«

»

Sze 19

Mexikói Nagydíj, MX2 tények

Hegyi András elemez

Covington

Az idei sokadik meglepetést láthattuk a Mexikói Nagydíjon. Hiszen óriási meglepetésre a 19 éves amerikai Thomas Covington megnyerte az első nagydíjgyőzelmét az MX2-ben. Covington ugyan nyert amatőr bajnokságot az USA-ban – háromszoros amerikai amatőr bajnok többek között – , azonban mégis elsősorban csak arról volt híres, hogy az édesapja, Mitch Covington az egyik vezetője az amerikai Monster Energy energiaital vállalatnak, amely ugyebár a világbajnokság egyik főszponzora. Nem véletlen, hogy Covington tavaly óta abban a gyári Kawasaki csapatban versenyezhet, amelynek szintén a Monster Energy a főszponzora. Covington tavaly nagyszerűen debütált, hiszen a 2014-es szezonnyitó 2. futamán a 3. helyen végzett. Utána viszont nem igazán remekelt, hiszen egyszer sem került be a legjobb 10-be. Idén jól láthatóan felgyorsult, hiszen a Mexikói GP előtt már 6 nagydíjon a legjobb 10-ben végzett. Thaiföldön és Argentínában ráadásul a 4. helyet szerezte meg. Ennek dacára mégis nagyon kevesen gondolták volna, hogy Mexikóban ő lesz a nagydíjgyőztes. Ráadásul nagyon meggyőző módon lett nagydíjgyőztes a nehéz körülmények között. Covington végig kiegyensúlyozott volt a sárban, a 2. futamban pedig magasan kiemelkedett a mezőnyből. Az 1. futamban a 4. helyen intették le, míg a 2. futamban futamgyőztes lett, Mexikóban begyűjtötte az első futamgyőzelmét, az első vb-dobogóját, valamint az első nagydíjgyőzelmét is. Az amerikai himnusz 2009 után hangzott fel ismét az MX2-ben. Míg Covington révén 2009 után ismét 6 nagydíjgyőztest avattak egy MX2-es idényben.

Kawasaki

Tavaly után ismét nyertek a zöldek Mexikóban. 2014-ben Leonban a francia Gautier Paulin az MXGP-ben diadalmaskodott. A két megelőző Mexikói Nagydíjon, 2012-ben és 2014-ben csak KTM született az MX2-ben. Thomas Covington Max Anstie és Dylan Ferrandis mellett az idei 3. kawasakis győztes az MX2-ben. Ez új rekord, hiszen a 2004 óta létező vb-n első ízben nyert 3 kawás egy idényben.

Gajser

Nincsenek véletlenek! Pláne nem egy olyan nehéz sportágban, mint a motokrosszban. Tim Gajser nem véletlenül vezeti a most hétvégi, utolsó nagydíj előtt az MX2-es vb-t. Gasjer egy elveszettnek hitt nagydíjon lett második Mexikóban, amellyel mindenkinek megmutatta, hogy jelenleg miért ő a legnagyobb esélyese az MX2-es vb-nek. Jelenleg Ő a legkiegyensúlyozottabb a mezőnyben – már az egymás utáni harmadik dobogójánál jár -, ráadásul mindig képes újítani. Mexikóban az 1. futamban úgy tűnt, hogy leszerepel majd. A 3. helyről bukott, csak az 5. helyen ért célba. Ezt követően viszont azonnal javított. Ugyan megpróbálta befogni Covingtont, ám Gajser mégis elsősorban a biztos 2. helyet tartotta szem előtt. És neki lett igaza, hiszen az idei 8. dobogójával – a 2. helyen végzett – 13-ról 18 pontra növelte az előnyét az összetettben.

Paturel

A vb hajrájában remekel a belga Kemea Yamaha csapat. A 16. fordulóban, a Holland Nagydíjon a belga Brent Van Doninck végzett a 3. helyen, míg egy fordulóval később Mexikóban a francia Benoit Paturel is megszerezte a karriere első dobogóját a 3. hellyel. A 21 éves krosszos idén újonc a vb-n, most nagyon meggyőző volt Mexikóban. Az 1. futamban Pauls Jonass, Max Anstie és Thomas Covingston mellett ő volt a negyedik krosszos, aki megúszta bukás nélkül a sárdagasztást, aminek köszönhetően a 3. helyen végzett. A 2. futamban a felszáradó pályán is kiegyensúlyozott volt, az 5. helyen zárt.

Jonass

A Mexikói GP legnagyobb vesztese a lett Pauls Jonass. Az 1. futam leintésig egyértelműen ő volt a mezőny leggyorsabbja. Úgy tűnt, hogy végre megszerzi az első nagydíjgyőzelmét, valamint visszaveszi az összetettbeli első helyet Tim Gajsertől. Az edzéseken végig nagyon gyors volt Jonass. A kvalifikációs versenyben begyűjtötte a karriere első pole-ját. Majd az 1. futamban rajt-cél győzelemmel szerezte meg az első futamgyőzelmét is. Ekkor 4 pontra feljött a tabellán Gajser mögé. A gyári KTM-es Jonass azonban mindent elrontott a 2. futamban, – idén nem először-, tegyük hozzá. Hiába rajtolt megint nagyon jól, az 1. helyről elcsúszott. Ezt követően az utolsó helyről feljött a 6. helyig és úgy tűnt, hogy akár Gajsert is megelőzheti. Azonban ismét bukott. Egy nagyon durvát, olyat, amilyet 2011-ben az ausztrál Chad Reed a 450-es Nationalben. Jonass pedig Reedhez hasonlóan szintén nagyobb sérülések nélkül megúszta a horror balesetet. A motorját azonban szerelni kellett, amiért egy kör hátránnyal csak a 13. helyen zárhatott. Jonass tehát 18 pont hátránnyal várhatja a szezonzárót, ahol még inkább kockáztatnia kell Gajser ellen.

Anstie, Guillod, Seewer

Mexikó nagy vesztesei még a kawasakis Max Anstie, a yamahás Valentin Guillod és a suzukis Jeremy Seewer is. Ők ugyanis Mexikóban már a matematikai esélyüket is elvesztették a vb-címre. A szezonzáró Amerikai GP-n már csak Tim Gajser és Pauls Jonass csatázhat az MX2-es vb-címért.

Anstie 4 nagydíj után először lemaradt a dobogóról. Az 1. futamban ugyan nem volt ellenfele Jonass-nak, azonban nagyon magabiztosan lett második. A 2. futamban viszont rontott, bukott, megsérült az első féke, amiért első fék nélkül csak a 11. helyen zárt. Anstie-nak végre kiegyensúlyozottnak kellene lennie és akkor 2016-ban még több esélye lehet az MX2-es vb-címre.

Guillod viszont vb-cím nélkül kénytelen felköltözni jövőre az MXGP-be. Egyszerűen a vb hajrájára elfáradt a svájci. A legutóbbi 4 nagydíjon egyszer sem állhatott dobogóra az a krosszos, aki idén 3 nagydíjgyőzelemre is képes volt. Guillod-nak nagyon nem feküdt a mexikói pálya, valamint a sár. Mindkét futamban bukott. Összesen 4-szer dobta el a motorját! Előbb a 10., majd a 4. helyen ért célba.

A szintén svácji Seewer még többet bukott a két futamban. Összesen 5-ször esett el! Seewer egy-egy 8. és 7. helyre volt képes. Seewernek azonban még van ideje javítani, hiszen még két évig az MX2-ben versenyezhet.