«

»

Júl 29

Cseh Nagydíj, MXGP tények

Hegyi András írása

Febvre

Még mindig messze van a világbajnokság vége. Ráadásul augusztus tele lesz nagyon nehéz homokos pályákkal. Ennek ellenére nyugodtan kijelenthető, hogy a yamahás újonc Romain Febvre menetel az első vb-címe felé. A Cseh Nagydíjon begyűjtötte az idei második kettős futamgyőzelmét és 41-ről 88 pontra növelte az előnyét. Febvre már az idei 5. nagydíjgyőzelmét ünnepelhette Loketben. Az Antonio Cairoli-korszakban ugyebár csak Cairoli volt képes egy szezonban legalább 5-ször diadalmaskodni. 2008 és 2014 között csak Cairoli nyert legalább 5-ször egy királykategóriabeli idényben. Febvre tehát egy 8 éves korszaknak vetett véget, hiszen 2007 után esett meg először, hogy egy szezonban ne Cairoli legyen az, aki legalább 5-ször nyert. 2007-ben a szintén yamahás Joshua Coppins nyert 5 nagydíjgyőzelmet. Febvre Loketben jól rajtolt. Mindkét futam elején párbajozott, majd mindkét futamot nagyon magabiztosan nyerte meg. Az 1. futamban a hondás Jevgenyij Bobrisev, míg a 2. futamban a suzukis Clement Desalle ellen csatázott.

Yamaha

Febvre révén a Yamaha a 9. sikerét aratta Loketben. A Yamaha 1999-ben az 500-ban, 2003-ban a 125-ben és a MotocrossGP-ben, 2005-ben és 2007-ben az MX2-ben, 2006-ban és 2008-ban az MX1-ben, míg 2014-ben az MXGP-ben nyert itt.

Bobrisev

A hondás Jevgenyij Bobrisev az idei legjobb formájában motorozott Loketben. Mindkétszer nagyon jól startolt. Az 1. futamban több körön át maga mögött tudta tartani Romain Febvre-t. Míg mindkét futamban nagyon kiegyensúlyozott volt. Bobrisev két 2. hellyel lett második. Ami az idei második dobogója. A Francia Nagydíjon szintén a 2. helyen zárt. A csehországi dobogójával már feljött az összetett negyedik helyére. Az orosz krosszos idei teljesítményét látva pedig az sem elképzelhetetlen, hogy a karriere alatt először az első háromban végezzen.

Desalle

Az egykori éllovas suzukis nagyszerűen tért vissza a sérülése után. Ugyebár Clement Desalle még a május végi Francia Nagydíjon sérült meg. Öt nagydíjat volt kénytelen kihagyni. A közel kéthónapos kényszerszünete alatt pedig csak kétszer motorozott. Ennek ellenére egy nagyon is versenyképes Desalle-t láthatunk Loketben. Mindkét futamban jól startolt. Mindkét futamban nagyon kiegyenlített és agresszív volt, aminek köszönhetően két 3. hellyel bronzérmes lett és a 7. dobogóját ünnepelhette idén. Főleg a 2. futamban volt igazán elemében, hiszen vezetett is és párbajozott Febvre-rel. Egyértelműen jelezte, hogy ő nem mellékszereplőnek tért vissza. Vajon nagydíjgyőzelemre is képes lehet még idén? Ugyebár Desalle 2009 és 2014 között minden szezonban volt nagydíjgyőztes.

Paulin

Bobrisev csapattársa a Cseh GP után idén először felzárkózott az összetett második helyére. Gautier Paulin azonban elégedetlen lehet a loketi teljesítményével. Csak arra volt képes, hogy két 7. hellyel a 7.-ként végezzen. Azaz nem úgy tűnt, mint aki kész párbajozni Febvre ellen! Igaz ebben biztosan közrejátszott az 1. futambeli bukása is. A 3. helyről esett el, amely balesetben megsérült a jobb térde. A 2. futamban sokkal visszafogottabb is volt, a futam alatt visszaesett. Loket után Paulin lett Febvre első számú üldözője, azonban hatalmas formajavuláson kellene átesnie ahhoz, hogy versenyképes lehessen a yamahás éllovassal.