«

»

Sze 18

Covington a 9. amerikai tini győztes

Thomas Covington a 35. amerikai nagydíjgyőztes a vb-n. Míg a 19 éves krosszos a 9. amerikai, aki a 20. születésnapja előtt tudott nyerni a vb-n. (Hegyi András)

Amíg Ryan Villopoto az egyik legidősebb amerikai nagydíjgyőztes lett idén a vb-n, addig Thomas Covington az egyik legfiatalabb amerikai nyertes.

A 35 amerikai nagydíjgyőztes között 9 tinédzser volt képes diadalmaskodni egy nagydíjon. A legfiatalabb amerikai nagydíjgyőztes Ron Lechien volt. A kétszeres nagydíjgyőztes 1984-ben még nem volt 18 éves, amikor győzelemre volt képes. Lechien 1966-ban született. A második legfiatalabb amerikai nagydíjgyőztes Broc Glover volt. A szintén kétszeres nagydíjgyőztes Arany Fiú 1978-ban pár héttel a 18. születésnapja után nyert a vb-n. Az amerikai tinik között 5 olyan krosszos volt, aki 19 évesen tudott nagydíjgyőzelmet aratni a vb-n. A háromszoros nagydíjgyőztes Johnny O’Mara és Marty Smith, a kétszeres nagydíjgyőztes Mark Barnett és az egyszeres nagydíjgyőztes Mike Guerra után Thomas Covington is 19 évesen nyert. Míg a négyszeres nagydíjgyőztes Tallon Vohland egy héttel a 20. születésnapja előtt nyert, míg az egyszeres nagydíjgyőztes Zach Osborne 19 éves, 6 hónapos és 18 naposan diadalmaskodott.

A vb legfiatalabb nagydíjgyőztese egyébként a német Ken Roczen, aki 2009-ben 15 évesen és 53 naposan lett nagydíjgyőztes.

A legidősebb amerikai nagydíjgyőztes Billy Liles volt. A 6-szoros nagydíjgyőztes 31 éves korában szerezte meg az utolsó nagydíjgyőzelmét. Liles mellett még két amerikai nyert 30 évesen. A 12-szeres nagydíjgyőztes Bobby Moore és az egyszeres nagydíjgyőztes Bob Hannah pontosan 30 éves volt, amikor győztek. Ryan Villopoto mindenidők 8. legidősebb amerikai nagydíjgyőztese a vb-n, idén töltötte be a 27. életévét.