«

»

feb 07

A Hansen és a Craig család

A Craig család idén lemásolja a Hansen családot. Hansenék eddig az egyedüli család volt, ahol apa és fia is győzött a szuperkrosszban, ám idén már nincsenek egyedül, hiszen Michael Craig után immár a fia, Christian Craig is nyerni tudott a szuperkrosszban. (Hegyi András)

Mindkét kategóriát figyelembe véve eddig a legnagyobb meglepetést Christian Craig okozta a szuperkrosszban. Ugyebár 2013 után versenyzik ismét a 250-es géposztályban, ahol idén jóval a várakozásokon felül teljesít. A 3. fordulóban megszerezte a profi karriere első dobogóját, most szombaton már győzni is tudott, míg az elmúlt három fordulóban ő gyűjtötte be a legtöbb pontot. Az összetettben már a 3. helyen áll, egyértelműen bajnok esélyes. Abban a mezőnyben, ahol ugyebár előzetesen úgy tűnt, hogy nem lesz ellenfele a yamahás Cooper Webbnek.

A Craig család

A Craig név jól ismert az amerikai motokrossz társadalomban. Michael Craig elég jó nevű krosszos volt. Hosszú ideig tartott a karriere, hiszen 1987 és 2002 között versenyzett. A szuperkrosszban mindkét kategóriában győzelemre volt képes. Összesen 20-szor állhatott dobogóra. Ugyan az összetettben egyszer sem került be a legjobb háromba, mégis meghatározó versenyző volt a szuperkrosszban. 1987 és 1991 között a 125-ös Nyugati-parti bajnokságban 13 érmet és egy győzelmet gyűjtött be. Az egykori kétütemű 250-es bajnokságban 1992 és 2002 között versenyzett. 7 dobogót és 1 győzelmet jegyzett.

Michael Craig fia, Christian Craig 2009-ben mutatkozott be először a profik között. Ám úgy tűnt, hogy nagyon hamar befejeződik a pályafutása. A rengeteg súlyos sérülés miatt 2013-ban bejelentette a visszavonulását. 2014-ben és 2015-ben a motokrosszban ennek dacára láthattuk, ám a szuperkrosszban nem indult. Tavaly viszont a National alatt bejelentette a visszatérését, amely eddig nagyszerűen sikerült. Három érem és egy győzelem. Most szombaton mind a 15 körben ő vezetett. De ami még ennél is fontosabb, megnyerte a párbajt Cooper Webb ellen! Craignek esélye van arra, amire az apja nem volt képes. Azaz bajnok lehet.

A Hansen család

Az eredményeket és a hírnevet tekintve a Hansen család sokkal ismertebb és sikeresebb, mint a Craig család. Az apa, Donnie Hansen legendás. Pedig nagyon rövid karriere volt. Csak 1979 és 1982 között versenyzett. Donnie Hansen azonban 1981-ben tagja volt annak az amerikai válogatottnak, amely első ízben diadalmaskodott a Nemzetek Krosszán. Míg 1982-ben ő volt a 250-es amerikai szuperkrossz és motokrossz bajnok is. A 250-es szupekrosszban 34 viadalon indult, 11-szer állhatott dobogóra, míg 4-szer győzött.

Donnie Hansen fia, Joshua Hansen sokkal több versenyen indult, sokkal több dobogót és győzelmet aratott az apjánál, mégsem olyan híres, mint az apja. Ennek két oka van. Az ifjabbik Hansen sosem volt bajnok és sosem nyert a királykategóriában. Joshua Hansen 2003 és 2015 között 11 szezonban szerepelt a szuperkrosszban. Ahol a legnagyobb sikereit a kiskategóriában érte el. 16-szor volt dobogós és 7-szer nyert is. 2004-ben és 2005-ben bajnoki második, míg 2011-ben bajnoki harmadik lett. 2005-ben azonos pontszámmal végzett Grant Langstonnal, ám a kevesebb győzelme miatt nem ő lett a bajnok. Az ifjabbik Hansen 3 szezont töltött el a 450-es szuperkrosszban, de még dobogóra sem ért fel.