«

»

nov 17

Peick világhírű

A 25 éves amerikai Weston Peick egy csapásra világhírű lett. A leghíresebb európai szuperkrossz versenyen, a franciaországi Bercynek idén ő lett az új királya. (Hegyi András)

Hogy ki számít világhíresnek a motokrosszban? A válasz nem túl bonyolult. Ha valaki a világbajnokságban, a Nemzetek Krosszán, Amerikában illetve a Bercy Szuperkrosszon győzelmet arat, az azon nyomban világhíres lesz a motokrossz világában. És remélhetőleg a motokrossz berkein kívül is! Nos, a 25 éves amerikai Weston Peick az elmúlt hétvégén világhíres lett, hiszen a 33. Bercy Szuperkrosszon ő lett a verseny 23. királya.

Peick sikere több okból is nagy szenzáció. Egy nagyon erős mezőnyben diadalmaskodott az amerikai yamahás, hiszen több amerikai sztár (James Stewart, Cooper Webb, Malcolm Stewart), több vb-menő (Romain Febvre, Shaun Simpson, Dylan Ferrandis, Valentin Guillod) és több francia nagy név (Christophe Pourcel, Cedric Soubeyras, Fabien Izoird, Christophe Martin, Valentin Teillet, Nicolas Aubin, Xavier Boog) ellen kellett motoroznia. Peick emellett nagy csatákban diadalmaskodott. Az 1. döntőben azt követően nyert, hogy fantasztikus párbajt folytatott a szintén yamahás Webbel. A 2. napja viszont még nehezebb volt. Az elődöntőben bukott, amiért az utolsó esély futamból jutott be csak a döntőbe, ahol nagyon rossz rajthelyről startolhatott. Peick azonban a 18 körös fináléban felzárkózott a 2. helyig, aminek köszönhetően ő lett a Bercy 18. amerikai királya. Peick a meglepetés sikerével pedig megismételte két honfitársa, Justin Brayton és Kyle Chisholm teljesítményét a Bercy Szuperkrosszon. Brayton és Chisholm mellett Peick a 3. olyan győztes a Bercy Szuperkrosszon, aki úgy lett a Bercy Királya, hogy előtte se Amerikában, se a világbajnokságon nem nyert. Se bajnoki címet, se versenyeket.

David Bailey, Johnny O’Mara, Ricky Johnson, Jeff Ward, Jeff Stanton, Jeremy McGrath, Mike LaRocco, Jeff Emig, Chad Reed, James Stewart, Jake Weimer és Eli Tomac amerikai bajnokként győzött a Bercy Szuperkrosszon. Jean-Michel Bayle és Grant Langston világbajnokként illetve amerikai versenygyőzelmek után jutott a csúcsra a Bercyben. David Vuillemin, Ryan Hughes, Andrew Short, Larry Ward és Justin Barcia amerikai versenygyőzelmek után győzött a Bercyben. Míg Christophe Pourcel 2006-ban az MX2-es vb címe után a Bercyben is a legjobb volt.

Brayton, Chisholm és Peick viszont a Bercy Szuperkrosszon vált világhírűvé. 2009-ben Brayton épphogy leigazolt a JGR Yamaha csapathoz és az első viadalán azonnal nyerni tudott a Bercyben. Pedig a mezőnyben ott motorozott James Stewart, Marvin Musquin, Joshua Hill és Nick Wey is. Chisholm 2011-es sikere még nagyobb szenzáció volt. Chisholm négy éve állástalan, csapatnélküli versenyző volt aki azonban privát versenyzőként és egy majdnem széria Yamahával is meg tudta lepni a sokkal nagyobb névnek számító Barciát, Tomacot, Weimert, Weyt és Mike Alessit.

Peick is berobbant idén az elitbe a Bercyn. aki 2014-ig privát versenyző volt. Aztán a 2014-es Nationalre leigazolta őt Ricky Carmichael a csapatába. Peick lett a legjobb suzukis. Aztán 2015-re elszerződött a JGR Yamahához. Tavaly a Bercyben még a 6. helyen végzett. A 2015-ben viszont nagyon felgyorsult és idén a karriere legjobb szezonját teljesíti. Elsősorban a szuperkrossz miatt. A 450-es szuperkrossz bajnokságban ő lett a legjobb yamahás. Ő volt az egyedüli yamahás dobogós és az összetettben is ő volt a legjobb yamahás. A Nationalben nem ment ilyen jól neki, hiszen mindkét csapattársa, Barcia és Phil Nicoletti is jobb volt nála és még éremre se volt képes. A holtszezonban, az európai szuperkrossz viadalokon viszont az egyik főszereplővé vált. Szófiában a 2. helyen végzett, a Bercyben azonban már ő volt a legjobb. Nem lenne meglepetés, ha 2016-ban a szuperkrossz bajnokságban is az egyik főszereplő lenne.