«

»

aug 27

A legfiatalabb finn csapat

Mindenidők legfiatalabb finn válogatottja indul a 69. Nemzetek Krosszán. Két 16 éves és egy 18 éves krosszos alkotja a finn triót. (Hegyi András)

A finnek egy meglepetés csapattal készülnek a csapat vb-re. Ugyanis a jelenlegi legnagyobb finn nevekből egy sem került be a válogatottba. Kimaradt Santtu Tiainen, Ludde Söderberg, Henric Stigell és óriási szenzációként Harri Kullas is. Ugyebár Kullas idén 11 év után szerzett ismét finn érmet az MX2-es vb-n. Helyettük csak és kizárólag nagyon fiatal finn tehetségek kaptak meghívót. A 18 éves Valtteri Malin, a 16 éves Miro Sihvonen és a szintén 16 éves Jere Haavisto képviseli majd Finnországot a csapat vb-n. Akik mindhárman első ízben képviselik a finn motokrossz válogatottat.

Ez a csapat pedig azonnal be is került a történelemkönyvekbe, hiszen mindenidők legfiatalabb finn csapatáról van szó. Az idei finn csapat a finnek 1995-ös rekordját múlja felül. 20 évvel ezelőtt a 22 éves Miska Aaltonen, a 18 éves Juha-Pekka Konttinen és a 17 éves Jussi Vehvilainen alkotta az egykori legfiatalabb finn csapatot. 1995-ben pedig az egykori csikócsapat nagyon sikeres volt, hiszen a 9. helyen zárt! Ha idén is a 9. helyen végezne a finn válogatott, az hatalmas szenzáció lenne. Egyébként a finneknek 1994-ben is volt egy sikeres ifi csapata, hiszen a 21 éves Aaltonen, a 17 éves Konttinen és a 19 éves Marko Kovalainen a 14. helyre volt képes. Még ez az eredmény is óriási meglepetés lenne a finnektől idén, akik már azzal is nagyon elégedettek lennének, ha bekerülnének a legjobb 20 válogatottba. Amely azonban egy nagyon nehéz feladat!

Hiszen három olyan fiatal képviseli Finnországot, akik eléggé tapasztalatlanok nemzetközi téren. Az MXGP-ben induló Valtteri Malin idén a 250-es Európa-bajnokságon versenyzik. A KTM-es az utolsó forduló előtt a 34. helyen áll az összetettben. Az MX2-ben helyet kapó Jere Haavisto szintén a 250-es Eb-n húzza a gázt. A hondás a 36. helyen áll a tabellán. Haavisto egyébként mindenidők második legfiatalabb finn motokrosszosa a Nemzetek Krosszán. Csak Harri Kullas volt nála fiatalabb 2008-ban. A finn csapat legnagyobb neve Miro Sihvonen, aki az Openben versenyzik a csapat vb-n. A KTM-es az idei 125-ös Eb egyik meghatározó versenyzője. Van két futamgyőzelme, egy nagydíjgyőzelme, míg az utolsó forduló előtt az 5. helyet foglalja el a pontversenyben. Sihvonen 250-es géppel motorozik majd az Openben.