegendő volt ahhoz, hogy Musquin mögött a 2. helyen zárjon.

Nelson

A szatellit KTM-es Jessy Nelson a karriere második dobogóját gyűjtötte be. Nelson mindkét futamban nagyon jól rajtolt és sokáig benne volt a legjobb háromban is. Azonban mindkét futam hajrájára elfáradt, bedurrant az alkarja, amiért mindkétszer a 4. helyen ért célba. Ennek dacára a dobogó 3. fokára állhatott.

KTM

Glen Helenben KTM nap volt a 250-es Nationalben! A KTM az első nem japán márka, amely triplázni tudott a National történetében. A KTM 2001 után győzött ismét Glen Helenben, a világ egyik legismertebb hegyi pályáján. 14 éve a dél-afrikai Grant Langston nyert itt KTM-mel. Míg a KTM a Kawasaki után a második márka, amely triplázásra volt képes a dél-kaliforniai pályán. A Kawa 2007-ben triplázott itt.

Yamaha

Nagyon peches viadala volt a Yamahának! Már a verseny előtt kiderült, hogy két Yamaha ász nem indulhat el sérülés miatt Glen Helenben. A venezuelai Antonio Rodríguez a verseny előtt pár nappal egy teszten sérült meg. Míg az idei Nyugati-parti szuperkrossz bajnok Cooper Webb a bokasérülése miatt nem versenyzett. Webb ugyebár a szuperkrossz utolsó viadalán szenvedett bokasérülést, amire a National szezonnyitóján rásérült. Webb idén már biztosan nem lesz bajnok a Nationalben, hiszen előreláthatólag csak a 6. fordulóban térhet majd vissza. A vezéryamahás, a tavalyi bajnok Jeremy Martin számára is nagyon peches volt a 2. forduló. Mindkét rajtnál gondjai voltak. Az 1. futam rajtja előtt nem indult el a motorja! Szerelni kellett, amiért a rajt után 5 másodperccel eredhetett a többiek után. A 2. futam rajtjánál sem volt szerencséje. Jessy Nelsonnal ütközött és bukott. Ismét az utolsó helyről kellett felzárkóznia. Előbb az 5., majd a 6. helyig sikerült neki előrejönnie. A 7. helyen zárt. Az összetettben 19 pontos hátrányba került Musquin mögött.

  1. futam

Rajt: Jessy Nelson kapta el a legjobban a rajtot.

Vezetett körök: Az első 6 körben Nelson haladt az élen. Míg a 7. és 15. kör között Marvin Musquin vezetett.

Leggyorsabb kör: Justin Hillnek 2:23.242-öt mértek.

  1. futam

Rajt: Musquin kapta el a legjobban a startot.

Vezetett körök: Az 1. körben a yamahás Alex Martin, Jeremy Martin bátyja motorozott az első helyen. Az idősebbik Martin fivér egy-egy 11. és 2. hellyel az 5. helyen végzett, amellyel a legjobb yamahás lett. A 2. és a 15. kör között Musquin haladt az élen.

Leggyorsabb kör: Musquin 2:24.683-ra volt képes.