«

»

dec 08

Fontanesi Hondán!

Mindenkit meglepett a női vb legsikeresebb versenyzője. Az olasz Kiara Fontanesi 7 év után elhagyta a Yamahát és átszerződött a Hondához. (Hegyi András)

A szokásos évadzáró ünnepségén hatalmas meglepetést okozott a négyszeres világbajnoknő. Amikor leleplezte a 2016-os motorját, mindenki óriási meglepetésére egy Honda CRF250 volt az. Azaz a 21 éves olasz krosszosnő szakított azzal a Yamahával, amellyel az összes eddigi sikerét elérte a felnőtt karriere alatt. A Fontanesi-Yamaha páros sikeres volt a női vb-n, az Egyesült Államokban és a női csapat Európa-bajnokságban is. 2009-ben Yamahával debütált a női vb-n. 2009 és 2015 között pedig a női vb legsikeresebb versenyzőjévé vált signorina Fontanesi. Ő az egyetlen 4-szeres női világbajnok, aki 2012 óta verhetetlen. Emellett 15 nagydíjgyőzelmet is összegyűjtött a Yamahával, amellyel 2014-ben és idén női csapat Európa-bajnokságot is nyert az olasz válogatott tagjaként. Fontanesi kisasszony pedig az Egyesült Államokban is sikeres volt a Yamahával, hiszen az amerikai női motokrossz bajnokságban szintén nyert már versenyt. Most mégis úgy döntött, hogy szakít a Yamahával és inkább a Hondával folytatja.

A Honda számára egyértelműen egyre fontosabb szakággá válik a motokrossz. Amerikában és a motokrossz vb-n is hosszú évek után ismét a Honda versenyrészlege, a HRC irányítja az aranyszárnyasok gyári csapatait. Míg nagyon úgy tűnik, hogy a női vb is egyre fontosabb lesz a számukra. A Honda még sosem volt világbajnok a 2008 óta létező női vb-n. Azonban 2016-ban nagyon nagy esélye van arra, hogy megszakadjon a nyeretlenségi sorozata. Hiszen Kiara Fontanesi megérkezésével a vb legnagyobb sztárját szerezte meg a Honda.

Fontanesinek azonban mégsem lesz könnyű dolga. Hiszen a Honda 2008 és 2015 között nem igazán volt versenyképes a női vb-n. Amíg a Yamaha, a KTM, a Kawasaki és a Suzuki már nagydíjgyőzelmeket aratott, addig a Hondának még egyetlen nagydíjgyőzelme sincsen. De a Honda még futamgyőzelemre sem volt képes 2008 és 2015 között!