«

»

Júl 29

Cseh Nagydíj, MX2 tények

Összefoglaló Hegyi Andrástól

Guillod

Nagyon nem volt könnyű viadala a yamahás Valentin Guillod-nak. Az 1. futamban rosszul rajtolt, majd bukott is, de ennek dacára kétszer is felzárkózott, míg az utolsó körben megszerezte a 2. helyet Jordi Tixier ellenében. A 2. futamban viszont megnyert egy hármas csatározást Max Anstie és Tim Gajser ellen, aminek köszönhetően begyűjtötte az idei 3. futamgyőzelmét és az idei 3. nagydíjgyőzelmét. Guillod a Spanyol és a Brit GP után diadalmaskodott ismét, diadalával a tabellán utolérte a hondás Gajsert a 2. helyen. Azaz a Guillod-Yamaha páros egyértelműen vb-címért csatázik!

Yamaha

A Yamaha véget vetett a KTM 5 éves győzelmi sorozatának Loketben. 2010 és 2014 között csak a KTM diadalmaskodott az MX2-ben a Cseh Nagydíjon. A Yamaha 2005 és 2007 után nyert ismét Loketben a kiskategóriában.

Jonass

A KTM még reménykedhet a vb-címben! Ugyan Jeffrey Herlings a csípősérülése miatt idén már nem versenyezhet, azonban csapattársa, a lett Pauls Jonass még életben tartja a KTM reményeit. Everts tanítványa csak 10 pontra van Gajser és Guillod mögött az összetettben. És ugyebár augusztusban jönnek azok a homokos pályák, amelyeket igazán szeret Jonass, aki Loketben a vártnál sokkal jobban szerepelt. Hiszen a kemény talajú pályán megszerezte az idei 4. érmét a 2. helyével. Jonass a két futamban egy-egy 4. és 3. helyre volt képes.

Tixier

A tavalyi világbajnok ugyan megsérült a kvalifikációs versenyen, azonban két hónap után ismét dobogóra állhatott. A kawasakis a májusi Francia GP után lett ismét érmes. Tixier egy-egy 3. és 5. hellyel lett harmadik. A francia krosszosnak ez volt az idei 6. dobogója. Esélyes arra, hogy megvédje a vb-címét, azonban nagyon jól tudja, hogy idén erősebb a konkurencia, mint 2014-ben. Tixier csak akkor lehet már idén kétszeres világbajnok, ha végre elkezd nyerni is. Hiszen 2014-gyel ellentétben ő még idén nem volt se futamgyőztes, se nagydíjgyőztes. Ugyanúgy meg kellene nyomnia a hajrát, mint ahogyan tavaly tette.

Anstie, Gajser, Seewer

Három vb-esélyesnek nem sikerült a Cseh Nagydíj. A brit Max Anstie úgy tűnt, hogy a Lett Nagydíj után újra győzni fog. Megnyerte a kvalifikációs versenyt, majd az 1. futamban is ő volt a legjobb. A 2. futamban is sokáig vezetett, azonban az 1. helyről bukott és kiállni kényszerült. A kawasakis Anstie 62 pontra van Gajser és Guillod mögött, azaz ilyen hibákkal nagyon megnehezíti a felzárkózását. A hondás Gajser is lenullázta az egyik futamát. Az 1. futamban volt egy bukása Jeremy Seewerrel. A balesetben pedig olyannyira megsérült a motorja, hogy ki kellett állnia. A 2. futamban aztán egyből javított a szlovén. Vezetett is és a 2. helyen intették le. Pedig Gajser sérülten versenyzett. Ugyebár a Lett GP-n bokasérülést szenvedett, míg a Cseh GP előtt egy edzésen bukott és megsérült felső teste. A svájci Seewer sem volt esélyes a dobogóra. Nem feküdt neki Loket. Egy-egy 11. és 7. hellyel csak a 8. helyen zárt. Ilyen rossz eredményt utoljára a májusi Francia GP-n ért el a suzukis, aki ugyanolyan helyzetben van, mint Tixier. Akár még világbajnok is lehet, azonban nagyon nagy formajavuláson kellene átesnie.