«

»

jún 27

Német Nagydíj, MX2

Tények, Hegyi András.

Gajser

Egyre nagyobb sztár lesz, és egyre inkább felgyorsul a szlovén tini, Tim Gajser. Az edzésen megszerezte a karriere első pole-ját. Gasjer a francia Marvin Musquin és az orosz Alekszandr Tonkov mellett a 3. hondás, aki megnyerte a kvalifikációs versenyt az MX2 történetében, ahol 2009 óta létezik a kvalifikációs verseny. Majd megszerezte az idei 3. nagydíjgyőzelmét. Az 1. futam elején még Tonkovval csatázott. A husqvarnás Tonkov bukott, vállsérülést szenvedett, amelyet követően Gajser nagyon magabiztosan szerezte meg az idei 2. futamgyőzelmét. A 2. futamban ugyan elvesztette az első helyért folyó párbajt, de a nagydíjgyőzelme így sem volt veszélyben. Gajser a sikerével feljött az összetett 2. helyére. Ilyen magasan utoljára Musquin állt a tabellán a hondások közül 2009-ben. Gasjer egyértelműen vb-esélyessé lépett elő!

Honda

A világ legnagyobb motorkerékpárgyára a 7. nagydíjgyőzelmét aratta Teutschenthalban. 1998-ban a belga Stefan Everts, míg 2000-ben a francia Frederic Bolley a 250-ben nyert itt. 2004-ben a dán Brian Jorgensen, 2005-ben a francia Mickael Pichon, míg 2011-ben az orosz Jevgenyij Bobrisev az MX1-ben diadalmaskodott itt. 2007-ben a női vb-n a német Larissa Pappenmeier győzött Hondával a német pályán.

Anstie

Új dobogóst avattak az MX2-ben a Német GP-n. Az angol Max Anstie megszerezte az idei első érmét a 2. helyével, 2011 után lett ismét dobogós a Kawasakival. Két ellentétes futama volt. Az 1. futamban elrontotta a startját és csak a 8. helyen zárt. Ellenben a 2. futamban rajt-cél győzelmet aratott. Anstie a francia Dylan Ferrandis és Jordi Tixier után a harmadik kawasakis, aki idén dobogóra állhatott az MX2-ben. A KX250F tehát egy nagyon is ütőképes motor. A Kawának egy nagyon kiegyensúlyozott versenyzőre lenne szüksége, hogy minél eredményesebb legyen. A Dixon-csapat számára is nagy eredmény ez. A brit alakulat ugyebár 25 év után szakított a Yamahával és idén szerződött át a Kawasakihoz. Azaz a Dixon-csapat Németországban gyűjtötte be az első kawás érmét.

Guillod

A svájci Valentin Guillod kezd felgyógyulni a Francia GP-n elszenvedett sérüléséből. A yamahás ugyebár Franciaországban eltörte a jobb lábfejét: négy lábközépcsontja tört el. A kétszeres nagydíjgyőztes Guillod 3 forduló után állhatott ismét dobogóra. Pedig nem volt könnyű versenye. Az 1. futam hajrájában megszerezte a 2. helyet Tixier ellenében. A 2. futamban viszont beragadt a rajtgépbe, az utolsó helyről kellett előrejönnie. Az 5. hellyel azonban begyűjtötte a 3. helyet a dobogón. Guillod-t az idei teljesítménye miatt egyre több csapat figyeli immár az MXGP-ből is. A gyári Kawasaki csapat már bejelentkezett érte!

Herlings

Benne volt a pakliban, hogy előbb vagy utóbb a gyári KTM-es Jeffrey Herlings pórul járhat. Idén nagyon sokat hibázott és nagyon sokat bukott már. De az első 9 nagydíjon még megúszta nagyobb sérülés nélkül. A Német GP-n viszont elpártolt tőle a szerencse. Már az edzésen is bukott, majd az 1. futamban a karriere alatt először eltörte a kulcscsontját. Nem tudni mikor térhet vissza. Ugyan még mindig tetemesnek mondható 100 pont előnye van, azonban az üldözői idén sokkal veszélyesebbek, mint 2013-ban és 2014-ben. És ugyebár Herlings 2014-ben már elvesztett egy vb-címet sérülés miatt.