«

»

ápr 14

Japán vereség

A KTM vezetésével egyértelműen fölénybe kerültek az európai márkák a japánokkal szemben. (Hegyi András)

Több rekordot is elértek a nem japán márkák a legutóbbi, 13. fordulóban. Immár a 9. győzelműket szerezték meg idén. A Husqvarna kétszer nyert idén, míg a KTM már a 7. sikerénél jár. A 9 győzelem pedig abszolút rekord, hiszen még sosem győztek ennyiszer a nem japán márkák. A korábbi rekord 8 győzelem volt 2015-ből.

Ez a 9 győzelem pedig azt is jelenti, hogy a győzelmeket illetően a japán márkák már biztosan vereséget szenvedtek az európai riválisaiktól. Az első 13 fordulóban 4 japán és 9 nem japán győzelmet láthattunk, és már csak 4 forduló van hátra.

A japánok 41 év után szenvedtek ismét vereséget a szezonbeli győzelmeket illetően. Eddig 3 olyan szezon volt, ahol nem a japánok nyertek a legtöbbször. 1974-ben, az első szuperkrossz idényben a 3 fordulóban 2 európai siker született. A spanyol Bultaco és a csehszlovák CZ diadalmaskodott a Yamaha ellenében. 1975-ben viszont egyszer sem nyertek a japán márkák, hiszen a kanadai Can-Am mind a négy fordulóban győzni tudott. Ezt követően több mint 4 évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét ne a japánok legyenek a legeredményesebbek. Az érdem pedig az osztrák KTM-é, amely a királykategóriás szuperkrosszban egyre inkább főszereplő lesz a saját gyári csapata és a tulajdonában lévő Husqvarna által.