okt 18

Cairoli MotoGP gépen

Az olasz Antonio Cairoli idén megszerezte a 9. vb-címét a motokrossz vb-n. Ez alkalomból a munkáltatója, a KTM egy exkluzív ajándékkal lepte meg. (Hegyi András)

2017. október 17-én a szicíliai egy MotoGP teszten vehetett részt a spanyolországi Valenciában. Cairoli a KTM gyári csapatának a vendégeként tesztelhette az osztrák márka gépét, az ezer köbcentis RC16-ot. Cairoli összesen 22 kört tett meg a Ricardo Tormo pályán, ahol ott volt a KTM tesztpilótája, a finn Mika Kallio is, aki jó néhány instrukcióval segítette az olasz legendát.

Cairolinak ez volt a második MotoGP tesztje, hiszen 2007. november 6-án már vezetett egy MotoGP gépet. 10 évvel ezelőtt a gyári Yamaha csapat vendégeként, szintén Valenciában, kipróbálhatta barátja, Valentino Rossi 800-as YZR-M1 gépét. Akkor Cairoli 10 kört teljesített a Yamahával.

Cairoli a MotoGP után a Formula-1-ben is tesztelni fog, hiszen a Red Bull Racing felajánlotta neki, hogy kipróbálhatja az RB13 versenyautót.

okt 18

Musquin rekordjai

Nagy éve volt idén a gyári KTM-es francia Marvin Musquinnek. 2016-hoz viszonyítva Marv Attack nagyon felgyorsult. Egyfelől ismét van a franciáknak egy királykategóriás sztárjuk Amerikában, hiszen Musquin francia rekordokat ért el. Másrészről úgy tűnik, hogy Musquin révén megvan Ryan Dungey utódja a KTM-nél. (Hegyi András)

450 szuperkrossz
Musquin révén 2002 után született ismét francia győzelem a szuperkrossz királykategóriájában. Musquin az első francia, aki 4 ütemű géppel nyert. Az összetettben a 3. helyen végzett. 2002 után zárt ismét egy francia a legjobb háromban.

450 motokrossz
Musquin révén 2001 után nyert ismét francia az amerikai motokrossz bajnokság királykategóriájában, 4 győzelmével immár a legeredményesebb francia az 1972 óta létező 250/450 Nationalben. Musquin az első francia, aki zsinórban 3 győzelemre volt képes, az összetettben a 2. helyen zárt. 2000 után fordult elő újra, hogy egy francia a legjobb háromban végezzen.

Mint Bayle
Musquin beállította a legsikeresebb francia krosszos, Jean-Michel Bayle két rekordját is. Bayle mellett Musquin a 2. francia, aki 4 különböző kategóriában is győzni tudott Amerikában. Míg Bayle-hez hasonlóan immár Musquin is 25 győzelemmel rendelkezik Amerikában az összes géposztályt figyelembe véve. Nyert a 250-es szuperkrosszban (11 elsőség) és motokrosszban (8) valamint a 450-es szuperkrosszban (2) és motokrosszban (4) is. Míg Bayle a 250-es szuperkrosszban (16) és motokrosszban (2), a 125-ös (3) és az 500-as motokrosszban (4) diadalmaskodott.

Monster Energy Kupa
A Las Vegas-i holtszezoni szuperkrossz versenyeken, a U.S. Openen és a Monster Energy Kupán Musquin az első francia győztes és az első, aki a Las Vegas-i holtszezoni szuperkrossz viadalokon nem japán motorral volt képes a győzelemre.

Mint Villopoto
Ryan Villopoto mellett Musquin a második, aki a Monster Energy Kupán hibátlan volt és megnyerve mindhárom futamot, egy millió dollárral lett gazdagabb.

Mint Stewart
James Stewart mellett Musquin a második, aki győzni tudott a 3 legfontosabb holtszezonbeli szuperkrossz viadalon, a Bercy Szuperkrosszon, a Monster Energy Kupán és a Red Bull Straight Rhythm versenyen.

okt 17

Musquin, a milliomos

A világ legnagyobb összdíjazású motorkrossz versenyén, az amerikai Monster Energy Kupán két kétszeres világbajnok volt a középpontban. A szlovén Tim Gajser az első amerikai szuperkrossz viadalán indult, amely egy balesettel zárult. Míg a francia Marvin Musquin mindhárom futamot – a futamok 10 körből álltak – megnyerte, aminek köszönhetően 1 millió dollárral lett gazdagabb. (Hegyi András)

A kétszeres MX2-es világelső Musquinnek nagyszerű szezonja volt idén Amerikában. A gyári KTM-es előbb a 3. helyen végzett a 450-es szuperkrossz vb-n, majd a 450-es amerikai motokrossz sorozatban a 2. helyen zárt. Pedig térdsérüléssel bajlódott, amiért a Nemzetek Krosszát le is mondta. A 7. Monster Energy Kupán azonban már ott volt Las Vegasban, ahol ő lett a második milliomos. 2011-ben a 10-szeres amerikai bajnok Ryan Villopoto zsebelte be az 1 millió dollárt a 3 futamgyőzelmével. Ezt idén megismételte Musquin is. Méghozzá rekordokkal. Musquin az első francia győztes a Monster Energy Kupán, míg ő az első, aki nem japán motorral nyert, a negyedik nekifutásra tudott győzni. Az idei sikere előtt 2011-ben a 11., 2013-ban az 5., 2016-ban a 3. helyen végzett. Musquin jelenleg az első számú francia krosszos Amerikában, akinek egyre nagyobb lesz a hírneve. A két vb-címe mellett már van egy 250-es amerikai szuperkrossz bajnoki aranya, nyert már a Nemzetek Krosszán a francia válogatottal, diadalmaskodott a franciaországi Bercy Szuperkrosszon és az amerikai Red Bull Straight Rhythm viadalon is.

Gajser újonc volt a Monster Energy Kupán. Jeffrey Herlings után ő volt az újabb MXGP sztár, aki idén bemutatkozott Amerikában. Amíg azonban Herlings tarolt az amerikai motokrossz bajnokságban, addig Gajser bukott a Monster Energy Kupán. A gyári hondás régi álma teljesült azzal, hogy végre debütálhatott egy amerikai szuperkrossz eseményen. 2015-ben és 2016-ban is sérülések miatt mondta le az indulását. Gajser az edzésen a 6. időt szerezte meg. Az 1. futamot is jól kezdte. Jól rajtolt, a 3. helyen is motorozott. Ám a 7. körben, az 5. helyen haladva, balesetet szenvedett. Nem sérült meg komolyabban, de a 2. és a 3. futamot már nem vállalta.

7. Monster Energy Kupa
1. Musquin (FRA) KTM, 3 pont, 2. Anderson (USA) Husqvarna, 6 pont, 4. Wilson (GBR) Husqvarna, 11 pont.

okt 09

Gajser Amerikában

A 3-szoros holland világbajnok Jeffrey Herlings után egy másik vb-sztár, a 2-szeres világbajnok szlovén Tim Gajser is bemutatkozik Amerikában. A gyári hondás a most szombati Monster Energy Kupán debütál Las Vegasban. (Hegyi András)

Végre teljesül Tim Gajser régi álma. Bemutatkozhat a világ legnagyobb összdíjazású motokrossz viadalán, a 2011 óta létező Monster Energy Kupán. Gajser 2015-ben és 2016-ban is szeretett volna már versenyezni Las Vegasban, azonban a sérülések megakadályozták ebben. Idén viszont ott lesz. Ő az első kelet-európai világbajnok, aki egy amerikai versenyen rajthoz áll majd. Gajser számára azonban egyébként egyáltalán nem ismeretlen az USA, hiszen a világbajnokságon 2015 és 2017 között folyamatosan versenyzett az Amerikai Nagydíjon, ráadásul 2015-ben és 2016-ban is amerikai pályán lett világelső. Mégis nagy várakozások előzik meg amerikai fellépését, hiszen első ízben fog egy amerikai stadionban motorozni egy szuperkrossz viadalon. Gajser révén pedig hosszú idő után ismét egy kelet-európai krosszosra szegeződnek a reflektorok Amerikában.

A kelet-európai motokrossz elsősorban az egykori csehszlovák motorosok és a csehszlovák gyártmányú CZ motorkerékpárok révén vált híressé az USA-ban. A 70-es években igazi sztárok voltak a csehszlovákok a tengerentúlon. Az egykori Inter-AMA bajnokságban Vlasztimil Valek és Zdenek Velky bajnoki címre volt képes a CZ nyergében. Míg Valek és Velky mellett Jaroslav Falta is képes volt versenyeket nyerni az Inter-AMA sorozatban a CZ-vel. De a csehszlovákok az amerikai szuperkrossz bajnokságban és az amerikai motokrossz bajnokságban is jeleskedtek. A Falta-CZ páros győzelemre is képes volt 1974-ben a 250-es szuperkrosszban, míg Velky a CZ nyergében 1975-ben a 3. helyen végzett egy 250-es szuperkrossz viadalon. A CZ-vel azonban nem csak a csehszlovák krosszosok tudtak gyorsak lenni. A CZ a 70-es években meghatározó márka volt mind az amerikai szuperkrosszban, mind az amerikai motokrosszban. A 250/450-es Nationalben és az egykori 500-as Nationalben 1972-ben az első győzelmet CZ-vel aratták. A 70-es évek után hosszú szünet következett. Az ez ideig utolsó kelet-európai sikert Amerikában a cseh Jiri Dostal aratta 1999-ben. A Keleti-parti 250-es szuperkrosszban a 3. helyen végzett St. Louisban.

A jelen első számú kelet-európai motokrossz sztárja Tim Gajser számára nem teljesen ismeretlen a szuperkrossz, hiszen Európában már több viadalon ért el sikert. (Tavaly megnyerte az Arnhem Szuperkrosszt Hollandiában, míg szintén 2016-ban egy futamgyőzelemmel a 7. helyen végzett a Supermotocross Kupán Németországban.) Ennek ellenére mégis teljesen új lesz számára a most szombati Monster Energy Kupa, hiszen első ízben fog egy amerikai szuperkrossz pályán és versenyen motorozni. Igazi mély vízbe ugrik Gajser!

okt 05

A 71. Nemzetek Krossza

Számok és érdekességek Hegyi András elemzésében.

4
A francia válogatott zsinórban a 4. győzelmét aratta. Egymás utáni 4 győzelemre még az amerikai és a brit csapat volt képes. A britek 1963 és 1967 között 5-ször diadalmaskodtak. Míg az amerikaiak 1981 és 1993 között 13-szor, 2005 és 2011 között 7-szer nyertek.

Paulin
Gautier Paulin a 3. versenyző, aki egymás után legalább 4-szer nyert. Csak két amerikai versenyző volt képes hasonlóra. David Bailey 1982 és 1986 között 5-ször győzött az amerikai válogatott tagjaként, míg Jeff Ward 1987 és 1990 között 4-szer nyert az amerikai csapattal.

Charlier
A franciák 2001 és 2014 után idén is megnyerték a Hatnapost, az enduro csapat vb-t és a Nemzetek Krosszát, a motokrossz csapat vb-t is. Christophe Charlier pedig idén mindkét szakágban szerepelt a francia válogatottban. Charlier ezzel történelmet írt. Ő az első, aki egyazon évben megnyerte a Hatnapost és a Nemzetek Krosszát is. A franciák mellett még a britek győztek egyazon szezonban a Hatnaposon és a Nemzetek Krosszán. A britek 1949-ben, 1950-ben és 1953-ban dupláztak.

Az első holland dupla
A hollandok 2016 után ismét a 2. helyen végeztek. Ez a 12. holland érem a Nemzetek Krosszán. Azonban első ízben esett meg, hogy 2 egymást követő évben is a dobogón végezzenek.

20 év
A briteknek nagyon jól sikerült az idei Nemzetek Krossza hazai környezetben. Véget vetettek a két évtizedes éremtelenségüknek. 1997 után ismét dobogóra állhattak a 3. helyükkel. Ez a britek 32. dobogója a Nemzetek Krosszán. A britek 16 győzelemmel, 7 ezüstéremmel és 9 harmadik hellyel rendelkeznek.

Max Anstie
A britek és az egész idei Nemzetek Krossza legnagyobb sztárja Max Anstie volt. Nem várt módon mindkét futamában nyert. 1985 óta van 3 kategória és 3 futam a Nemzetek Krosszán, csak 2002-ben és 2003-ban volt egyfutamos a csapat vb – ő a 3. brit, aki duplázni tud a Nemzetek Krosszán. 1985-ban David Thorpe az 500-ban, 1994-ben Paul Malin a 125-ben duplázott. Az MXGP-ben diadalmaskodó Max Anstie 2014 után az első brit, aki kategóriagyőzelemre volt képes. 2014-ben Tommy Searle az MX2-ben volt a legjobb. 1985 óta Anstie a 6. brit, aki nyert egy kategóriában. Anstie és Searle mellett ez a bravúr még James Dobbnak, Paul Malinnak, David Thorpe-nak és Kurt Nicollnak sikerült.

Európai márkák
1985 óta az idei a 3. csapat vb, ahol csak európai márkákkal nyertek futamgyőzelmeket. 2012-ben és 2013-ban mindhárom futamban KTM győzelem született. Míg idén két Husqvarna és egy KTM siker volt. (A Husky a KTM tulajdona.) A Husqvarna számára az idei volt a legsikeresebb Nemzetek Krossza 1985 óta, hiszen 2 futamgyőzelmet idén jegyzett először.

Az első ausztrál
A 18 éves Hunter Lawrence történelmet írt azzal, hogy megnyerte az MX2-es kategóriát. Ő az első ausztrál, aki kategória győzelmet aratott a Nemzetek Krosszán. Ilyenre még a legsikeresebb ausztrál krosszos Chad Reed sem volt képes.

9
A 22-szeres győztes amerikai válogatott csak a 9. helyen végzett. Ezzel az amerikaiak megismételték a történetük legrosszabb eredményét. 1975-ben a Brad Lackey, Tony DiStefano, Jim Pomeroy és Kent Howerton alkotta amerikai négyes szintén a 9. helyen zárt. Az amerikai csapat legendás menedzsere, a belga Roger De Coster viszont a karriere legrosszabb eredményét érte el az amerikai csapat élén. 1997-ben az USA a 8. helyet szerezte meg.

okt 02

Francia négyes

Nagy évük volt a franciáknak a terepmotorozásban. 2001-hez és 2014-hez hasonlóan idén ismét megnyerték az enduro és a motokrossz csapatvilágbajnokságot is. (Hegyi András)

A 92. Hatnapos után a 71. Nemzetek Krosszán is diadalmaskodtak a gallok, akik zsinórban a 4. sikerüknek örülhettek, hiszen 2014 óta veretlenek. Összességében az 5. győzelműket szerezték meg a legfontosabb motokrossz eseményen.

A Nemzetek Krossza 2008 után tért vissza Nagy-Britanniába, amely 10. alkalommal fogadta a motokrossz olimpiáját, amelyet 2006 után rendeztek meg ismét Matterley Basinban. A 38 válogatottból az esőben és sárban a franciák voltak a legjobbak, akik a kiegyensúlyozottságukkal nyertek. Pedig egy B-csapattal érkeztek meg, hiszen sérülések miatt 3-szor is át kellett alakítaniuk a válogatottjukat. Előbb Marvin Musquin, majd Dylan Ferrandis, legvégül Benoit Paturel sérült meg. A franciák azonban 2001-hez, 2014-hez és 2016-hoz hasonlóan újra egy B-csapattal is győzni tudtak, míg 2001-hez és 2016-hoz hasonlóan ismét úgy tudtak diadalmaskodni, hogy egyetlen egy kategóriagyőzelmet sem arattak. A franciák csapatként voltak fantasztikusak. Romain Febvre (Yamaha) a 2. helyen végzett az Openben, a 2015-ös MXGP világbajnok már az egymás utáni 3. sikerénél jár a Nemzetek Krosszán. Gautier Paulin (Husqvarna) a 3. helyen zárt az MXGP-ben. Paulin egyéniben még sosem volt világelső, azonban a Nemzetek Krosszán már az egymás utáni 4. diadalát szerezte meg. Ilyenre csak két amerikai, David Bailey és Jeff Ward volt képes. Febvre és Paulin teljesítménye nem meglepetés, hiszen ők igazi csapat vb-specialisták. Ellenben a harmadik francia, Christophe Charlier (Husqvarna) óriási meglepetést okozott. Charlier idén szakágat váltott. A motokrossz vb-ből átköltözött az enduro vb-be. Ennek ellenére 2013 után meghívót kapott ismét a francia motokrossz válogatottba és az MX2-ben elért 4. helyével nagyon nagy szerepe volt abban, hogy Franciaország zsinórban immár negyedszerre is elhódítsa a Peter Chamberlain trófeát. Ilyenre csak az USA és Nagy-Britannia volt képes. Charlier viszont az első motoros lett, aki ugyanabban a szezonban megnyerte a Hatnapost és a Nemzetek Krosszát is!

A franciák mellett a hollandok, a britek és az ausztrálok örülhettek még.
A hollandok Jeffrey Herlings (KTM) vezetésével 2016 után ismét a 2. helyen végeztek. A hollandok két egymást követő évben első ízben állhattak dobogóra a Nemzetek Krosszán. Herlings 2016-hoz hasonlóan ismét megnyerte az Opent.
A vendéglátó britek még boldogabbak lehettek. Max Anstie (Husqvarna) vezetésével a britek 20 év után először ismét érmesek lettek a Nemzetek Krosszán. A britek 1997 után először ismét a 3. helyen végeztek. Anstie káprázatos volt. Két futamgyőzelemmel a csapat vb és az MXGP legjobbja volt. 1994 után aratott ismét két futamgyőzelmet egy brit a Nemzetek Krosszán. Anstie csapattársa Dean Wilson és Tommy Searle volt. Wilson a 3. helyen zárt az Openben, míg Searle a 13. helyen végzett az MX2-ben – Searle az 1. futamában kuplunggondok miatt kiállni kényszerült. A britek, akik 16 győzelemmel büszkélkedhetnek a csapat vb-n, a 32. érműket gyűjtötték be a Nemzetek Krosszán.

Az ausztrálok egy 18 éves fiatal miatt lehettek nagyon boldogok. A suzukis Hunter Lawrence történelmi sikereket ért el. Miután megnyerte az MX2 összetettjét, ő lett a Nemzetek Krossza első ausztrál kategória győztese. Míg ő az első ausztrál tini, aki megkapta a legjobb fiatalnak járó Ricky Carmichael díjat is.

A csapat vb legsikeresebb válogatottja, az amerikai alakulat viszont csúnyán leszerepelt. A 22-szeres győztes amerikaiak beállították a történetük legrosszabb eredményét. 1975 után ismét csak a 9. helyen végeztek. Az amerikaiak 2004 után nem szereztek érmet. Míg ez volt az amerikai csapat legendás menedzserének, a belga Roger De Costernek a legrosszabb helyezése is. De Coster 1981 óta irányítja az USA válogatottját, amelynek két tagja nagyon peches volt. Thomas Covington nagyon hamar térdsérülést szenvedett. Míg Cole Seely mindkét futamában kiállni kényszerült a hátsó lengéscsillapító hibája miatt.
A magyar válogatott, a Szőke Márk, Tompa Krisztián és Firtosvári Gábor alkotta trió a 33. helyen zárt.

71. Nemzetek Krossza
1. Franciaország 20 pont, 2. Hollandia 31 pont, 3. Nagy-Britannia 32 pont, …33. Magyarország.

Sze 30

Legfontosabb kérdések a 71. Nemzetek Krossza előtt

Magyarország
Mire lesz képes a Szőke Márk, Tompa Krisztián és Firtosvári Gábor alkotta magyar trió? A tavalyi 27. helynél előrébb tud a magyar válogatott végezni?

Franciaország
A francia válogatott zsinórban negyedszerre is győzni fog?
Hogy fog szerepelni a francia válogatottban az a Christophe Charlier, aki idén már az enduro vb-n versenyzik?
A francia Gautier Paulin és Romain Febvre ismét hozzák a kimagasló formájukat a csapat vb-n?

Hollandia
A hollandok első ízben győzni fognak?
Jeffrey Herlings a csapat vb-n is folytatja a lehengerlő formáját?
Brian Bogers mennyire fogja befolyásolni a hollandok eredményességét?

USA
Véget ér az amerikaiak nyeretlenségi sorozata, amely 2011 óta tart?
Mire lesz képes Zach Osborne, aki idén Amerikában 250-es szuperkrossz és motokrossz bajnok is volt?
Mire lesz képes Thomas Covington a 450-es gépen?
1992-höz hasonlóan ismét nyer egy olyan amerikai csapat, amely csak újoncokból áll?

Belgium
2015 után ismét érmesek lesznek a Vörös Lovagok?
Brent Van Doninck versenyképesebb lesz idén a 250-es géppel, mint tavaly a 450-es géppel?
Kevin Strijbos és Jeremy Van Horebeek ismét húzóemberek lesznek?

Olaszország
Antonio Cairoli 2013 után ismét futamgyőztes lesz?
Cairoli legyőzi Herlingset?
Michele Cervellin és Alessandro Lupino méltó társai lesznek a 9-szeres világbajnoknak?
2013 után érmesek lesznek az olaszok?

Svájc
1965 után ismét dobogóra állhatnak a svájciak?
Hogy fog szerepelni Jeremy Seewer a 450-es motoron?
Hogy fog szerepelni Valentin Guillod a 250-es motoron?

Nagy-Britannia
A hazai pálya előny vagy hátrány lesz a briteknek?
1997 után ismét érmesek lesznek végre a britek?
Netalántán meg lesz az első brit győzelem 1994 után?

Ausztrália
A kenguruk meglepetést okozhatnak?
Dean Ferris és Hunter Lawrence meglepetésemberek lehetnek?
2011 után esetleg ismét érmesek lesznek az auszik?

Észtország
Hogy sikerül Tanel Leok egymás utáni 17. Nemzetek Krossza?
Az első 10-be bejutnak az észtek?

Németország
A németek gyorsan elfeledtetik a tavalyi kudarcukat, amikor is nem jutottak be a döntőbe és csak a 22. helyen zártak?

Szlovénia
Hogy fog szerepelni a 2-szeres világbajnok Tim Gajser?

Spanyolország
Hogy fog szerepelni a fiatal spanyol sztár, a 3-szoros nagydíjgyőztes Jorge Prado?

Dánia
Hogy fog szerepelni a fiatal dán sztár, a vb-harmadik Thomas Kjer Olsen?

Lettország
Milyen eredményre képesek majd a lettek az idei MX2-es világbajnok Pauls Jonass nélkül?

Irán
Hogy fog bemutatkozni Irán, amely először indít csapatot a Nemzetek Krosszán?

(Hegyi András)

Sze 25

Három újonc az amerikai válogatottban

1992-höz hasonlóan ismét 3 újonc alkotja az amerikai keretet. (Hegyi András)

58
Zach Osborne, Cole Seely és Thomas Covington is először kapott meghívót az amerikai válogatottba. Immár 58 amerikai motokrosszos szerepelt a Nemzetek Krosszán, ahol az amerikaiak 1972-ben debütáltak.

1992
1972, 1978, 1981, 1982, 1983 és 1992 után idén is 3 újonc motorozik az amerikai csapatban. 1972-ben 4 újonc volt az amerikai válogatottban. 1978-ban, 1981-ben, 1982-ben és 1983-ban a 4 fős amerikai alakulatban 3 újonc volt. Míg 1992-ben az amerikai trió csak újoncokból állt. Ugyanúgy, mint idén.
1992-ben Jeff Emig, Mike LaRocco és Billy Liles nyertek.

2014
Cole Seely révén 2014 után szerepel ismét Honda versenyző az amerikai válogatottban. Ez a 27. szezon, hogy az amerikai válogatottban van hondás krosszos. Az USA válogatottja idén 41. alkalommal indul a motokrossz csapat vb-n. A 22-szeres győztes amerikai válogatott 19 alkalommal nyert hondásokkal, utoljára 2010-ben.

1975
1975 után ismét 2 Husvarna versenyző, Osborne és Covington kapott helyett az amerikai válogatottban. 1975-ben Brad Lackey és Kent Howerton motorozott Huskyn a Nemzetek Krosszán. 42 évvel ezelőtt az USA a 9. helyen végzett.

Sze 23

Visszatérés Nagy-Britanniába

A Nemzetek Krosszát 2008 után rendezik meg ismét a briteknél. Matterley Basin 2006 után fogadja ismét a csapat vb-t, amely 10. alkalommal látogat el a szigetországba. A magyar válogatott 2006 után szerepel ismét Nagy-Britanniában. Szőke Márk, Firtosvári Gábor és Tompa Krisztián alkotja a magyar triót. (Hegyi András)

Október elsején rendezik meg a 71. Nemzetek Krosszát, azaz a motokrossz csapat vb-t. A helyszín Matterley Basin egy jól ismert pálya az egyéni világbajnokságból, amely másodízben látja vendégül a legfontosabb motokrossz eseményt. Nagy-Britanniában a britek a legeredményesebbek, hiszen 4 alkalommal nyertek hazai pályán. Utoljára azonban 1969-ben voltak érmesek a britek otthon. Ha 48 év után újra érmesek lennének hazai környezetben, akkor az azt is jelentené, hogy 1997 után újra dobogóra állhatnának a Nemzetek Krosszán.

Érdekességek a Nagy-Britanniában megrendezett Nemzetek Krosszáról
-A 6-szoros egyéni világbajnok, a belga Joel Robert 1969-ben Nagy-Britanniában nyert először a Nemzetek Krosszán. Robert 2-szer győzött a belga válogatottal.
-Az 5-szörös egyéni világbajnok, a belga Roger De Coster szintén 1969-ben Nagy-Britanniában nyert először a csapat vb-n. De Coster 6 Nemzetek Krosszán diadalmaskodott.
-Az 5-szörös egyéni világbajnok, a szintén belga Georges Jobé 1980-ban az egyetlen csapat vb-címét szerezte meg Nagy-Britanniában.
-Két amerikai, a 10-szeres AMA bajnok Ryan Villopoto és a 7-szeres AMA bajnok James Stewart 2006-ban Nagy-Britanniában győzelemmel debütált a Nemzetek Krosszán. Villopoto és Stewart az amerikai válogatott tagjaként 2008-ben is bevette Nagy-Britanniát.
-Villopoto és Stewart a kétszeres világbajnok brit Jeffrey Smith-szel egyetemben a legeredményesebb a Nagy-Britanniában megrendezett Nemzetek Krosszán. Mindhárman 2-szer lettek csapatvilágbajnokok a szigetországban.
-A 10-szeres világbajnok belga Stefan Everts 2006-ban Nagy-Britanniában szerepelt utoljára a Nemzetek Krosszán. Everts kétszer is megnyerte a párbajt az amerikai James Stewart ellen és az egyéni értékelésben kettős futamgyőzelemmel diadalmaskodott. Ez azonban kevés volt a csapat vb-címre, Belgium a 2. helyen végzett. Everts a karriere alatt 5-ször győzött a belga válogatottal.

A Nemzetek Krossza Nagy-Britanniában

1949 – Brands Hatch, 1. Nagy-Britannia
1952 – Brands Hatch, 1. Nagy-Britannia
1957 – Brands Hatch, 1. Nagy-Britannia
1964 – Hawkstone Park, 1. Nagy-Britannia
1969 – Farleigh Castle, 1. Belgium
1980 – Farleigh Castle, 1. Belgium
1998 – Foxhills, 1. Belgium, …23. Magyarország
2006 – Matterley Basin, 1. Egyesült Államok, …27. Magyarország
2008 – Donington Park, 1. Egyesült Államok
2017 – Matterley Basin, ?

Sze 22

Fontanesi számokban

Nagy éve volt az olaszoknak a motokrosszban. 1999, 2012, 2013 és 2014 után újra két vb-címnek örülhetnek. (Hegyi András)

Antonio Cairoli 2 év szünet után ismét világbajnok lett a királykategóriában, az MXGP-ben. Már 9-szeres világbajnok. Míg a női vb-n Kiara Fontanesi egy év szünet ismét a legjobb lett. A legsikeresebb női krosszos az 5. vb-aranyát vihette haza.
Fontanesi rekordokkal tért vissza a csúcsra. Immár minden rekord a nevéhez fűződik a 2008 óta létező női motokrossz vb-n.
Neki van a legtöbb nagydíjgyőzelme. Neki van a legtöbb érme. Neki van a legtöbb futamgyőzelme. Neki van a legtöbb kettős futamgyőzelme. Neki van a legtöbb vb-pontja. Ő szerepelt a legtöbb nagydíjon.
Míg immár ő a legfiatalabb 5-szörös világbajnok is. Pont Cairolit előzte meg az örökranglistán.

59
Kiara Fontanesi 59 nagydíjat teljesített. 15 évesen 2009-ben mutatkozott be a női világbajnokságon. Két 10. helyet szerzett a szezonnyitó Bolgár Nagydíjon. Fontanesi 2009 óta csak egyetlen egy nagydíjról hiányzott. A 2012-es szezonzárón, a Német Nagydíjon sérülés miatt nem indult.

18
Fontanesi összesen 18 nagydíjgyőzelmet aratott. Fontanesi az örökranglistán idén előzte meg a 3-szoros világbajnok német Stephanie Laiert, aki 16-szor nyert. Fontanesi első ízben a 2011-es Finn Nagydíjon nyert. 2011 óta minden szezonban képes a nagydíjgyőzelemre. A legjobb idénye 2012 volt, amikor 5 nagydíjgyőzelmet jegyzett.

40
Fontanesi 40-szer volt dobogós. Az első érmét 2009-ben szerezte meg. A szezonzárón, a Holland Nagydíjon Lieropban a 2. helyen végzett. Fontanesi legjobb szezonja 2011 és 2012 volt, mindkét idényben 7-7 éremre volt képes. Fontanesi 2009 óta minden idényben képes a dobogóra.

40
Fontanesi 40 futamgyőzelmet gyűjtött össze. Első alkalommal 2009-ben a szezonzárón a hollandiai Lieropban nyert. A legjobb idénye 2012 volt, amikor is 10 futamgyőzelmet jegyzett. Fontanesi 2009 óta minden idényben képes a futamgyőzelemre.

12
Fontanesi 12 kettős futamgyőzelmet aratott. Először 2011-ben Finnországban duplázott. 2011 mellett még 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben tudott kettős futamgyőzelmeket szerezni. A legjobb szezonja 2012 és 2013 volt 4-4 duplázással.

2271
Fontanesi összesen 2271 pontra volt képes. A legtöbb pontot 2012-ben gyűjtötte össze, a 336 pontja abszolút rekord a női vb-n.

5
Fontanesi a belga Stefan Everts, Joel Robert, Roger De Coster, Eric Geboers, Georges Jobé és Joel Smets valamint a szintén olasz Antonio Cairoli mellett a 8. motoros, aki legalább 5 vb-címmel büszkélkedhet. Fontanesi azonban az összes férfi kollégáját megelőzte, hiszen ő minden idők legfiatalabb 5-szörös világbajnoka. Fontanesi csak 23 éves! Honfitársát, Cairolit előzte meg, aki 26 évesen szerezte meg az 5. vb-aranyát.

Régebbi bejegyzések «