«

»

Sze 29

Franciák először nyertek otthon

A franciák számára hosszú várakozásnak lett vége. A 9. próbálkozásra végre először hazai környezetben tudtak diadalmaskodni a Nemzetek Krosszán. (Hegyi András)

Az 1947 óta létező csapat vb-n eddig 9 ország nyert, amelyek közül 7 ország hazai pályán is győzelemre volt képes. Az idei szezonig Belgium, Nagy-Britannia, Svédország, a Szovjetunió, Csehszlovákia és az Egyesült Államok győzött hazai közönség előtt. Belgiumban eddig 10-szer járt a csapat vb, négyszer (1948, 1951, 1997, 2003) tudtak élni a hazai pálya előnyével a belgák. Nagy-Britanniában 9-szer rendeztek csapat vb-t, a britek szintén 4-szer (1949, 1952, 1957, 1964) voltak elsők hazai közönség előtt. Svédországba 7-szer látogatott el a Nemzetek Krossza, kétszer (1958, 1974) győztek a skandinávok hazai pályán. Az Egyesült Államokban háromszor (1987, 2007, 2010) rendeztek csapat vb-t, mindháromszor az amerikaiak nyertek. A Szovjetunióban egyszer tartottak csapat vb-t, 1968-ban ki is használta a szovjet csapat a lehetőséget. Ugyanígy tettek a csehszlovákok is, amikor 1975-ben náluk rendezték meg a Nemzetek Krosszát. A franciáknál 1947 és 2014 között 8-szor rendeztek csapat vb-t, ám egyetlen egyszer sem diadalmaskodtak a vendéglátó gallok. Idén ez az átok megtört, hiszen a 9. franciaországi Nemzetek Krosszán véget vetettek a franciák a nyeretlenségi sorozatuknak.

A franciák hazai eredményei a Nemzetek Krosszán

1960

A csapat vb először járt Franciaországban. A helyszínen, Casselben akkora esőzés volt, hogy csak egyetlen csapat, a brit válogatott tudta befejezni a versenyt a hatalmas sárban. A francia válogatottat (Gérard LeDormeur, Robert Klym, Maurice Beaumard, Guy Bertrand, Jean Hazianis) nem értékelték.

1966

A Rémalard-ban megrendezett Nemzetek Krosszán a négyfős francia csapat (Jean-Claude Regnault, Guy Bertrand, Georges Delpeyrat, Jean Cros) az 5. helyen végzett.

1971

A Vannes-ban lezajlott csapat vb-n a francia válogatott (Jacky Vernier,Serge Bacou, Jean-Claude Nowack, Jacky Porte) a 8. helyen zárt.

1977

Cognacban a Daniel Pean, Jean-Jacques Bruno, Patrick Boniface, Richard Boniface összeállítású francia négyes az 5. helyen fejezte be a csapat vb-t.

1988

Villars-sous-Ecot-ban a Jean-Michel Bayle, Jacky Vimond és Yannig Kervella alkotta francia hármas megszerezte a franciák első hazai érmét a Nemzetek Krosszán. Bayle vezetésével a franciák másodikok lettek az Egyesült Államok mögött.

2000

Saint-Jean d’Angely-ben hiába remekelt Sebastien Tortelli, a franciák mégis csak a 18. helyen végeztek. A francia válogatottban még Stephane Roncada és Frederic Bolley szerepelt. A franciák eredményét nagyban befolyásolta Bolley 1. futambeli sérülése.

2005

Ernée-ben a Mickael Pichon, Sebastien Tortelli, David Vuillemin alkotta francia csapat a 2. helyen végzett az amerikaiak mögött.

2011

Ismét Saint-Jean-d’Angely fogadta a Nemzetek Krosszát, ahol a 2. futam után még a franciák vezettek. A 3. futamban azonban az amerikaiak megelőzték a franciákat, akik ismét csak a másodikok lettek hazai közönség előtt. A francia trióban Marvin Musquin, Gautier Paulin és Christophe Pourcel húzta a gázt.

2015

Tíz év után ismét Ernée-ben rendezték a csapat vb-t. Ahol idén is amerikai-francia párbaj volt. Az első két futamban még az amerikaiak vezettek a franciák előtt, akik a mindent eldöntő 3. futamban megtörték az átkot és első ízben nyertek hazai közönség előtt. Marvin Musquin, Gautier Paulin és Romain Febvre  egy fantasztikus párharc végén jutott a csúcsra hazai környezetben.