jún 19

Tomac megelőzte Villopotot és Stantont

Tomac immár a 13. győzelménél tart a 450-es Nationalben. Idén megelőzheti James Stewartot is. (Hegyi András)

A gyári kawasakis Eli Tomac folyamatosan jön előre az örökranglistákon. Mind a 450-es National, mind a Kawasaki örökranglistáján folyamatosan jön egyre feljebb. A 4. fordulóban fantasztikus párbajban győzte le a KTM-es Marvin Musquint, amivel az idei 4. sikerét aratta már.

Tomac a győzelmével már 13. diadalnál jár a 450-ben. Idén már megelőzte az örökranglistán Kevin Windhamet (10 győzelem), a 2010-es bajnok Chad Reedet (10), a 3-szoros bajnok Gary Jonest (11) és Jeff Stantont (12), a 2-szeres bajnok Ryan Villopotot (12), az 1993-as bajnok Mike Kiedrowskit (12) és az 1994-es bajnok Mike LaRoccot (11). Tomacnak pedig immár ugyanannyi győzelme van, mint Jeff Wardnak, idén akár a 21. győzelemig is eljuthat, amivel megelőzné James Stewartot, akinek 20 elsősége van.

Tomac a 13. győzelmével két kerek számot is elért. Megszerezte a 30. dobogóját a 450-ben, míg megszerezte a 10. kawasakis győzelmét is. Az érmek számát illetően idén még befoghatja James Stewartot, aki 38 dobogóra volt képes a 450-es Nationalben. A kawasakis győzelmi örökranglistán pedig ő lehet a legjobb, ha megnyeri a hátralévő 8 viadalt is.

Kawasaki versenyzők, akik legalább 10 győzelmet arattak a 250/450 Nationalben

Ricky Carmichael 16 győzelem
James Stewart 16
Jeff Emig 15
Jeff Ward 13
Ryan Villopoto 12
Mike Kiedrowski 12
Eli Tomac 10

jún 18

Prado 8. nagydíjgyőzelme

Immár a 17 éves tininek van a spanyolok közül a legtöbb nagydíjgyőzelme.
(Hegyi András)

Jorge Pradonak idén nagyon jót tett, hogy Belgiumból Olaszországba költözött és immár Antonio Cairoli tanítványa lett a De Carli csapatban. Prado nagyon felgyorsult, nagyon jól bírja immár a hőséget is, aminek köszönhetően átírja a spanyol rekordokat és a vb-címért csatázhat az MX2-ben.
2017-ben Prado az olaszországi Ottobianoban, a hatalmas forróságban és páratartalomban csak szenvedett. Az 1. futamban annyira elfáradt, hogy csak a 18. helyen végzett és az orvosi szobában kötött ki. Míg annyira ki is száradt, hogy az orvosok nem engedték rajthoz állni a 2. futamban. Idén viszont egy egészen más Pradot láthattunk Ottobianoban, ahol idén is jóval 30 fok feletti volt a hőmérséklet. Prado egy-egy 2. és 1. hellyel megnyerte a nagydíjat. Amely Prado idei 5. nagydíjgyőzelme.

A gyári KTM-es két fontos dolgot ért el a sikerével. Idén először 10 pont alá csökkentette az összetettbeli hátrányát az éllovas Pauls Jonass mögött. A tavalyi világbajnok idén 45 ponttal is vezetett a csapattársa előtt, azonban Ottobiano után Prado hátránya már csak 9 pont. Azaz nagyon szorossá vált az MX2-es vb.
Míg Ottobianoban Prado átírta a spanyol motokrossz történetét. A nagydíjgyőzelmek tekintetében immár Prado a legeredményesebb spanyol az 1957 óta létező vb-n. Prado immár 8 nagydíjgyőzelemmel rendelkezik, azaz a spanyol örök ranglistán megelőzte Jonathan Barragant és Carlos Campanot, akik a karrierük alatt 7 GP-elsőségre voltak képesek. Míg Prado az első spanyol lett, aki egyazon kategóriában 8 nagydíjgyőzelmet jegyzett. Campano az MX3-ban 7 nagydíjgyőzelemre volt képes.

Prado 8 nagydíjgyőzelem
A korábbi 65-ös világbajnok és Európa-bajnok, valamint 125-ös Eb-bajnok Prado 2016-ban mutatkozott be az MX2-es vb-n, ahol két éve 3 nagydíjon indult. 2017-ben 3 nagydíjgyőzelmet aratott az első teljes idényében. Míg idén már 5 nagydíjgyőzelemnél jár.

Jonathan 7 nagydíjgyőzelem
Jonathan Barragan az egyetlen spanyol, aki győzni tudott a királykategóriában, az MX1-ben. Barragan 2003 és 2013 között 11 idényben szerepelt a vb-n, ahol versenyzett a 125-ben, az MX2-ben, az MX1-ben és az MX3-ban is, és ahol 7 nagydíjgyőzelemre volt képes. Barragan 6-szor az MX1-ben, egyszer az MX3-ban diadalmaskodott.

Campano 7 nagydíjgyőzelem
Carlos Campano az egyetlen spanyol motokrossz világbajnok. 2004 és 2011 között szerepelt a vb-n, ahol az MX2-ben, az MX1-ben és az MX3-ban húzta a gázt. 2010-ben az MX3-ban lett világbajnok. Az MX3-ban 7 nagydíjgyőzelmet aratott.

jún 16

Herlings megsérült!

Az elmúlt szerdán az MXGP toronymagas éllovasa egy edzés közben balesetet szenvedett. Eltört a jobb kulcscsontja és két bordája. Műteni kellett, kihagyja a most hétvégi 11. nagydíjat Olaszországban. Új világbajnokság kezdődött! (Hegyi András)

Véget ért a 3-szoros világbajnok holland Jeffrey Herlings menetelése. Tavaly augusztus óta a gyári KTM-es Herlings tarolt. A világbajnokságon, az amerikai bajnokságban és a Nemzetek Krosszán is. Herlings a 450-es Nationalben debütált és kettős futamgyőzelemmel mutatkozott be Amerikában. A Nemzetek Krosszán megnyerte az Open kategóriát egy-egy 1. és 2. hellyel, neki köszönhetően a holland válogatott 2016 után újra a 2. helyen végzett. Míg a világbajnokságon, az MXGP-ben az elmúlt 16 nagydíjon 13 alkalommal Herlings diadalmaskodott. Tavaly az utolsó 6 nagydíjból 5 viadalon ő volt a legjobb, míg idén a vb első felében, az első 10 nagydíjon 8 győzelmet aratott, 62 pontos előnyre tett szert a 9-szeres világbajnok Antonio Cairoli ellenében. Úgy tűnt, hogy már csak saját maga vesztheti el a vb-t. Így is történt. Hiszen június 13-án szerdán váratlanul megsérült, aminek a révén biztos, hogy az MXGP második félideje, a második 10 nagydíj egészen más lesz, mint amilyen az első volt.

Herlings a szokásos edzéseit végezte a hollandiai Berghemben, amely pályát úgy ismeri, mint a tenyerét. Azonban mégis bekövetkezett a legrosszabb, az elmúlt szerdán bukott. Rásérült a korábban már műtött jobb vállára, míg két bordája is eltört. Azonnal megoperálták, a minél hatékonyabb és gyorsabb gyógyulás érdekében egy újabb fémlapot helyeztek el a jobb kulcscsontján. A sérülése miatt az MXGP karriere alatt először kihagyni kényszerül egy nagydíjat, most hétvégén nem lesz ott Ottobianoban, a Lombardiai Nagydíjon. Míg azt sem lehet tudni, hogy mikor térhet vissza. Természetesen a holland sztár már a jövő héten motorra akar ülni és a július 1-jei 12. fordulóban Indonéziában már ott akar lenni. Herlingset ismerve ott lehet Indonéziában, azonban akármi közbe jöhet. De a legfőbb kérdés az, hogy mikor tud ismét olyan formában motorozni, mint az első 10 nagydíjon?

Herlings számára nem ismeretlen a sérülés, hiszen az MX2-ben már több komolyabb sérülése is volt, amiért világbajnoki címeket is elbukott. 2010-ben, 2014-ben és 2015-ben volt már súlyos sérülése. 2014-ben és 2015-ben pedig megnyertnek hitt vb-aranyakat vesztett el a sérülése miatt.
Herlings sérülésével elsősorban csapattársa, Antonio Cairoli kerülhet helyzetbe, hiszen ő volt idén az első számú riválisa. Cairoli Ottobiano után alaposan felzárkózhat Herlings mögé a tabellán. Ha az olasz legenda idén másodszorra kettős futamgyőzelmet aratna, akkor csak 12 ponttal lenne lemaradva Herlings mögött. Azaz egy vadonatúj forgatókönyvű MXGP kezdődne el. Cairoli tehát óriási lehetőséget kapott. Egyébként Cairoli idén folyamatosan azt nyilatkozta le, hogy minden idők leghosszabb világbajnokságán elsősorban a kiegyensúlyozottság fog számítani, hiszen a 20 fordulós vb-n bármi megtörténhet. Most úgy látszik, hogy Cairolinak akár igaza is lehet.

Jeffrey Herlings súlyos sérülései a világbajnokságon

2010
Herlings 2010-ben újonc volt a vb-n és azonnal sztár lett belőle. Futamgyőzelmeket és nagydíjgyőzelmeket aratott az MX2-ben. Azért küzdött, hogy az első szezonjában azonnal beférjen az összetettben az első 3-ba. Azonban a 15 fordulós vb 12. fordulójában a Cseh Nagydíjon Loketben a 2. futamban bukott. Súlyos vállsérülést szenvedett, azonnal műteni kellett. Kihagyta az utolsó 3 nagydíjat.

2014
Négy évvel ezelőtt az első 13 fordulóban Herlings tarolt. 12 nagydíjgyőzelmet jegyzett és az összetettben 145 pontos előnyre tett szert. A 14. fordulóban már csak 5 pont hiányzott neki ahhoz, hogy megszerezze az egymás utáni 3. vb-aranyát. Azonban 4 fordulóval a vb befejezése előtt durván megsérült. 2014. július 21-én a belgiumi Genkben Stefan Everts jótékonysági viadalán egy 85 köbcentis gép nyergében balesetet szenvedett. Eltört a bal combcsontja. Ezután kihagyott 3 fordulót, a szezonzárón viszont az óriási fájdalmai ellenére is ott volt 8 héttel a combtörése után. Csak 4 ponttal maradt le a vb-címről. Herlings presztízse hatalmasat nőtt mindenki szemében.

2015
Herlings kiegyensúlyozatlan formában motorozott 2015-ben. Ennek ellenére az első 9 fordulóban 4 nagydíjgyőzelmet aratott, míg az összetettben 139 pontos előnyre tett szert éllovasként. Ezután viszont folyamatosan megsérült. A Német GP-n kulcscsonttörést szenvedett. A Svéd GP-n ujjsérülést szenvedett, amiért kihagyta a Lett GP-t is. Míg a Cseh GP-n traumás csípőfutamot szenvedett, amely végleg megpecsételte a szezonját. Herlings a 18 fordulós vb utolsó 7 nagydíján már nem indult a döntőkben, Loketben a kvalifikációs versenyen sérült meg, amiért végül csak a 7. helyen végzett az MX2 összetettjében.

2018
Jeffrey Herlings jól ismeri a kulcscsonttörést, hiszen többször tört már el a válla. Míg azt is jól tudja, hogy akár gyorsan is fel tud épülni belőle. A kulcscsonttörés a többi töréshez képest gyorsan gyógyul. Míg az sem ritka, hogy valaki frissen műtött vállal is vállalja a versenyzést. Herlings erre a legjobb példa. 2015-ben a Német GP-n június 21-én kulcscsonttörést szenvedett, amiért június 22-én meg is műtötték. 10 nappal a műtétje után pedig már motorozott is. Míg július 4-én már megnyerte a Svéd GP kvalifikációs versenyét is, július 5-én pedig ott volt a Svéd Nagydíj versenyein és megnyerte az 1. futamot is. 14 nappal a kulcscsonttörése után nyert! Pontosan ilyen gyors gyógyulásban bízik idén is Herlings.

jún 14

Három győztes

2013 után fordul elő ismét, hogy a kiskategóriás Nationalben 3 győztest avassanak az első 3 fordulóban. (Hegyi András)

Több fontos dolog is történt a 250-es amerikai motokrossz bajnokság első 3 fordulójában. Eldőlt, hogy a tavalyi bajnok Zach Osborne nem védheti meg a címét, mivel a husqvarnás súlyos vállsérülést szenvedett, amiért idén már nem láthatjuk versenyezni. A Honda 2013 után vezet ismét az összetettben. A 2-szeres amerikai bajnok Jeremy Martin 2014 után szerzett újra 3 dobogót az első 3 fordulóban, míg a vezérhondás 2015 után vezeti ismét a tabellát a 250-es Nationalben. Az első 3 forduló pedig kiegyensúlyozottságot hozott, hiszen 2013 után újra 3 győztest láthattunk az első 3 fordulóban.
Az idei a 14. idény, hogy az első 3 fordulóban 3 különböző győztes legyen. Eddig 6 olyan szezon volt, amikor ne azok közül kerüljön ki a bajnok, akik győzni tudtak az első 3 fordulóban.

Szezonok, amikor az első 3 fordulóban 3 különböző győztest avattak

1980
Az első 3 fordulóban Mark Barnett, Brian Myerscough és Broc Glover diadalmaskodott. A suzukis Barnett lett a bajnok.

1986
Az első 3 fordulóban George Holland, Erik Kehoe és Keith Bowen nyert. A bajnok az a Micky Dymond lett, aki az első 3 fordulóban még dobogós sem volt.

1989
Az első 3 fordulóban Mike Kiedrowski, George Holland és Damon Bradshaw győzött. A hondás Kiedrowski lett a bajnok.

1990
Az első 3 fordulóban Mike Kiedrowski, Guy Cooper és a francia Jean-Michel Bayle voltak a győztesek. A suzukis Cooper szerezte meg a bajnoki címet.

1991
Az első 3 fordulóban Guy Cooper, Doug Henry és Brian Swink volt képes győzelemre. Mégis az a kawasakis Mike Kiedrowski lett a bajnok, aki az első 3 fordulóban két 3. helyet gyűjtött be.

1993
Az első 3 fordulóban Jeremy McGrath, Doug Henry és Jeff Emig nyert. A hondás Henry szerezte meg a bajnoki trófeát.

1994
Az első 3 fordulóban Jeff Emig, Damon Huffman és Steve Lamson szerezte meg a győzelmeket. Mégis a bajnok ismét az a hondás Henry lett, aki csak egyetlen 3. helyre volt képes az első 3 fordulóban.

1995
Az első 3 fordulóban Robbie Reynard, Ryan Hughes és Tim Ferry diadalmaskodott. A bajnok azonban az a hondás Steve Lamson lett, aki az első 3 fordulóban képtelen volt a dobogóra is.

2000
Az első 3 fordulóban a francia Stephane Roncada, Steve Lamson és Kelly Smith nyert. A bajnok azonban a suzukis Travis Pastrana lett, aki az első 3 fordulóban még dobogós sem volt.

2006
Az első 3 fordulóban Mike Alessi, Ryan Villopoto és Andrew Short győzött. A bajnok a kawasakis Villopoto lett.

2010
Az első 3 fordulóban Eli Tomac, a francia Christophe Pourcel és a dél-afrikai Tyla Rattray diadalmaskodott. Azonban a bajnok mégis a hondás Trey Canard lett, aki az első 3 fordulóban csak egyetlen 3. helyre volt képes.

2012
Az első 3 fordulóban Blake Baggett, Eli Tomac és Justin Barcia volt képes győzelemre. A bajnoki címet a kawasakis Baggett vihette haza.

2013
Az első 3 fordulóban a német Ken Roczen, Eli Tomac és a francia Marvin Musquin nyert. A bajnok a hondás Tomac lett.

2018
Az első 3 fordulóban Zach Osborne, Aaron Plessinger és Jeremy Martin volt képes elsőségre. Osborne sérülés miatt már nem lehet bajnok. Plessinger 2 éremmel a 2. helyen áll a tabellán. Míg Jeremy Martin nagyon jó formában motorozik ismét több év után, ő a legkiegyensúlyozottabb. Plessinger és Martin esélyesek a bajnoki címre. Vagy pedig valaki egészen más lesz a bajnok?

jún 11

Motocross edzőtábor a Rolandringen

Hódmezővásárhely ad otthont egy nagyszabású tréning sorozatnak, mely négy napon át zajlik a Szegedi úti pályán. A főszervező Ferenczik Andrea, aki már több hasonló eseményt szervezett nagy sikerrel, melyekben elsősorban az utánpótlás korosztály volt a főszereplő. Az edzéseket Nagy Alex celebrálja, jól bevált módszere, tematikája biztosítja, hogy a résztvevők számára hasznos és eredményes legyen a részvétel.
A jól ismert crossmotorok mellett négykerekű szörnyek is színre lépnek, verseny-quadok már régen száguldoztak a vásárhelyi pályán, most ízelítőt adnak látványból, bátorságból.

A tematikus oktató munka mellett minden korosztály és kategória számára díjmentesen biztosított a szabadedzés, vagy hobby motorozás lehetősége. A pálya kitűnően elő lesz készítve, a locsoló rendszer minden nap üzemelni fog. A depó felszereltsége is a versenyeken szokásos színvonalon fogadja a résztvevőket.
Persze, a bográcsban főtt finomságok sem maradnak el, sőt, a második nap délutánján még Gáspár Laci fellépése is hangulatos és nagyszerű élményt ígér. A kiváló énekesnek, előadóművésznek nagy kedvence a motocross sport, már több alkalommal is megtisztelte depónkat műsorával.

Az időpont július 12 – 15, azaz csütörtöktől vasárnapig, minden nap 10 órai kezdéssel.
A motorozást kedvelő nézőknek az edzés látogatás és Gáspár Laci pénteki, 18 órakor kezdődő koncertje díjmentes, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Az esemény rendezői: MEXmagazin, MEXtrém SE és Center Motorsport.

jún 08

Cairoli a Formula-1-ben

Szerda délután a 9-szeres világbajnok életében először egy Formula-1-es autót tesztelhetett. (Hegyi András)

Amikor tavaly Antonio Cairoli megnyerte a 9. vb-címét, a főszponzora, az osztrák Red Bull megajándékozta őt egy exkluzív Formula-1-es teszt lehetőségével. Erre a tesztre az elmúlt szerdán került sor az ausztriai Red Bull Ringen Zeltwegben. A teszt előtt egy héttel az angliai Milton Keynesben, a Formula-1-es Red Bull Racing Team központjában is járt a gyári KTM-es Cairoli, aki szimulátoros teszten vett részt, üléspróbát vettek rajta, míg megtanulta az F-1-es autó kezelőszerveit is.

Szerda délután Cairoli előbb egy 530 lóerős Formula Renault 3.5 autóval kezdett, majd átült a 2012-es Formula-1-es világbajnok autóba, a több mint 750 lóerős Red Bull RB8-ba. Amellyel összesen 20 kört tett meg. Cairoli segítője a korábbi F-1-es sztár, az ausztrál Mark Webber volt. Cairoli folyamatosan gyorsult fel, a legjobb köre 1:17.1 volt. (A Formula-1-es pályacsúcs 1:07.4, amit a 4-szeres világbajnok Lewis Hamilton tart.) Cairoli nagyon élvezte az F-1 semmihez sem hasonlítható élményét, azonban mégis azt mondta, hogy a motokrossz marad számára az első számú szerelem.

„Először is köszönetet akarok mondani a Red Bullnak ezért a fantasztikus lehetőségért. Csak néhány embernek van arra a lehetősége, hogy átélhesse ezt az élményt. Nagyon boldog vagyok, hogy megadatott nekem ez a lehetőség. Főleg az autó hihetetlen technikája, gyorsulása, ereje és a határtalan fékereje kápráztatott el. Ugyan nem volt elég időm megtanulni a pályát és egészen másképp kellett vezessek, mint a motokrosszban és a raliban, mégis egy hihetetlen adrenalin löketet éreztem. Az F-1-es autóban a legnehezebb az volt, hogy a kokpitben nagyon nehezen lehetett csak mozogni a minél nagyobb stabilitás érdekében. Ez nagyon messze van attól a szabadságérzéstől, amit a krossz motor tud nyújtani.” – nyilatkozta Cairoli.

jún 06

Martin 2015 után ismét vezet

Jeremy Martin megnyerte a párbajt bátyja, Alex Martin ellen. A kétszeres amerikai bajnok 3 év után vezet ismét a 250-es National összetettjében. (Hegyi András)

Jeremy Martin az egyik örökifjú a 125/250 National történetében. A 250-es National 3. fordulójában megszerezte a karriere 14. sikerét a kiskategóriás amerikai motokrosszban, amivel két nagyon szűk klub tagja lett. A 25 éves Martin a 6. krosszos lett, aki legalább 5 idényben képes volt nyerni a 125/250 Nationalben. Míg az ifjabbik Martin a 4. krosszos lett, aki zsinórban legalább 5 szezonban képes volt diadalmaskodni a 125/250 Nationalben. Jeremy Martin 2014 óta minden szezonban győz.

Akik legalább 5 szezonban nyertek a 125/250 Nationalben
Steve Lamson 6 szezonban nyert (1992, 1994, 1995, 1996, 1998, 2000)
Mark Barnett 6 (1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983)
Guy Cooper 5 (1987, 1988, 1989, 1990, 1991)
George Holland 5 (1985, 1986, 1987, 1988, 1989)
Mike Brown 5 (1995, 2001, 2003, 2004, 2005)
Jeremy Martin 5 (2014, 2015, 2016, 2017, 2018)

Akik legalább zsinórban 5 szezonban nyertek a 125/250 Nationalben
Mark Barnett zsinórban 6 szezonban nyert (1978-1983)
Guy Cooper 5 (1987-1991)
George Holland 5 (1985-1989)
Jeremy Martin 5 (2014-2018)

jún 06

20 dobogó

Tomac jön előre a Kawasaki örökranglistáján. Ricky Carmichaelhöz hasonlóan immár neki is 20 dobogója van a 250/450 Nationalben. (Hegyi András)

Eli Tomac a 7. kawasakis lett, aki legalább 20 dobogóra volt képes a királykategóriás amerikai motokrossz bajnokságban. A Kawasaki örökranglistáján befogta a legnagyobb legendát, Ricky Carmichaelt.
Carmichael 2000-ben és 2001-ben motorozott Kawasakival az egykori 250-es Nationalben. A 23 versenye alatt 20 dobogóra volt képes. 2001-ben volt kawasakis bajnok.
Tomac 2016 óta versenyzik Kawasakival a 450-es Nationalben. A 2017-es bajnok Thunder Valley-ban a 27. versenyén szerezte meg a 20. dobogóját.

Kawasakisok, akiknek legalább 20 dobogója van a 250/450 Nationalben
Jeff Ward 35 dobogó
Jeff Emig 32
James Stewart 28
Ryan Villopoto 24
Mike LaRocco 21
Ricky Carmichael 20
Eli Tomac 20

jún 06

Háromból három

Tomac végre nyert hazai pályán. A motokrosszban még sosem kezdett ilyen jól. Lement 3 forduló és a gyári kawasakis hibátlan a 450-es Nationalben. (Hegyi András)

A Colorado-állambeli Eli Tomac végre hazai pályán és hazai közönség előtt is győzni tudott a 450-es Nationalben a coloradói Thunder Valley-ban, ahol eddig csak dobogóra volt képes a 450-es motokrosszban. 2015-ben a 7. helyen végzett, míg olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy vége lett az idényének. 2016-ban a 3., 2017-ben az 5. helyen zárt. Idén viszont az idei 3. kettős futamgyőzelmével nagyon magabiztosan nyert. Pedig egy új, nagyon veszélyes ellenfelet is kapott a gyári hondás Ken Roczen személyében, aki a 2. helyével megszerezte az első hondás érmét a motokrosszban.

Tomac Bob Hannah, Kent Howerton, Ricky Johnson, Jeremy McGrath, Ricky Carmichael és James Stewart mellett a 7. krosszos, aki egy 250/450 National idényben megnyerte az első 3 fordulót. Tomac Stewart mellett a 2. kawasakis, aki erre képes volt. Míg ez a 13. szezon, hogy valaki az első 3 fordulóban hibátlan maradjon. Tomacnak ez a 2. profi idénye, hogy 3 győzelemmel kezdjen. 2013-ban a Nyugati-parti 250-es szuperkrossz sorozatban is 3 győzelemmel nyitott, azonban mégsem lett bajnok. Tomac a 3 bajnoki címe alatt sem kezdett ilyen jól. Se 2012-ben, amikor 250-es szuperkrossz bajnok lett. Se 2013-ban, amikor 250-es motokrossz bajnok lett. Míg tavaly sem, amikor a 450-es motokrosszban lett bajnok. Egyébként csak 1996-ban és 2007-ben fordult elő, hogy nem az lett a bajnok, aki megnyerte az első 3 fordulót. 1996-ban Jeremy McGrath az utolsó fordulóban vesztett a kawasakis Jeff Emig ellen. Míg 2007-ben Carmichael a búcsúszezonját tartotta, csak 6 fordulóban indult.

Szezonok, amikor valaki megnyerte az első 3 fordulót a 250/450 Nationalben
1978
Bob Hannah az első 8 fordulóban verhetetlen volt.

1979
Bob Hannah diadalmaskodott az első 4 fordulóban.

1980
Kent Howerton nyert az első 4 fordulóban.

1986
Ricky Johnsonnak nem volt ellenfele az első 4 fordulóban.

1987
Ricky Johnson ellenállhatatlan volt az első 3 fordulóban.

1996
Jeremy McGrath győzött az első 3 fordulóban.

2002
Ricky Carmichael új rekordot állított fel. Hibátlan volt, mind a 12 fordulóban nyert.

2003
Ricky Carmichael az első 6 fordulóban lehengerlő volt.

2004
Ricky Carmichael megismételte a 2002-es idényét. Mind a 12 fordulóban diadalmaskodott.

2005
Ricky Carmichael a Honda után a Suzukival is hibátlan lett. 12 forduló 12 siker.

2007
2007 volt Ricky Carmichael búcsúszezonja, azonban az első 5 fordulóban ő győzött.

2008
James Stewart hibátlan volt. Mind a 12 fordulóban a legjobb volt.

2018
A 2017-es bajnok Eli Tomac sokkal jobb formában motorozik, mint tavaly. 2017-ben az első 3 fordulóban csak egy győzelme volt, idén viszont 3 sikerrel kezdett.

jún 04

A századik…

Jeffrey Herling centenáriumot tartott a Brit Nagydíjon. Az idei 6. kettős futamgyőzelmével, a 7. nagydíjgyőzelmével megszerezte a karriere 100. dobogóját. (Hegyi András)

Pedig Herlings legfőbb riválisa, a 9-szeres világbajnok Antonio Cairoli bombaformában motorozott Matterley Basinban. A szicíliai legenda előbb megnyerte a kvalifikációs versenyt. Mindkét futamban elhozta a rajtot. Az 1. futamban az övé volt a leggyorsabb köridő. Míg mindkét futamban ő vezetett a legtöbb körben. Mégsem nyerhetett. Herlings a hajrában mindkétszer sokkal taktikusabb, ravaszabb, gyorsabb és agresszívabb volt. Herlings az angliai Matterley Basinban az első krosszos lett, aki 2 kategóriában is győzelemre volt képes. Az idei MXGP sikere előtt 2014-ben és 2016-ban az MX2-ben diadalmaskodott már. Míg Herlings a 74. nagydíjgyőzelmével megünnepelhette a 100. dobogóját is a vb karriere alatt. A rekorder Stefan Evertsnek 166, míg Cairolinak 153 érme van.

Az első dobogó
Herlings már a 2. nagydíján dobogón végzett a világbajnokságon. 2010-ben az olaszországi Mantovában a Lombardiai Nagydíjon a 3. helyen zárt. Az 1. futamban a 6., a 2. futamban a 2. helyen végzett.

A legtöbb dobogó egy idényben
A dobogók számát illetően Herlings legjobb idénye 2013 és 2016 volt. Mindkét MX2-es idényben 15 éremre volt képes.

Dobogós pályák
Herlings összesen 40 pályán volt képes dobogóra. A legtöbb dobogót hazájában, Valkenswaardban szerezte meg, ahol 9-szer volt dobogós. A holland pályán 2010 és 2018 között mindig képes volt az éremre. Herlings Valkenswaardban 8 győzelmet és egy 2. helyet gyűjtött be.

Győzelem, 2. és 3. hely
Herlings a Brit Nagydíjon a 74. nagydíjgyőzelmét aratta. Emellett 23-szor a 2., míg 3-szor a 3. helyen végzett.

80+20
Herlings az MX2-ben 2010 és 2016 között 80 dobogót jegyzett. Míg az MXGP-ben, ahol 2017-ben debütált, 20 dobogónál tart. Herlings az MXGP-ben nagyobb tempót diktál, mint az MX2-ben. A kiskategóriában a 3. szezonjában szerezte meg a 20. dobogóját, míg a királykategóriában alig másfél szezon alatt jutott el 20 éremig.

Herlings dobogói szezononként
2010 6 dobogó
2011 11
2012 13
2013 15
2014 12
2015 8
2016 15
2017 11
2018 9

Régebbi bejegyzések «