«

»

jan 23

450 vesztesek

Hegyi András írása

Suzuki

A márkák közül egyértelműen a Suzukinak kezdődött a legrosszabbul a 2016-os 450-es szuperkrossz idény. Még csak két forduló ment le, de a négy gyári támogatott suzukis közül hárman már sérültek. Blake Baggett pár héttel a szezon előtt szenvedett válltörést. A 7-szeres amerikai bajnok James Stewart az 1. fordulóban szenvedett fejsérülést, miután kiütötte őt Ryan Dungey. Stewart az 1. és 2. forduló után a 3. fordulót is kihagyja. Broc Tickle pedig a 3. forduló előtt törte el a jobb csuklóját egy edzésen. Egyedül a német Ken Roczen egészséges a suzukis sztárok közül, ám a kétszeres amerikai bajnoknak egyáltalán nem a tervei szerint alakult az első két forduló. Roczen eddig a legrosszabb teljesítményét nyújtja azóta, hogy 2014-ben felköltözött a 450-be. 2014-ben és 2015-ben is győzelmekkel, dobogókkal kezdett, idén viszont még dobogója sincsen. Az idénynyitón szerzett 5. helye után San Diegóban még hátrébb végzett. Csak a 6. helyen intették le. Rosszul startolt, de feljött a 3. helyre, onnan viszont bukott. Végül a 10. helyről jött előre négy helyet. Pedig Roczen folyamatosan azt nyilatkozza le, hogy nagyon jó formában van.

Anderson

Az idénynyitó győztese San Diegóban is az egyik legagresszívebb volt, aki ismét nem rajtolt jól, azonban ismét nagyon látványosan tudott előre jönni. Jason Anderson még hátrébbról zárkózott fel, mint a szezonnyitón. A tízen kívülről motorozta fel magát egészen a 3. helyig. Ám elkövetett egy hibát. Az orvosi zászló alatt szabálytalan módon ugratott, amiért a verseny után pár órával, két hellyel visszasorolták, csak az 5. helyen értékelték. Vajon milyen lesz Anderson bosszúja? Hiszen ő az egyik legjobb formában lévő krosszos.

Pourcel

A kétszeres 250-es szuperkrossz bajnok ugyan javított az idénynyitóhoz képest, ám a francia mégsem lehet elégedett a 13. helyével. Hiszen folyamatosan visszaesett San Diegóban. Az időmérőn még a 4. volt. Míg a döntőben nagyon jól startolt, benne volt a legjobb négyben, azonban fokozatosan visszaesett. Christophe Pourcel egyértelműen nem bírja a legjobbakkal az iramot végig. De hát ezen nincs mit csodálkozni. Pourcel lenyilatkozta, hogy jelenleg még tanulnia kell. Ami nem meglepő, hiszen újonc a 450-es szuperkrosszban, míg 2010 óta nem motorozott amerikai szuperkrossz pályákon. Pourcel szerint talán a 6. fordulótól kezdve gyorsulhat fel.

Wilson

A gyári KTM-es nagyon visszaesett a szezonnyitóhoz képest. Dean Wilson egy 9. hellyel kezdte az idényt, ám San Diegóban csak a 15. helyen ért célba. Pedig a döntő előtt az egyik főszereplő volt. Az időmérőn a 6. legjobb volt, míg az előfutamában győzött. A döntőben viszont mindent elrontott egy rossz starttal. Aztán a felzárkózása sem sikerült. Megpróbált bekerülni a legjobb tízbe, de ehelyett még hátrébb csúszott.

Barcia

A Yamaha egyik szeme nevet, a másik sír. Ugyebár Chad Reed az új gyári Yamaha csapatban már győzelemért csatázott San Diegóban, ellenben a másik yamahás nagyágyú Justin Barcia megint nem került be még a legjobb tízbe sem. Barcia csak a 11. helyen végzett. Barcia csak arra volt képes, hogy egy rossz rajt után legalább a középmezőnyben végezzen. Az 1. körben Barcia a 16. helyen motorozott. Mint kiderült nem véletlen Barcia gyengélkedése. A szezon előtt ugyanis mountain bike balesetben súlyos hüvelykujjsérülést szenvedett. Az ínszalagjai is megsérültek, műteni kellett, amiért teljesen bizonytalan, hogy mikor térhet vissza. Barcia 2015 után tehát ismét megsérült a szuperkrosszban, tavaly medencesérülése volt, amiért idén sem küzdhet a bajnoki címért. A szuperkrosszban eddig nagyon peches a Yamaha-Barcia páros.

Canard

A gyári hondás a szezonnyitóhoz hasonlóan ismét a 7. helyet szerezte csak meg. Ám Trey Canardnak egészen más versenye volt San Diegóban. Amíg az idény első versenyén a döntő előtt a leggyorsabb volt, míg a döntőben éremért csatázott a bukása előtt, addig San Diegóban teljesen mellékszereplő volt. Az időmérőn a 10. legjobb volt. Az előfutamából nem jutott automatikusan a döntőbe. Az elődöntőjét ugyan megnyerte, azonban a döntőben nem sok babér termett a számára. Egy rossz start után a 15. helyről küzdötte fel magát. Canard sem ilyen szezonkezdetről álmodott!

Bogle

A harmadik számú hondás, a Geico Honda újonca balesetet szenvedett San Diegóban a döntőben, amiért ki is kellett állnia. Fejsérülést szenvedett, míg rásérült arra a lábára, amely még decemberben sérült meg. Justin Bogle visszatérése teljesen bizonytalan, hiszen a lábában az egyik csont el is tört.