«

»

feb 29

Gajser meglepetése

Rekordokkal vette kezdetét a jubileumi 60. motokrossz vb. A királykategóriában, az MXGP-ben a tavalyi MX2-es világbajnok szlovén Tim Gajser okozott hatalmas szenzációt. (Hegyi András)

Gajser nagyon tapasztalt 450-es versenyzőnek számít, ráadásul gyári támogatott Honda versenyzőként költözött fel az MXGP-be. 2014-ben és 2015-ben 450-es szlovén bajnok volt. Tavaly az egyik legerősebb európai bajnokságban, a német bajnokságban kétszer is kettős futamgyőzelmet aratott. 2014-ben és 2015-ben a Nemzetek Krosszán is feltűnést keltett a 450-es géppel. Míg Gajser mindig is lenyilatkozta, hogy ő sokkal jobban kedveli a 450-es motort a 250-es gépnél. Ennek ellenére nem lehetett tudni, hogy mire lehet képes, hiszen az előszezonban nem okozott akkora meglepetést. Az olasz nemzetközi bajnokságban az MX1-ben a 12., míg az Elite kategóriában a 10. helyen végzett. A vb szezonnyitóján viszont nem volt ellenfele a gyári CRF450RW nyergében. Mindkét futamban nagyon jól rajtolt. Mindkét futamban megmotorozta a leggyorsabb kört. Mindkét futamban nagyon fölényesen nyert. A két futam 36 köréből 29 körben vezetett.

Gajser a váratlan sikerével számos rekordot ért el. 19 évesen, 5 hónaposan és 19 naposan ő lett a 2004 óta létező MX1/MXGP királykategória legfiatalabb nagydíjgyőztese. Gajser a belga Kevin Strijbos 2005-ös rekordját múlta felül. A finn Pekka Vehkonen, a belga Stefan Everts, a dél-afrikai Greg Albertyn és az olasz Antonio Cairoli mellett Gajser lett az 5. kiskategóriás világbajnok, aki az első királykategóriás nagydíján egyből nyerni tudott. Míg Gajser révén a Honda első ízben győzött egy MX1/MXGP idénynyitón.

Az MX2-ben is kiemelkedett egy krosszos, a holland Jeffrey Herlings. Ami nem akkora meglepetés, hiszen az előszezonban tarolt a kétszeres világbajnok. Herlings 48. nagydíjgyőzelme mégis nagy siker, hiszen tavalyról egy súlyos csípősérülés után épült fel a gyári KTM-es. Ugyan az 1. futamban csatáznia kellett a győzelemért, azonban összességében mégsem volt ellenfele Herlingsnek. Jól startolt. Mindkét futamban az övé volt a leggyorsabb kör. A két futam 36 köréből 23 körben ő haladt az élen. Míg a 2. futamban több mint 17 másodperces előnnyel diadalmaskodott. Herlings a diadalával új rekordot állított fel. A vb történetében ő az első, aki 5 egymás utáni szezonnyitón is győzni tudott. 2012 óta az MX2 idénynyitóján mindig ő nyert.

MX-VB (18/1. forduló)

MXGP: 1. Gajser (SLO) Honda, 50 pont, 2. Febvre (FRA) Yamaha, 42 pont, 3. Bobrisev (RUS) 42 pont.

MX2: 1. Herlings (NED) KTM, 50 pont, 2. Ferrandis (FRA) Kawasaki, 44 pont, 3. Jonass (LAT) KTM, 40 pont.