«

»

aug 26

Cairoli nélkül az olaszok

Három fiatal újonccal készül az olasz válogatott a csapat vb-re. Azaz egyetlen olasz sztár sem lesz ott a Nemzetek Krosszán. A 8-szoros világbajnok Antonio Cairoli 2008 után hiányzik először. (Hegyi András)

Nem volt könnyű idénye idén egyetlen olasz sztárnak sem. Mindegyik nagynevű olasz krosszos sérüléssel bajlódott, bajlódik. Antonio Cairoli immár három nagydíj óta nem versenyzik. A matematikai esélyét is elvesztette arra, hogy idén ismét világbajnok legyen. A 2008-as MX1-es világbajnok David Philippaerts az elmúlt hétvégi Olasz Nagydíjon az idei sokadik sérülését szenvedte el. Míg Davide Guarneri idén 6 nagydíjat hagyott ki sérülés miatt. Ennek ellenére mégis azt lehetett gondolni, hogy ott lesznek a szeptember végi Nemzetek Krosszán Franciaországban. Cairoli gyógyulófélben van. Nem kell műteni. Többször lenyilatkozta, hogy a csapat vb-n indulni akar. Ráadásul főnöke, Claudio De Carli is lenyilatkozta azt, hogy a 8-szoros világbajnok még idén visszatérhet a vb-be. Philippaerts is jelezte, hogy versenyezni akar a csapat vb-n. Míg ugyebár Guarneri szeptemberben tagja lesz az olasz enduro válogatottnak a Hatnaposon Kassán, azaz egyértelműen ő is versenyre kész.

Ennek dacára az Olasz Motorkerékpáros Szövetség (FMI) mindhármukat kihagyta az olasz motokrossz válogatottból! Az FMI elsősorban Cairoli, Philippaerts és Guarneri idei sérüléseire hivatkozva hozta meg a döntését. Az FMI döntése teljesen megosztja az olasz krossz társadalmat. Philippaerts azonnal jelezte is, hogy mennyire nem ért egyet a döntéssel.

Amelynek értelmében 3 olyan fiatal fogja képviselni Olaszországot, akik idén először vesznek részt a csapat vb-n. A 21 éves Ivo Monticelli az MXGP-ben indul majd. A KTM-es 2011 óta tagja az MX2-es vb-nek. Idén az MX2-es vb-n ő a legjobb olasz. Monticelli 2008-ban és 2009-ben junior szuperkrossz Európa-bajnok volt. A 19 éves Michele Cervellin az MX2-ben ölti majd magára a kék olasz mezt. A hondás 2013-ban és 2014-ben 250-es szuperkrossz Európa-bajnok volt. Tavaly pedig tagja volt a motokrossz csapat Európa-bajnokságon diadalmaskodó olasz válogatottnak. Cervellin idén a 250-es motokrossz Európa-bajnokságon versenyzik. A 20 éves Samuele Bernardini az Openben indul majd a csapat vb-n. A TM-es krosszos 2011-ben 250-es szuperkrossz Európa-bajnok volt. 2012-ben csapat Európa-bajnok volt az olasz válogatott tagjaként. Míg 2014-ben ő nyerte meg a 300-as Európa-bajnoki címet. Bernardini idén már az MX2-es vb-n motorozik.

Monticelli, Cervellin és Bernardini tehát nem ismeretlen nevek, azonban egyáltalán nem tartoznak a világ elitjéhez. Sőt! Monticelli jelenleg a 18. az MX2-es vb összetettjében, ahol Bernardini a 24. helyen, míg Cervellin a 250-es Eb-n a 11. helyen áll. Azaz már az is bravúr lenne tőlük, ha bekerülnének a legjobb 20 válogatottba! Nem véletlenül lehet olyan véleményeket hallani, hogy ez mindenidők egyik leggyengébb olasz válogatottja a csapat vb-n.