«

»

okt 21

Roczen megmentette a szezonját

A szuperkrosszban és a Nationalben nem lett bajnok a német sztár, azonban a Monster Energy Kupán már ő nyert. (Hegyi András)

Ugyan idén Ken Roczen csapatot váltott, a gyári KTM csapatból átszerződött a gyári támogatott RCH Suzuki alakulathoz, azonban a német sztár mégis nagyon nagy reményekkel vágott neki az idénynek. Bajnokesélyes volt a szuperkrosszban valamint a Nationalben is. Roczen suzukis visszatérése azonban nem sikerült a két bajnokságban. Ugyanis mindkét sorozatban sérülésekkel bajlódott. Bokasérülés miatt idő előtt befejeződött a számára a szuperkrossz, míg a Nationalben egy hátsérülés miatt nem tudta megvédeni a tavalyi címét. Ez a hátsérülése pedig az idei Nemzetek Krosszára is kihatott, hiszen tavalyhoz hasonlóan ismét le kellett mondania a válogatottságot. Roczen azonban egy hét leforgása alatt megmentette a szezonját. Előbb a 2. helyen zárt a Red Bull Straight Rhythm viadalon, míg az elmúlt szombaton megnyerte az 5. Monster Energy Kupát Las Vegasban. Pedig augusztus végén volt egy gerincműtétje, míg a Monster Energy Kupa előtt futóművet váltott.

Roczen hátát augusztus 31-én operálták meg. A kényes műtét azonban nagyszerűen sikerült. Ennek ellenére nem lehetett tudni, hogy októberben már versenyezhet-e. Ám azonban nagyon hamar visszatért és egyből meg is lepett mindenkit. Már a Red Bull Straight Rhythm viadalon jól látszódott, hogy jó formában van, hiszen bejutott a döntőbe, ahol a 2. helyen zárt James Stewart mögött. Egy héttel később viszont már győzni tudott egy sokkal erősebb mezőnyben, Ryan Dungey, Stewart, Trey Canard, Jason Anderson, Davi Millsaps, Chad Reed, Christophe Pourcel és Dean Wilson ellenében. Pedig a Red Bull Straight Rhythm után a Showa futómű helyett a Kayabára váltott. A váltás nagyon sikeresnek bizonyult. Két első és egy negyedik hellyel ő lett a Monster Energy Kupa első nem amerikai győztese és 100 ezer dollárral lett gazdagabb.

Roczen tehát 2013 óta minden idényben nyert legalább egy amerikai trófeát. A külföldi krosszosok közül ilyenre csak az ausztrál Chad Reed és a dél-afrikai Grant Langston volt képes. Reed 2002 és 2004 között 3, míg Langston 2005 és 2007 között 4 amerikai trófeára volt képes. A német sztár azonban annak örül a legjobban, hogy a problémái után nagyon gyorsan ismét fel tudott jutni a csúcsra, amiért nagyon magabiztosan készülhet a 2016-os szezonra.

Roczen mellett csapata, az RCH Suzuki is nagyon elégedett lehet, hiszen a csapat első ízben nyert meg egy amerikai trófeát. A 16-szoros amerikai bajnok Ricky Carmichael csapattulajdonos tehát begyűjtötte az első kupáját csapatvezetőként is.