«

»

aug 26

Lombardiai Nagydíj, MX2 tények

Hegyi András írása

Anstie

Egyelőre úgy tűnik, hogy senki és semmi nem tudja megállítani a kawasakis Max Anstie-t. A 22 éves versenyzőnek mindkét futamban voltak gondjai. Az 1. futamban nagyon hamar bukott, de mégis könnyedén felzárkózott és nagyon magabiztosan nyert. A 2. futamban még nagyobb volt a fölénye, hiszen rajt-cél győzelmet aratott annak ellenére, hogy gondjai voltak a kuplungkarral. A Kawasaki és a britek egyértelműen reménykedhetnek Anstie világbajnoki címében! A britek 2001 óta várnak újabb világbajnoki címre, míg a Kawasaki 2006-ban volt utoljára világelső a férfiak között. (2008-ban a Kawa nyerte az első női vb-t.)

Kawasaki

Az MX2 történetében másodszorra fordul elő, hogy a Kawasaki két egymást követő nagydíjon is diadalmaskodjon. Max Anstie ugyebár a Lombardiai GP előtt a Belga Nagydíjon is kettős futamgyőzelmet aratott. Előtte egy másik brit,  Tommy Searle nyert még egymás után két nagydíjon, azonban 2012-ben nem kettős futamgyőzelemmel duplázott.

Gajser

A rengeteg szlovén szurkoló megtette a hatását Mantovában! Annyi szlovén drukker volt és olyan hangosak voltak, hogy szinte hazai pályán érezhette magát a gyári hondás Tim Gajser, akinek egyáltalán nem volt könnyű nagydíja, mégis véget vetett a negatív sorozatának. Ugyebár Mantova előtt zsinórban 3 nagydíjon nem tudott dobogóra állni. Mantovában viszont megszerezte a szezonbeli 6. dobogóját a 2. helyével. Pedig tényleg sokszor hibázott! A kvalifikációs versenyen 3-szor bukott, majd az 1. futamban is volt egy bukása. A 2. futamban pedig nem igazán rajtolt jól. Egy-egy 3. és 2. helyre azonban mégis képes volt, és továbbra is ő az egyik legnagyobb esélyese a vb-nek!

Jonass

A gyári KTM-es Pauls Jonass ugyanúgy távozott Mantovából, mint ahogy érkezett. A lett tinédzser megőrizte a 4 pontos előnyét az összetettben. Jonass még mindig vár az első nagydíjgyőzelmére, hiszen Mantovában is elsősorban kiegyensúlyozott volt. Immár az egymás utáni 4 dobogójánál tart. Igaz sokkal jobban örült volna az első nagydíjgyőzelmének, mint a karriere első 3. helyének! Eddig mindig csak második volt. Stefan Everts tanítványa az 1. futamban sokkal aktívabb és magabiztosabb volt. Nagyon sokáig vezetett, majd magabiztosan tartotta maga mögött Gajsert. A 2. futamban viszont nem állt az élen Jonass, aki elvesztette a 2. helyért folyó párbajt Gajser ellen, egyértelműen elfáradt. De így is teljesen megérdemelten lett dobogós. Vajon Everts révén kitart-e az idény végéig Jonass és óriási meglepetésre ő lesz a világbajnok?

Guillod

A yamahás svájci nagyon gyors volt, ez azonban nem látszódik meg az eredményén. Csak az 5. helyen zárt. Valentin Guillod mindkét futamban bukott. Az 1. futamban jól startolt, de hamar elesett az élmezőnyben. A 4. helyig tudott előre jönni. A 2. futamban már a rajtnál balesetet szenvedett. Az utolsó helyekről feljött a 10. helyig, ám ismét hibázott és újfent elesett. Csak a 14. helyen ért célba. Guillod ugyan továbbra is a negyedik a tabellán, azonban 25-ről 42 pontra nőtt a hátránya az éllovas Jonass mögött. Guillod egyértelműen Mantova egyik legnagyobb vesztese.

Seewer

Guillod honfitársa, a suzukis Jeremy Seewer is nagyon csalódott lehetett Mantovában. Guillod-hoz hasonlóan ő is gyors volt az edzéseken, dobogó esélyesnek tűnt. Azonban Guillod-hoz hasonlóan ő is mindkét futamban bukott. Az 1. futamban egy jó start után nagyon hamar elesett, csak a 9. helyig tudott felzárkózni. A 2. futamban ő is bukott a startnál, aztán a hajrában megadta magát a motorja is, amiért egy kör hátránnyal csak a 19. helyen végzett. Seewer az összetett 5. helyéről visszaesett a 6.-ra, ahol már nem 38, hanem 66 pont a hátránya. Ha még világbajnok akar lenni, akkor hatalmas formajavuláson kell átesnie. Idén már többször volt ugyebár dobogós, ám még ennél is jobban fel kellene gyorsulnia!

Tixier

Mantova legnagyobb vesztese a tavalyi világbajnok, a gyári kawasakis Jordi Tixier. Mantovában ugyanis eldőlt, hogy a francia krosszos nem védheti meg a tavalyi vb-címét. Az edzéseken olyan súlyos csuklósérülést szenvedett el, amiért befejeződött az idény a számára. Ráadásul műteni is kell. Tixier kiválásával tehát már nem hatan, hanem csak öten, Jonass, Gajser, Anstie, Guillod és Seewer küzdenek az MX2-es vb-címért.

Hsu

Mantova egyik meglepetésembere a félig magyar származású német Brian Hsu volt. Az egyik legnagyobb tehetségnek tartott 17 éves suzukis – volt 85-ös és 125-ös világbajnok, 65-ös, 85-ös és 125-ös Európa-bajnok, idén pedig megnyerte a német MX2-es bajnokságot – most debütált a vb-n. A bemutatkozása pedig nagyszerűen sikerült. Folyamatosan gyorsult fel. Mindkét futamban nagyon jól rajtolt. Az 1. futamban ugyan visszaesett, de a 8. helye igencsak előkelő. A 2. futamban nem volt szerencséje, hiszen a tömegbukásban megsérült a hűtője, amiért ki kellett állnia. Hsu azonban egyből letette a névjegyét!