«

»

jún 30

Budds Creek tények, 250MX

Hegyi András összefoglalója

Musquin

Az idei első esős és sáros amerikai motokrossz bajnokin egy elveszettnek hitt viadalt nyert meg a francia krosszos. Az 1. futamban nem rajtolt jól Marvin Musquin, aki ráadásul össze is ment a kawasakis Adam Cianciaruloval. A gyári KTM-es csak a 7. helyig tudott felzárkózni. A 2. futamban viszont sokkal eredményesebb volt. Egy jó start után ledolgozta a több mint 4 másodperces hátrányát Cianciaruloval szemben. A kawasakis ráadásul bukott is. Musquin ezt követően senkitől sem zavartatva elhúzott és megszerezte az idei 3. győzelmét. Az összetettben is növelni tudta az előnyét. Már nem 8, hanem 10 ponttal vezet. Lement a 250-es National első fele és Musquin nagyon elégedett lehet. Megnyerte a versenyek felét. 5 alkalommal állhatott dobogóra. A 12 futam alatt 7 futamgyőzelmet aratott.

KTM

Az osztrák márka az első győzelmét aratta a Maryland-állambeli Budds Creekben. 1989 és 2014 között csak japán márkák diadalmaskodtak a pályán.

Alex Martin

Nagyszerű idénye van az idősebbik Martin fivérnek, Alex Martinnak. Idén a szuperkrosszban begyűjtötte a karriere első dobogóit, míg az elmúlt szombaton a Nationalben is megszerezte az első érmét a 2. helyének köszönhetően. Alex Martin 2008 óta versenyzik a 250-es Nationalben és a 75. viadalán állhatott először dobogóra. Martin az 1. futamban a karriere első futamgyőzelmének örülhetett, míg a 2. futamban egy rossz start után a 7. helyen zárt. Pedig Martin az 1. futamban hátsó fék nélkül motorozott, míg mindkét futamot szemüveg nélkül fejezte be! Nem véletlen, hogy az első számú 250-es yamahás csapat, a Star Racing leigazolta a 2016-os idényre. Azaz a két Martin fivér egy csapatban fog motorozni.

Savatgy

Megvan az idei harmadik kawasakis dobogós. Christopher Alldredge és Adam Cianciarulo után Joey Savatgy is érmes lett. Savatgy egy igazi sármenő. Tavaly az utolsó előtti, 11. fordulóban a sártengerben szerezte meg a karriere első dobogóját a Nationalben. 2014-ben Savatgy KTM-mel versenyzett. Most szombaton pedig Kawasakival is sikerült dobogóra állnia egy sáros viadalon. Egy-egy 4. és 3. hellyel végzett a dobogó harmadik fokán.

Jeremy Martin

Idén második alkalommal lemaradt a dobogóról a tavalyi bajnok. Jeremy Martin a 2. forduló után nem állhatott ismét dobogóra. Pedig Alex Martin öccse esélyes volt a futamgyőzelemre és arra is, hogy megszerezze az idei negyedik elsőségét. Martin azonban csak a 4. helyen végzett. Az 1. futamban egy közepes rajt után, ledolgozva több mint 10 másodpercet, a hajrában átvette a vezetést. Azonban elvesztette a párbajt a bátyja ellenében. Az utolsó körben egy kanyarban lefullasztotta a gépét. Csak a 2. helyen intették le. A 2. futamban sokkal jobban startolt és akár a 2. helyet is megszerezhette volna. Azonban szemüveggondjai voltak, amiért visszaesett a 6. helyig. Csak arra volt képes, hogy megnyerje a bátyja elleni párbajt. Pedig ha elengedte volna a bátyját, akkor Alex Martin a karriere első győzelmét ünnepelhette volna a Nationalben. Jeremy Martin azonban nem tette meg ezt a szívességet, hiszen ő bajnoki címért küzd Musquin ellen. Martin tavalyhoz képest rosszabbul áll fél távnál. 2014-ben 6 forduló után Martin 3 győzelemmel, 5 dobogóval és 6 futamgyőzelemmel vezette az összetettet. Idén viszont 3 győzelemmel, 4 dobogóval és 4 futamgyőzelemmel csak a 2. helyen áll a tabellán.

Webb

Jeremy Martin mellett egy másik Yamaha sztár, Cooper Webb sem állhatott dobogóra. Az idei Nyugati-parti 250-es szuperkrossz bajnok a bokasérülése után tért vissza az 1. fordulót követően. A tavalyi bajnokság harmadikja az 1. futamban még megnyerte a Musquin elleni párbajt, a 6. helyen zárt. A 2. futamban viszont az 5. helyről bukott és csak a 14. helyen végzett. Webb egy 8. hellyel tért vissza.

 

  1. futam

Rajt: A startot a kawasakis Justin Starling kapta el a legjobban. Az összetettben a 16. helyen végzett egy-egy 11. és 20. hellyel.

Vezetett körök: Az 1. körben RJ Hampshire haladt az élen. A hondás a 20. helyen zárt egy-egy 15. és 19. hellyel. A 2. és a 13. kör között Alex Martin motorozott az első helyen. A 14. és a 15. körben testvére, Jeremy Martin vezetett. Míg az utolsó, 16. körben ismét Alex Martin volt az első.

Leggyorsabb kör: Jeremy Martinnak 2:12.005-öt mértek.

  1. futam

Rajt: A kawasakis Adam Cianciarulo hozta el a startot.

Vezetett körök: Az első négy körben Cianciarulo vezetett, míg az 5. és a 16. kör között csak Marvin Musquin haladt az élen.

Leggyorsabb kör: Cianciarulonak 2:09.433-at mértek. A kawasakis az 5. helyen végzett egy-egy 8. és 2. hellyel.