«

»

nov 16

Volt szabály, nincs szabály

Meghátrált a vb-t rendező Youthstream és a nemzetközi szövetség, a FIM. Mégsem kap pontot a kvalifikációs verseny első 5 helyezettje. Cairoli vezetésével a vb mezőnye és vb tagjai egyértelműen sikeresen lobbiztak az új szabály ellen. (Hegyi András)

Október 8-án három radikálisan új szabályt jelentettek be a motokrossz világbajnokságon, amelyek 2016-ban lépnek életbe. E szabályok egyike volt a kvalifikációs verseny megreformálása, amelynek értelmében az első 5 helyezett pontot kap, amely pontok beleszámítottak volna a nagydíj végeredményébe. A szabály azonban azonnal hatalmas nem tetszést váltott ki a vb résztvevői között. Elsősorban a 8-szoros világbajnok, az olasz Antonio Cairoli kritizálta nagyon vehemensen az új szabályt. Ám a szicíliai mögött az egész vb mezőnye felsorakozott. Ez a tiltakozás pedig odáig vezetett, hogy a Youthstream és a FIM nem várt módon meghátrálásra kényszerült. A Youthstream és a FIM szokatlan módon alig egy hónap leforgása alatt törölte az új szabályt az MXGP-ben és az MX2-ben!

Évek óta megy a vita a vb mezőnye, résztvevői valamint a vb-t rendező Youthstream között a szombati kvalifikációs versennyel kapcsolatban. Egyszerűen a vb mezőnyének nagyon nem tetszik a kvalifikációs verseny. A vb rendezőjének azonban nagyon fontos ez a „viadal”, hiszen még több nézőt akar a szombati napra is. Pontosan ezért találták ki azt, hogy még fontosabb legyen a szombati kvalifikációs verseny. Hiszen a Youthstream azt gondolta, hogy így a versenyzők számára is még elfogadhatóbb lesz ez a „viadal”. Az új szabály azonban nem várt módon a visszájára sült el. Az egész vb mezőnye, a versenyzők, a csapatvezetők, a szponzorok és a gyártók is felsorakoztak az új szabály ellen. Egyöntetűen azt mondták, hogy így sokkal veszélyesebb lesz a vb – külön kiemelték azt, hogy 2015-ben rengeteg sérült volt, és hogy a Youthstream ezzel az új szabállyal még veszélyesebbé teszi csak a vb-t – , illetve, hogy az új szabály miatt az összetettbeli pontozási rendszer nem megfelelő. Mindenki azt mondta, hogy így 3 futamossá válik a vb. Egykor volt pár idény, amikor 3 futamos volt egy nagydíj, azonban ezt a rendszert már nem akarják visszahozni a versenyzők, akik már a bevezetése óta a kvalifikációs verseny ellen vannak. A nagyobb sérülésveszély és a nem megfelelő pontozási rendszer mellett – ha valaki megnyerte volna a szombati kvalifikációs versenyt, de csak kétszer a 3. helyen végzett volna vasárnap, akkor is ő lett volna a nagydíjgyőztes, megelőzve azt a riválisát, aki kétszer a 2. helyen végzett volna vasárnap!  A  vb mezőnye azért tiltakozott még, mert a vb tagjai szerint a nézők számára egyáltalán nem lett volna világos, hogy kik és miért állhatnak dobogóra a nagydíjakon.

Cairoli és társai tehát egyértelműen sikert értek el a Youthstream és a FIM ellen. Most már csak az a nagy kérdés, hogy mekkora erejük lesz a jövőben? Hiszen a Youthstream még inkább meg akarja változtatni a vb-t. A tervek között szerepel az egyfutamos lebonyolítási rendszer visszaállítása, valamint kisebb hengerűrtartalmú motorok bevezetése. A Youthstream tehát egyértelműen radikális reformokra készül, de vajon mennyire lesz radikális a vb tagjainak a válasza?