«

»

Már 28

A 2. nem japán tripla

1975 után ismét csak nem japán márkák állhattak dobogóra az amerikai szuperkrosszban. (Hegyi András)

A KTM és a tulajdonában lévő Husqvarna vezérletével a nem japán márkák idén remekelnek az amerikai szuperkrosszban. A vezér KTM-es Ryan Dungey magabiztosan halad a címvédése felé. Dungey ráadásul már új csúcsot is beállított az egymás utáni érmek számát illetően. Már 27 egymást követő dobogónál tart. Emellett a Husqvarna megszerezte az első győzelmét a szuperkrossz királykategóriájában. Míg a kiskategóriában 15 év szünet után nyert ismét a Husky. A 11. fordulóban két rekordot értek el a nem japán márkák. A KTM-Husqvarna páros már az idei 19. érménél tart. Ez új rekord a nem japán márkák számára, hiszen 2014-ben és 2015-ben egész szezon alatt 18 éremig jutottak. Ugyebár idén még hátravan 6 forduló. A másik rekord pedig mesterhármas jelent, hiszen Detroitban csak nem japán márkák, egy Husqvarna és két KTM állhattak dobogóra. Ez a második alkalom az amerikai szuperkrossz történetében, amikor is csak nem japán márkák kerültek be a legjobb háromba. A szuperkrossz történetében először 1975-ben az 500-as kategóriában történt ilyen. 41 évvel ezelőtt Daytonában akkora volt a nem japán márkák fölénye, hogy az első négy helyet teljesen kisajátították. Íme, az 1975-ös 500-as szuperkrossz verseny első négy helyezettje: 1. Steve Stackable (Maico), 2. Gary Chaplin (CZ), 3. Jim West (CZ), 4. Rich Thorwaldsson (Maico).

Összegezve tehát, a szuperkrossz királykategóriájában első ízben tripláztak a nem japán márkák. Míg a kiskategóriában még várat magára a nem japán márkák mesterhármasa.

A nem japán márkák mérföldkövei a királykategóriás szuperkrosszban

Az első érem, az első győzelem

Az első években a nem japán márkák versenyképesek voltak a japánokkal. Az első idényben, 1974-ben a nem japán márkák már érmekre és győzelemre voltak képesek. Az első nem japán érmes az amerikai Penton volt, amely KTM blokkot használt, míg az első nem japán győztes a spanyol Bultaco volt.

Az első bajnoki cím

Az első nem japán bajnoki címre sem kellett sokáig várni. A 2. idényben a kanadai Can-Am hengerelt. Az összes versenyt megnyerve lett bajnok a japánok ellenében. A Can-Am bajnoka Jimmy Ellis volt.

Érem 34 év után, győzelem 35 év után

A hetvenes évekbeli sikerek után viszont több évtizedig háttérbe szorultak a nem japán márkák. 1979 és 2011 között se győzelmet, se érmet nem szereztek a nem japán márkák. 2012-ben viszont a KTM jóvoltából megszakadt a negatív sorozat. 1978 után ismét érmes lett egy nem japán márka, míg 1977 után ismét győzött egy nem japán márka.

Bajnoki cím 40 év után

A KTM-nek több éves munkájába került az, hogy a japánok ellenében bajnoki címet szerezzen. 2015-ben a KTM révén 1975 után nyert ismét bajnoki címet egy nem japán márka.

Az első mesterhármas

1974 és 2015 között csak japán márkák értek el mesterhármast. Detroit előtt a 616 versenyen 531 alkalommal csak japán triplát láthattunk. Detroitban viszont a 617. királykategóriás szuperkrossz versenyen megszületett az első nem japán mesterhármas. 1. Jason Anderson (Husqvarna), 2. Marvin Musquin (KTM), 3. Ryan Dungey (KTM).