«

»

Júl 31

Nagy változások az MX2-ben is

Az MXGP-vel ellentétben az MX2-ben minden márkánál lesznek fontos változások. (Hegyi András)

KTM

Jelen állás szerint a KTM gyári csapata 2015 után jövőre is háromfős lesz. Pauls Jonass marad. A 17 éves holland tehetség Davy Pootjes idén a 250-es Európa-bajnokságban kezdte a szezont, de idény közben a KTM áttették az MX2-es vb-be tapasztalatot szerezni. Azaz 2016-ban már teljes szezont fog motorozni. Azaz két holland lesz a KTM alakulatában, hiszen nagyon úgy néz ki, hogy a kétszeres világbajnok Jeffrey Herlings még mindig nem megy fel az MXGP-be. De hát ez valahogy érthető is, hiszen 2014 után idén is elvesztett egy megnyertnek hitt vb-címet.

A szatellit KTM csapatok háza táján sokkal több a bizonytalanság. Nem tudni, hogy a brit STR KTM az MXGP mellett indul-e az MX2-ben is. Nem tudni, hogy a szintén brit HM csapatban Ben Watson hosszabbít-e vagy sem. Az olasz Marchetti alakulatban Ivo Monticelli viszont úgy tűnik, hogy marad. Ahogyan a holland HSF csapat sem változna 2016-ra, azaz a Brian Bogers, Robert Justs, Calvin Vlaanderen trió maradna.

Husqvarna

A legnagyobb változások a KTM-hez tartozó Huskynál lesznek 2016-ban. A Husky idei vezérpilótája Alekszandr Tonkov a legnagyobb valószínűség szerint elhagyja a márkát. Helyére két kawasakis, Max Anstie és Thomas Covington érkezhet a Martens csapathoz. A szatellit Ricci csapatról igazán nem tudni semmit. Nem tudni, hogy ki marad a Michael Ivanov, Anton Lundgren duóból.

Yamaha

A Yamaha új szerzeménye Tonkov lehet, aki a Standing Construct csapatba igazolhat. A párja Julien Lieber lehet, aki tehát maradna az alakulatban. Tonkov Valentin Guillod helyére érkezne, aki 2016-ban valószínűleg már yamahásként húzza a gázt az MXGP-ben. A Kemea Yamahánál viszont minden maradna ugyanaz, azaz továbbra is Damon Graulus, Benoit Paturel és Brent Vandoninck alkotná a triót.

Kawasaki

A gyári Kawasaki jövőre már nem három, hanem csak kétfős lesz. Míg egyelőre csak egy versenyző kiléte biztos. Ő a bolgár Petar Petrov, akivel a zöldek kétéves szerződést kötöttek. A francia Dylan Ferrandisnak is van szerződése a Kawával, azonban azt még mindig nem tudni, hogy a vb-n vagy pedig Amerikában folytatja-e a karrierét. Ugyebár Jordi Tixier már biztos nem lesz tagja az MX2-es gyári Kawának, hiszen ő felköltözik az MXGP-be. A Dixon Kawasakiról viszont semmiféle hír nincsen. Nem tudni, hogy ki vagy kik lesznek a brit csapat versenyzői jövőre.

Honda

A gyári Hondánál a szlovén Tim Gajser biztos marad, hiszen 3 éves szerződést köti az aranyszárnyasokhoz 2017-ig. De hogy ki lesz a társa, az még rejtély, hiszen a Honda nagyon elégedetlen a spanyol Jorge Zaragozával. A szintén olasz J-Tech csapatnál is bizonytalan a helyzet. Nem tudni, hogy Vszevolod Briljakov és Jens Getteman marad-e.

Suzuki

A legnagyobb valószínűség szerint lesz magyar származású résztvevője a 2016-os világbajnokságnak! Hosszú várakozások után ugyanis úgy tűnik, hogy a Suzuki végre felviszi a vb-be a 17 éves Brian Hsu-t, akinek az édesapja magyar. Hsu ugyebár volt 85-ös és 125-ös világbajnok, valamint 125-ös Európa-bajnok, aki idén a 250-es Eb-n motorozik. Hsu társa Jeremy Seewer lesz, aki tavaly kétéves szerződést írt alá a Suzuki Europe csapattal.