«

»

nov 14

Everts 22 év után ismét a Suzukinál!

Egy nagyon hosszú kitérő után a vb legsikeresebb versenyzője Stefan Everts, aki egyben a vb egyik legsikeresebb szakvezetője is, visszatér ahhoz a Suzukihoz, amellyel elkezdte a vb-pályafutását. (Hegyi András)

Két legendás belga motokrosszos család, a Geboers és az Everts család összefogott, hogy ismét naggyá tegye az egykor tényleg világverő Suzukit. A két Geboers fivér, Sylvain és Eric meggyőzte arról Stefan Evertset és az apját, Harry Evertset, hogy szerződjenek vissza a Suzukihoz, amely jelenleg nincs igazán a csúcson. A Suzuki 2009 óta nem nyert vb-címet, a presztízs kategóriákban 2007 óta nyeretlen, a kiskategóriában 1993 óta képtelen a vb-elsőségre, míg idén 2005 után fordult elő ismét, hogy nem szerzett összetettbeli érmet az a márka, amely összesen 30 vb-címmel büszkélkedhet. Az Everts család tehát hatalmas fába vágta a fejszéjét, különösképpen Stefan Everts, hiszen immár ő a csapatvezetője a gyári Suzuki csapatnak. Ő lesz a felelős az MXGP-ben, az MX2-ben és a 250-es Európa-bajnokságban szereplő Suzuki csapatokért.

Stefan Everts tehát 1993 után visszatért a gyökereihez, illetve tovább folytatta azt a vándorútját, amelyet még 1989-ben, 17 évesen kezdett el a világbajnokságban. Everts Suzukival debütált a vb-n, aztán következett a Kawasaki, hogy aztán eligazoljon a Hondához. Ezt követően volt egy felejteni való kapcsolata a Husqvarnával, majd elszerződött a Yamahához. Hogy aztán immár szakvezetőként a KTM-nél dolgozzon. Most pedig a karriere alatt először visszatért valahová. Hiszen Stefan Everts és a Suzuki nagyon jól ismeri egymást. Everts 1989 és 1993 között 5 szezonon át versenyzett annál a Geboers-csapatnál, amelynél most már ő a főnök. Ez még akkor is így van, ha Sylvain Geboers továbbra is a csapattulajdonos marad és nagyban fogja segíteni Everts munkáját. Everts suzukis versenyzőként nagyszerű sikereket ért el. Cserénfán Suzukival nyerte meg az első nagydíjgyőzelmét, összesen 9 nagydíjgyőzelmet aratott a Suzuki nyergében. Suzukival szerezte meg az első vb-címét 1991-ben. Everts azonban suzukis főnökként még több sikert akar! Erre van is esélye, hiszen immár 19 vb-cím tulajdonosa dolgozik azon, hogy a Suzuki ismét világverő lehessen. Stefan Everts 10-szeres, Eric Geboers 5-szörös, Harry Everts 4-szeres világbajnok. (Harry Everts egyébként a fiához hasonlóan szintén visszatér a Suzukihoz, hiszen 1979 és 1985 között 3 vb-címet szerzett a márkával.) Sylvain Geboers ugyan csak kétszeres vb-második, azonban csapattulajdonosként már nagyon sokszor a világ tetejére ért.

Everts a sokadik meglepetését okozta azzal, hogy több mint két évtized után visszatért a Suzukihoz és közel egy évtized után elhagyta a KTM-et. Everts mindig is szerette a kihívásokat. Azonban voltak olyan márkák, ahol sokáig úgy tűnt, hogy nagyon jól érzi magát. Ám mégis mindig kiderült, hogy ez az idill mégsem örökéletű. Ilyen volt, amikor 5 év után szakított a Suzukival 1993-ban. Ilyen volt, amikor 6 év után váratlanul felmondott a Yamahánál 2006-ban a KTM kedvéért. Ahol nagyon sok ideig maradt és ahol a legtöbb sikerét elérte. 2007 és 2015 között a KTM 14 vb-címet szerzett segítségével, aminek köszönhetően az osztrák márka a vb történetének a legsikeresebb gyártójává vált. Everts és a KTM mégis szakított. Az igazi okokat nem lehet tudni, csak egy biztos: Everts már a Suzukinál dolgozik és biztosan ugyanúgy fog hajtani a sikerért, mint ahogyan az eddigi pályafutása alatt mindig is tette.

Csak egyet lehet mondani: Hajrá Stefan Everts! Hiszen a motokrossz legendáriuma folyamatosan gazdagabbá válik azzal, ha Everts valami egyedülálló dolgot visz végbe.