«

»

jún 27

Német Nagydíj, MXGP

Tények, Hegyi András írása.

Amióta 2002-ben megszűnt a kétütemű 250-es géposztály és 2003-ban elkezdődött a négyütemű 450-es motorok korszaka a királykategóriában, csak hat krosszos volt képes egymás után három nagydíjon diadalmaskodni. A francia Mickael Pichon, a spanyol Jonathan Barragan, az olasz Antonio Cairoli, valamint a belga Clement Desalle és Stefan Everts után a mesterhármas a francia Romain Febvre-nek is sikerült. Most már csak az kérdés, hogy Febvre meddig tudja folytatni menetelését? Megismétli-e Cairoli és Everts karrierjét, azaz egészen a vb-címig menetel-e? Vagy pedig Pichon, Barragan és Desalle sorsára jut-e, azaz nem lesz világbajnok a 450-ben? Még nagyon sok van hátra az idei vb-ből, amiért egyelőre csak az jelenthető ki, hogy Febvre ismét esélyesebb lett a vb-címre. A gyári yamahás ugyanis a vb-karriere alatt először vezeti az összetettet! (Az MX2-ben sosem állt a tabella legtetején.) Febvre egy nagyon meggyőző motorozással lett nagydíjgyőztes a Német GP-n. Az 1. futamban jól rajtolt, majd két párbajt is megnyert. Előbb a husqvarnás Dean Ferris, majd a hondás Jevgenyij Bobrisev ellen. Febvre már a negyedik futamgyőzelménél tart. A 2. futamban nem startolt jól a francia, de a 8. helyről látványosan felzárkózott egészen a 2. helyig. Febvre sokáig küzdött az újabb futamgyőzelemért a másik gyári hondás Gautier Paulin ellen, ám a hajrában inkább megelégedett a biztos 2. hellyel. Azaz immár a taktikus arcát is megmutatta. Febvre jelenleg kiemelkedik a mezőnyből! Ő az egyedüli kiegyensúlyozott krosszos, aki emellett nagyon gyors és teljesen egészséges is. Könnyen elképzelhető, hogy tovább növeli az egymás utáni győzelmeinek a számát.

Yamaha

A három hangvillások a 9. győzelműket aratták Teutschenthalban. Az 500-ban a svéd Peter Johansson 1999-ben, a belga Stefan Everts 2002-ben nyert itt. Az MX1-ben Everts 2006-ban, az új-zélandi Johsua Coppins 2008-ban, az olasz Antonio Cairoli 2009-ben, míg a szintén olasz David Philippaerts 2010-ben győzött a német pályán. Az MX2-ben az ausztrál Andrew McFarlane 2005-ben, míg Cairoli 2007-ben diadalmaskodott itt.

Paulin

Gautier Paulin idén kiszámíthatatlan. Ugyebár a szezonnyitón nagyon biztatóan kezdett a 3. helyével. Aztán sokáig szünet következett. Csak az 5. fordulóban állhatott ismét dobogóra. Valkenswaardban viszont Paulin-show volt, hiszen kettős futamgyőzelemmel lett nagydíjgyőztes. Ezt követően ismét eltűnt Paulin, aki 5 forduló után került ismét a reflektorfénybe. Hiszen nagyon magabiztosan, futamgyőzelemmel lett második a Német GP-n. Az 1. futamban több hibázás miatt még a 3. helyen intették le. A 2. futamban viszont már begyűjtötte az idei 3. futamgyőzelmét azt követően, hogy megnyerte a Febvre elleni párbajt. Paulin ezzel már negyedik az összetettben, és ha végre kiegyensúlyozott lesz, akkor akár még feljebb is léphet. Jelenleg 45 pont a hátránya Febvre mögött, azaz akár még Paulin is beleszólhat a vb-címbe!

Strijbos

A gyári suzukis eddig nagyszerűen tért vissza, aminek köszönhetően a sérült Clement Desalle-t nélkülöző Suzuki is nagyon elégedett lehet. Kevin Strijbos ugyebár a visszatérése alkalmából egyből dobogós lett az Olasz GP-n, amely teljesítményét egy héttel később Németországban is megismételte. Pedig erőnlétileg Strijbos még mindig messze van a legjobb formájától. Ennek ellenére kiegyensúlyozott. Az 1. futamban ugyan az 5. helynél nem jutott előrébb. De a 2. futamban már sokkal jobban motorozott. Egy rosszabb start ellenére is feljött a 3. helyig. Egy versenyképes Strijbosszal még nehezebb lehet a vb-címért küzdő krosszosok dolga.