«

»

nov 11

Bátor Townley, bátor Suzuki

Townley 31 évesen is belemer vágni egy új kalandba a vb-n azt követően, hogy több éve visszavonult már. Míg a Suzuki nagyon bízik abban a motorosban, aki az ellentétek embere. Hiszen a bravúros győzelmek mellett Townley elsősorban a sérüléseiről híresült el. (Hegyi András)

Ben Townley 2013. március 30-án bejelentette, hogy befejezte a pályafutását. Akkor véglegesnek tűnt a visszavonulása. Townley 2011 és 2013 között folyamatosan sérült volt. Nem véletlenül mondta azt, hogy a sérülései miatt vonul vissza. Két éve egyértelműnek látszott, hogy karrierének végérvényesen vége. Townley azonban nem bírt elszakadni a motokrossztól. Ugyan sorozatversenyeken immár nem indult, azonban nagyon is aktív maradt. A Honda gyári szaktanácsadójaként és tesztpilótájaként dolgozott. Emellett versenyzett Új-Zélandon és Ausztráliában is. Egyértelmű volt, hogy  „nyugdíjasként” sem tud meglenni a motokrossz nélkül. Ám azt senki sem gondolta volna, hogy 2016-ban ismét gyári versenyzőként láthatjuk viszont a világbajnokságon.

Pedig 2015-ben voltak előjelek, amelyek azt mutatták, hogy Townley nagyon is készül valamire. Egyre több versenyen indult. 2011 után ismét szerepelt a vb-n. Ausztráliában egy év után versenyzett ismét, ahol győzelmekre és dobogókra volt képes. Míg a Nemzetek Krosszán az MXGP-ben a bravúros 3. helyen végzett. Egy-egy 6. és 2. helyet szerzett, a 2. futamában pedig vezetett is. Pedig ugyebár a mezőny tele volt vb és amerikai sztárokkal is! Townley jól látható módon nagyon jó formában volt idén, amiért felfigyeltek rá a gyári csapatok. Előbb a Kawasaki kereste meg, hogy helyettesítse a sérült Ryan Villopotot. Ezt az ajánlatot még nem fogadta el szezon közben. Majd bejelentkezett érte a Suzuki, amely ajánlatra már nem tudott nemet mondani a 31 éves krosszos.

De hát miért is mondott volna nemet? Townley nagyon is magabiztossá vált 2015-ben, amiért nem tudott lemondani egy olyan lehetőségről, amely lehet, hogy az utolsó a pályafutása során. Harminc felett is belevág egy új életbe! Három gyerekkel, sokévnyi kihagyás után és egy majdnem ismeretlen Suzukival. Ugyan Townley 2001-ben Suzukival mutatkozott be a vb-n, azonban a négyütemű RM-Z 450-est egyáltalán nem ismeri. Ráadásul a vb nagyon sok újdonságot is tartogat 2016-ban – új szabályok, minden eddiginél hosszabb menetrend. Azonban nem véletlenül Ő a legsikeresebb új-zélandi krosszos, aki meghódította már a vb-t és Amerikát is. Azaz csak hatalmas tisztelettel lehet beszélni a nagyon bátor Ben Townley-ról!

Nagyon sokáig nem lehetett tudni, hogy ki lesz a belga Kevin Strijbos társa a gyári Suzuki csapatban. A pletykákban szerepelt Ken Roczen, Dean Ferris, Steven Frossard, Christophe Charlier és Ben Townley neve is. Aztán óriási meglepetésre Townley lett a Suzuki kiválasztottja. A Townley-Suzuki szerződés 2015 egyik legszenzációsabb eseménye! Hiszen ki hitte volna, hogy a Suzuki bizalmat ad majd egy sokak által már leírt és több éve visszavonult krosszosnak, aki ráadásul az egyik legellentmondásosabb versenyző is. Hiszen tényleg nagyszerű sikereket ért el, – 2004-ben MX2-es világbajnok volt, míg 2007-ben megnyerte a 250-es Keleti-parti szuperkrossz bajnokságot az USA-ban – , aki többször győzött Stefan Everts, Ryan Villopoto és Ricky Carmichael ellen is.

Townley azonban nagyon sérülékeny volt mindig is. 2006-ban, 2008-ban, 2009-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is súlyos sérülések miatt nem versenyezhetett. Pontosan ezért kérdezhetik sokan meg azt, hogy a Suzuki miért éppen Townley-t választotta. Hiszen csak kérdőjelek vannak Townley-val kapcsolatban. Vajon mennyire fogja bírni azt a 2016-os szezont, amely immár 19 fordulós lesz? Townley utoljára 2010-ben motorozott végig egy teljes szezont, míg nem igazán sok ideje marad a felkészülésre a Suzukival, hiszen februárban, azaz három és fél hónap múlva már rajtol a vb.

A Suzuki azonban valószínűleg nem így gondolkozott. A Suzuki egy új Townley-ban bízik! Egy olyanban, aki továbbra is nagyon gyors, de immár elsősorban a biztos helyezésekben és nem a mindenáron való győzelmekben gondolkodik. Egy olyan Townley-ban bízik a Suzuki, akit 2004-ben az MX2-ben, 2005-ben az MX1-ben, valamint 2007-ben az amerikai bajnokságokban már láthattunk. A Suzuki tehát egyértelműen optimista, ahogyan a vb is, hiszen egy nagyon jó formában motorozó Ben Townley-val a motokrossz vb csak nyerhet.