«

»

Sze 28

Francia mámor

A  Nemzetek Krosszán megvédték a címűket. (Hegyi András)

Nagyon nagy évük volt idén a francia krosszosoknak. A kétszeres világbajnok Marvin Musquin megnyerte az első amerikai bajnoki címét, a 250-es Keleti-parti szuperkrossz bajnokságban lett a legjobb. A vb királykategóriájában, az MXGP-ben Romain Febvre óriási meglepetésre világbajnok lett. Míg a 69. motokrossz csapat vb-n a franciák első ízben megvédték a címűket.

A francia válogatott sikere a Nemzetek Krosszán két másik ok miatt is nagyon emlékezetes. Egyfelől fantasztikus párbajban győzték le az amerikai válogatottat. Másrészről első ízben tudtak nyerni hazai pályán. 1960-ban, 1966-ban, 1971-ben, 1977-ben, 1988-ban, 2000-ben, 2005-ben és 2011-ben a franciák nem voltak képesek a győzelemre hazai környezetben, idén viszont első ízben sikerült diadalmaskodniuk hazai közönség előtt. A franciák 2001 és 2014 után harmadszorra hódították el ismét a Peter Chamberlain trófeát. A franciák közül Febvre volt a legjobb: kettős futamgyőzelemmel nyert az Open kategóriában. Musquin egy-egy 4. és 3. hellyel az MX2 legjobbja lett. Míg Gautier Paulin egy-egy 7. és 5. hellyel a 4. helyen zárt az MXGP-ben. Febvre és Musquin az első, míg Paulin a második csapat vb-aranyának örülhetett. A francia szövetségi kapitány Pascal Finot is nagyon boldog lehet, hiszen idén vette át a francia válogatott irányítását és egyből történelmi győzelemre vezette a gallokat.

Az amerikai válogatott (Justin Barcia, Jeremy Martin, Cooper Webb) az első két futam után még a franciák előtt állt az összetettben, azonban a 3., mindent eldöntő futamban már nem bírtak a franciákkal. A csapat vb legsikeresebb válogatottja, a 22-szeres csapat világbajnok USA tehát immár 2011 óta képtelen a győzelemre. Az amerikai válogatott a 31. dobogóját illetve a 7. ezüstjét gyűjtötte be idén a Nemzetek Krosszán, míg a harmadik helyezett Belgium (Jeremy Van Horebeek, Ken De Dycker, Julien Lieber) viszont már az 59. dobogóját gyűjtötte be. A belgák az első két futam után még csak a 6. helyen álltak, de a 3. futambeli teljesítményükkel megszerezték a 19. bronzukat a csapat vb-n.

A magyar válogatott nem indult a Nemzetek Krosszán, ahol 2011 után hiányzott ismét.

  1. Nemzetek Krossza (Franciaország)
  2. Franciaország 14 pont, 2. Egyesült Államok 16 pont, 3. Belgium 56 pont.