ápr 24

Osborne megelőzte Roczent

A gyári husqvarnás Zach Osborne a karriere legjobb versenyét teljesítette a 250-es szuperkrosszban. Először rajt-cél győzelemmel diadalmaskodott. (Hegyi András)

Nagyon emlékezetes győzelmet aratott Zach Osborne most szombaton a Keleti-parti 250 szuperkrossz bajnokság utolsó előtti, 8. fordulójában. Az idei 3. sikerével óriási lépést tett a címvédése felé. Tavaly az utolsó előtti fordulóban egy pont hátránnyal a 2. helyen várta a szezonzárót, míg idén éllovasként 15 pont előnye van a szezonzáró előtt. Osborne pedig önmagához képest szokatlan módon nyert. A nagyon hosszú pályafutása alatt először rajt-cél győzelemre volt képes. Amivel több rekordot is elért.

Osborne megszerezte a Husqvarna 10. győzelmét a kiskategóriás szuperkrosszban, amely győzelem egyben az 50. sikere volt a nem japán márkáknak a kiskategóriás szuperkrosszban. (Az 1985-ben elrajtolt kiskategóriás szuperkrosszban eddig 541 versenyt rendeztek, azaz a japán márkák 491 viadalon diadalmaskodtak összesen.) Nem japán motorral első ízben az amerikai Travis Preston nyert 2001-ben, Preston egy Husqvarnával győzött. Míg nem japán motorral a francia Marvin Musquin a legsikeresebb, 11 győzelmet jegyzett. Az győzelmi örökranglista másodikja pedig immár Osborne a maga 7 győzelmével. Osborne szombaton a német Ken Roczent előzte meg. Összesen 15 versenyző volt képes győzni nem japán motorral. Míg csak 2 nem japán márka tudott nyerni az amerikai kiskategóriás szuperkrosszban. Ez a két márka a Husqvarna és a KTM. A KTM 2013-ban vette meg a Husqvarnát, amely azóta ismét a fénykorát éli a motokrosszban.

Az 50 nem japán siker a kiskategóriás szuperkrosszban
Marvin Musquin (KTM) 11 győzelem
Zach Osborne (Husqvarna) 7
Ken Roczen (KTM) 6
Nathan Ramsey (KTM) 5
Jason Anderson (KTM) 4
Shane McElrath (KTM) 4
Jordon Smith (KTM) 3
Joshua Hansen (KTM) 2
Martin Davalos (Husqvarna) 2
Travis Preston (Husqvarna) 1
Joshua Hill (KTM) 1
Grant Langston (KTM) 1
David Pingree (KTM) 1
Brock Sellards (KTM) 1
Jessy Nelson (KTM) 1

ápr 20

A 20. Tomac ünnepelt…

A gyári kawasakis Eli Tomac begyűjtötte a 20. királykategóriás szuperkrossz győzelmét, amivel megnyerte az idén első ízben kiírt minisorozatot, a 3 fordulós Triple Crown szériát. (Hegyi András)

A 14. fordulóban Tomac ünnepelhetett. Megszerezte az idei 7. győzelmét, aminek köszönhetően ő lett az első győztese a Triple Crown miniszériának. Januárban Anaheimben nyert, márciusban Atlantában a 3. helyen végzett, míg az elmúlt szombaton Minneapolisban ismét Tomac győzött, így a győzelmi örökranglistán ismét feljebb lépett. Immár egy új rekord fűződik a nevéhez. Tomacnak van a legtöbb győzelme azok között a versenyzők között, akik nem voltak bajnokok, 20 győzelemmel büszkélkedhet már, azaz ugyanannyi sikere van, mint a 2-szeres bajnok Jeff Wardnak!

Jeff Ward
Jeff Ward egy ikon, egy legenda. A 80-as évek egyik főszereplője volt a skót származású krosszos. Feledhetetlen párbajokat vívott főleg Ricky Johnsonnal, Broc Gloverrel és Ron Lechiennel. Nagyon hosszú karriere volt, hiszen 1979 és 1992 között összesen 160 viadalon versenyzett. Míg minden idők egyik legkiegyensúlyozottabb versenyzője is, hiszen zsinórban 8 idényben volt képes győzni 1984 és 1991 között. Ward a Kawasaki jelképe is, hiszen a 80-as években ő volt a vezérkawasakis, aki csak Kawasakival nyert. Ward 1984-ben a 46. viadalán nyert először, míg 1991-ben a 146. versenyén szerezte meg az utolsó, 20. sikerét.

Eli Tomac
Tomac idén a győzelmi örökranglistán megelőzte Jean-Michel Bayle-t, Mark Barnettet, Jeff Stantont, Kevin Windhamet és Damon Bradshaw-t is, míg immár befogta Jeff Wardot is. A 78. viadalán begyűjtötte a 20. sikerét. Azonban van egy óriási különbség Ward és Tomac között. Tomac még sosem volt bajnok a szuperkrossz királykategóriájában!

ápr 20

Idén sem bajnok a Honda

A Hondának idén sem sikerült. A szuperkrossz királykategóriájának a legsikeresebb márkája immár 15 éve nem képes a bajnoki címre. (Hegyi András)
Justin Brayton az elmúlt szombaton a 14. fordulóban a 4. helyen végzett. Ez pedig azt jelentette, hogy 3 fordulóval a bajnokság befejezése előtt a Honda immár nem lehet bajnok. Azaz a királykategóriás szuperkrossz legsikeresebb márkája – 15 bajnoki cím, 212 győzelem – idén sem tudta megszakítani a nyeretlenségi sorozatát, amely immár 2003 óta tart. 15 évvel ezelőtt Ricky Carmichael volt az utolsó hondás bajnok.
A Hondának idén felemás szezonja volt. A gyári hondások, Ken Roczen és Cole Seely már februárban megsérültek. Roczen a 6. fordulóban súlyos kézsérülést szenvedett, míg Seelynek a 8. fordulóban eltört a keresztcsontja és a medencecsontja. Egy veterán hondás, a privát hondás csapatban versenyző Brayton ellenben nagyszerű volt. Közel 34 évesen ő lett a legidősebb győztes, míg ő várt a legtovább az első győzelmére is, hiszen a 131. viadalán diadalmaskodott első ízben. Brayton a sikereivel elérte, hogy a mezőny legjobb hondása lett idén.
A bajnoki cím nélküli időszakok márkánként
Suzuki
A legtöbb időt a Suzuki várt arra, hogy ismét bajnok legyen. 1981-ben Mark Barnett vezette bajnoki címre a Suzukit, amelynek ezután 24 évet kellett várnia az újabb bajnoki címre. 2005-ben Ricky Carmichael megérkezett a Suzukihoz és azonnal bajnoki címmel ajándékozta meg a Suzukit. A Suzuki eddig 4-szer volt bajnok.
Yamaha
A Yamahánál is egy szupersztár vetett véget a böjtnek. Mike Bell 1980-ban volt bajnok a Yamahával, amelynek 18 évet kellett várnia ezután az újabb bajnoki címre, amelyet Jeremy McGrath szállított 1998-ban. McGrath 1998-ban igazolt a Yamahához és azonnal bajnok is lett vele. A Yamaha 11 bajnoki címmel büszkélkedhet.
Kawasaki
A zöldek leghosszabb nyeretlenségi szériája 10 év volt. 1987-ben Jeff Ward volt a bajnok a Kawa nyergében, amely után 1997-ben lett ismét bajnok a Kawasaki Jeff Emig jóvoltából, aki megszakította McGrath négy éven át tartó menetelését. A Kawasaki összesen 10 bajnoki címet szerzett.
Honda
Amikor McGrath 1996-ban szakított a Hondával, azt mondta, hogy a Honda sosem lesz nélküle ismét bajnok. Nos, Carmichael 6 évvel később bajnoki címhez segítette a Hondát. De amióta 2004-ben Carmichael elhagyta a Hondát, a Honda tényleg nem képes a bajnoki címre. Egyértelműen az a nagy kérdés, hogy mikor szakad meg végre a Honda egyre hosszabb bajnoki cím nélküli időszaka? Mikor lesz meg a Honda 16. bajnoki címe a szuperkrossz királykategóriájában?

ápr 18

Cairoli 150. dobogós helyezése

Nehéz versenye volt, de sérült szemmel is képes volt megszerezni a karriere 150. dobogóját a 2. helyével. (Hegyi András)

Az eddigi legnehezebb versenye volt Portugáliában Antonio Cairolinak. Az 1. futamban a rajt utáni első kanyarban volt egy ütközése, amiért visszaesett a 10. helyre. Hamar feljött a 6. helyig, azonban egy felmenőben hibázott, lefullasztotta a motorját. Visszacsúszott a 7. helyig. Ezt követően pedig egy felverődő kő olyan erővel csapódott az arcába, hogy kitört a szemüvege lencséje és megsértette a jobb szemét is. Ennek ellenére mégis fel tudott zárkózni a 2. helyig. A 2. futamban jobban sikerült a rajtja, vezetett is, azonban nagyon hamar bedagadt a jobb szeme, ami nagyon zavarta a motorozását. Azonban így is képes volt begyűjteni a 2. helyet.

Cairoli tehát a nehézségek dacára kihozta a maximumot a Portugál Nagydíjból. Ráadásul kétszeresen is elégedett lehet.
Az új edzőpartnere, a 17 éves spanyol Jorge Prado a karriere legjobb formájában motorozik. A spanyol tini először aratott kettős futamgyőzelmet, aminek köszönhetően első ízben nyert meg egymás után két nagydíjat. A spanyolok közül csak Jonathan Barragan és Carlos Campano volt képes hasonlókra. Prado vb-címre hajt!

Cairoli önmagával is elégedett lehet. Vert helyzetből, sérülten is fel tudott állni a dobogó 2. fokára, amely a pályafutása 150. dobogós helyezése volt. Először 2004-ben, a hollandiai Lichtenvoordéban volt érmes. Az MX2-ben, a Benelux Nagydíjon két 3. hellyel a dobogó 3. fokán végzett. Azóta minden szezonban képes az éremszerzésre. A legjobb idénye 2013 volt, amikor az MX1-ben 15 érmet gyűjtött össze. Az érmes örökranglistát Stefan Everts vezeti, a 10-szeres világbajnok 166 éremre volt képes. Míg Cairoli idei legnagyobb ellenfele, Jeffrey Herlings 96 dobogónál tart.

Antonio Cairoli dobogós helyezései évről évre
2004 5 érem (MX2)
2005 9 (MX2)
2006 9 (MX2)
2007 14 (13 MX2, 1 MX1)
2008 6 (MX2)
2009 9 (MX1)
2010 12 (MX1)
2011 12 (MX1)
2012 14 (MX1)
2013 15 (MX1)
2014 14 (MXGP)
2015 6 (MXGP)
2016 8 (MXGP)
2017 12 (MXGP)
2018 eddig 5 (MXGP)

ápr 17

Herlings 10. győzelme a királykategóriában

A holland sztár bukott is, de mégis kettős győzelmet aratott. (Hegyi András)

Sok nagynevű motokrosszos akkor vált igazán sztárrá, amikor a kiskategóriából felköltözött a királykategóriába. Elég megemlíteni pár nevet. Ricky Carmichael, Jeremy McGrath, Stefan Everts, Ryan Dungey, Ryan Villopoto és Antonio Cairoli mind-mind azt követően váltak legendákká, hogy felköltöztek a királykategóriába. Az MXGP éllovasa, Jeffrey Herlings is úgy tűnik, hogy erre az útra léphet. A 24. királykategóriás nagydíján bezsebelte a 10. királykategóriás nagydíjgyőzelmét. Ami azt is jelenti, hogy sokkal hamarabb ért el a 10. GP-diadalához, mint az MX2-ben, ahol ugyebár abszolút rekordernek számít.

A 2004 óta létező MX1/MXGP kategóriában eddig 30 nagydíjgyőztest avattak. A legsikeresebb Cairoli a maga 60 nagydíjgyőzelmével. Míg 7 krosszos tudott legalább 10 nagydíjgyőzelemig elérni. Cairoli és Herlings mellett Stefan Everts (35 nagydíjgyőzelem), Joshua Coppins (11), Clement Desalle (22), Romain Febvre (11) és Tim Gajser (10) volt még képes legalább 10 nagydíjgyőzelemre. A leghamarabb Everts szerezte meg a 10. nagydíjgyőzelmét. A 2. idényében, a 20. nagydíján ünnepelhette a 10. sikerét. Evertset Febvre követi, a francia a 2. idényében, a 21. nagydíján gyűjtötte be a 10. elsőségét. Utánuk jön Herlings. Herlings ugyebár idén másodéves az MXGP-ben, ahol a Portugál GP a 24. nagydíja volt.

Azaz Herlings egyelőre eredményesebb, mint az MX2-ben. A kiskategóriában ugyanis a 3. szezonjában és a 31. nagydíján szerezte meg a 10. nagydíjgyőzelmét. Az MX2-ben összesen 61. nagydíjgyőzelmet aratott.

ápr 16

Martin első duplája

A kétszeres amerikai bajnok Jeremy Martin a szuperkrossz karriere legjobb formájában motorozik. Olyan eredményeket ér el a 250-es szuperkrosszban, mint amilyeneket azelőtt soha a pályafutása alatt. Most szombaton a Keleti-parti bajnokságban megnyerte az egymás utáni 2. győzelmét, ami egyben az egymás utáni 4. érme is. (Hegyi András)

Az idei utolsó, harmadik Triple Crown forduló fantasztikus hármas csatát hozott. A husqvarnás Zach Osborne, a KTM-es Jordon Smith és a hondás Jeremy Martin azonos pontszámmal végzett a 3 futam után. A hármas viadalt Martin nyerte meg, mivel ő győzött az utolsó, harmadik futamban. Az 1. és a 2. futamban is a 3. helyen végzett, miután elvesztette a párbajt Smith ellenében. A 3. futamban viszont megnyerte a győzelemért folytatott párbajt Osborne ellen.

Martin 2013 óta versenyzik a kiskategóriás szuperkrosszban, ahol idén nagyon felgyorsult. 2015-ben és 2016-ban yamahásként zsinórban 3 éremre volt képes, idén hondásként már 4 egymás utáni fordulóban tudott dobogóra állni. Míg most először fordul elő, hogy Martin zsinórban kétszer nyerjen.

Martin a 16. hondás, aki zsinórban legalább 2 győzelemre volt képes a kiskategóriás szuperkrosszban. (Eddig összesen 34 hondás győztes volt.) Az első hondás duplázó Larry Brooks volt 1985-ben. A legtöbbször Jeremy McGrath és Doug Henry nyert egymás után hondásként a 125/250 szuperkrosszban. Mindketten 7-szer nyertek egymás után. Míg Martin révén 2013 után történt meg ismét, hogy egy hondás egymás után kétszer győzzön. 2013-ban Eli Tomac zsinórban 3-szor diadalmaskodott.

Martin a győzelmével hatalmas ünneplésben részesült, hiszen hazai pályán, hazai környezetben versenyzett Minneapolisban, mely annak a Minnesota államnak a legnagyobb városa, amely államban a 9-szeres amerikai bajnok Ryan Dungey is született.

Hondások, akik egymás után legalább 2 győzelmet arattak a kiskategóriás szuperkrosszban.

Jeremy McGrath 7 egymás után diadal (1992), 3 (1991), 2 (1991)
Doug Henry 7 (1993)
Justin Barcia 4 (2012), 2 (2012)
Eli Tomac 3 (2012, 2013), 2 (2012)
Trey Canard 3 (2008)
Larry Brooks 2 (1985)
Willie Surratt 2 (1986)
Kyle Lewis 2 (1987)
Ty Davis 2 (1990)
Keith Turpin 2 (1986), 2 (1986, kétszer duplázott 1986-ban)
Brian Swink 2 (1991)
Jeromy Buehl 2 (1991)
Stephane Roncada 2 (1997)
Davi Millsaps 2 (2006)
Joshua Grant 2 (2006)
Jeremy Martin 2 (2018)

ápr 13

Tomac: 19 győzelem

Eli Tomac idén a győzelmek tekintetében túlszárnyalta Jean-Michel Bayle-t, Mark Barnettet, Jeff Stantont és Kevin Windhamet. A 13. fordulóban pedig utolérte a legendás Damon Bradshaw-t is. Immár Tomac is 19 győzelemmel rendelkezik a királykategóriás szuperkrosszban. (Hegyi András)

A 19-es szám hírhedt is, hiszen ez a legnagyobb szám, amivel valaki nem tudott bajnok lenni. Tomac bajnok lesz valaha? Tavaly nagyon közel került hozzá, ellenben idén sokkal nehezebb dolga van, hiszen 4 fordulóval a bajnokság vége előtt 68 pont a hátránya.

Bradshaw
Mindenidők egyik legnagyobb tehetségének tartották a még mindig csak 46 éves Damon Bradshaw-t. 1989-ben újoncként 17 évesen azonnal megnyerte a Keleti-parti 125-ös szuperkrossz bajnokságot. Ami nem mellesleg a Yamaha első kiskategóriás szuperkrossz bajnoki címe is volt. Bradshaw a királykategóriás szuperkrosszban is letette a névjegyét 1989-ben. Egyetlen versenyen indult és a 3. helyen végzett. Azaz óriási várakozás előzte meg az 1990-es bemutatkozását. Ami azonban csak részben sikerült. Az 1990-es szezonnyitón, azaz a 2. királykategóriás szuperkrossz viadalán már győzni tudott. Utána viszont már nem minden sikerült ilyen simán Damon Bradshaw-nak. A Keleti Szörny nagy sztárrá vált, azonban mégsem szupersztárrá. Bradshaw 1989 és 1997 között versenyzett a királykategóriás szuperkrosszban, ahol összesen 95 versenyen vett részt. Azonban csak 4 szezonban tudott diadalmaskodni, 1990 és 1993 között minden szezonban nyert. Az utolsó, 19. sikerét az 58. viadalán aratta. Bradshaw csak Yamahával nyert. Ő a Yamaha sztárjai közül a legnagyobb vesztesnek számít. Elég két másik yamahást megemlíteni, hogy miért vesztes Bradshaw. Bob Hurrikán Hannah 20-szor nyert Yamahával és 3 bajnoki címre is képes volt. James Bubba Stewart ugyanúgy 19-szer diadalmaskodott a Yamahával, azonban ő 2009-ben bajnok volt. Bradshaw viszont egyszer sem. 1991-ben és 1992-ben a 2. helyen végzett az összetettben.

Tomac
Eli Tomac egyre inkább kezd hasonlítani Bradshaw-ra. 2017-ben Tomac megismételte Bradshaw 1992-es szezonját. 1992-ben Bradshaw a 9 győzelme ellenére sem lett bajnok, az utolsó fordulóban vesztette el a bajnoki címet. 2017-ben Tomac is 9-szer diadalmaskodott, ám ő sem lett bajnok, ő is az utolsó fordulóban vesztett. Most szombaton pedig Tomac befogta Bradshawt a győzelmek számát illetően is. Bradshaw-val együtt immár Tomac is az a versenyző, akinek a legtöbb győzelme van azok között a krosszosok között, akik sosem voltak bajnokok a szuperkrossz királykategóriájában. Tomac és Bradshaw között egyre több a hasonlóság. Főleg a kiegyensúlyozatlanság miatt. Bradshaw is az volt, ahogyan Tomac is az. Tomac formáját és tudását látva, biztosan győzni fog még, azaz akár már idén ő lehet az a rekorder, akinek a legtöbb győzelme van bajnoki cím nélkül. Tomac azonban csak akkor lehet bajnok bárki ellen, ha végre kiegyensúlyozottá tud válni.

ápr 12

A sármester

A Nyugati-parti 250-es szuperkrossz bajnokságban a yamahás Aaron Plessinger óriási lépést tett az első bajnoki címe felé az idei 4. győzelmével. A hátralévő 2 fordulóban már két 5. hely is elég neki a bajnoki győzelemhez. (Hegyi András)

Aaron Plessinger a sártengerben javított. A 6. és a 7. fordulóban még éremre sem volt képes – csak egy-egy 8. és 5. helyet szerzett -, ellenben Seattle-ben neki ment a legjobban a sárdagasztás. Nagy fölényű rajt-cél győzelmet aratott. Több mint 33 másodpercet vert a másodikra a mindössze 8 körös versenyben! Az idei 4. sikerével egyfelől 17 pontra növelte az előnyét az összetettben, azaz két 5. hely is elég lenne a számára a bajnoki elsőséghez, míg a Yamaha ranglistáján is előrébb lépett.
Plessinger a 8. yamahás, aki egy kiskategóriás szuperkrossz bajnokságban legalább 4 győzelmet arat. A múltban csak Jeff Emig nem lett bajnok azt követően, hogy egy idényben legalább 4 győzelmet szerzett yamahásként. 1991-ben egy bizonyos Jeremy McGrath jobb volt nála. Míg Plessinger a 7. krosszos, aki a kiskategóriás szuperkrosszban legalább 6 győzelemre legyen képes a Yamahával a pályafutása alatt. Ha valaki legalább 6 győzelmet szerzett a Yamahával a karriere alatt, az mindig bajnok lett.

Yamahások, akik legalább 4 győzelmet arattak egy 125/250 szuperkrossz szezonban
Nyugati-part
Kevin Windham
1996 6 győzelem (bajnok)
1997 6 (bajnok)

Cooper Webb
2015 6 (bajnok)
2016 5 (bajnok)

Ernesto Fonseca
2001 5 (bajnok)

Jeff Emig
1991 4 (nem bajnok)

Aaron Plessinger
2018 4 (?)

Keleti-part
Damon Bradshaw
1989 6 (bajnok)

Ernesto Fonseca
1999 6 (bajnok)

Stephane Roncada
2000 4 (bajnok)

Chad Reed
2002 6 (bajnok)

Yamahások, akik legalább 6 győzelemmel rendelkeznek a kiskategóriás szuperkrosszban
Kevin Windham 12 győzelem (2-szeres bajnok)
Ernesto Fonseca 12 (2-szeres bajnok)
Cooper Webb 11 (2-szeres bajnok)
John Dowd 7 (az 1998-as bajnok)
Damon Bradshaw 6 (az 1989-es bajnok)
Chad Reed 6 (a 2002-es bajnok)
Aaron Plessinger 6 (?)

ápr 12

Herlings: 70. nagydíj győzelem.

Jeffrey Herlings egy nagyon értékes győzelmet aratott az idei első olaszországi nagydíjon. Az olaszok legendáját, a 9-szeres világbajnok Antonio Cairolit hazai pályán győzte le. (Hegyi András)

Méghozzá nagyon fölényesen. Herlings idén először nagyon jól rajtolt, az 1. futamban idén először elhozta a startot, megszerezte az első olaszországi nagydíjgyőzelmét az MXGP-ben. A karriere 55. kettős futamgyőzelmét ünnepelhette meg. Immár Ő a legsikeresebb versenyző Arco di Trentoban, hiszen immár 4 nagydíjgyőzelemnél tart a pályán. A múltban az MX2-ben 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban már győzött az olaszországi helyszínen. Herlings Cairolit és Kiara Fontanesit előzte meg, akik 3-3 győzelemre voltak képesek Arco di Trentoban. Míg Herlings a sikerével rekordokkal szerezte meg a pályafutása 70. nagydíjgyőzelmét. Ő lett a legfiatalabb 70-szeres nagydíjgyőztes, míg ő jutott el a 70. nagydíjgyőzelemig a legkevesebb szezon alatt. Herlings Stefan Everts és Cairoli mellett a 3. krosszos, aki legalább 70 GP-diadallal rendelkezik.

Stefan Everts
A vb legsikeresebb versenyzője, a 10-szeres világbajnok 2003-ban a Francia Nagydíjon gyűjtötte be a 70. nagydíjgyőzelmét. 2003-ban a belga legenda a 14. szezonját töltötte a világbajnokságon. Everts a 70. nagydíjgyőzelmét 30 évesen, 9 hónaposan és 19 naposan szerezte meg.

Antonio Cairoli
A 9-szeres világbajnok 2014-ben a Svéd Nagydíjon ünnepelhette meg a 70. nagydíjgyőzelmét. Cairolinak a 2014-es szezon a 11. idénye volt a vb-n. Négy évvel ezelőtt Cairoli 28 évesen, 9 hónaposan és 7 naposan szerezte meg a 70. GP-diadalát.

Jeffrey Herlings
A legsikeresebb holland krosszos 2010 óta versenyzik a vb-n, azaz az idei a 9. szezonja. A 3-szoros világbajnok Herlings majd csak idén szeptemberben lesz 24 éves. A 70. nagydíjgyőzelmét 23 évesen, 6 hónaposan és 25 naposan szerezte meg.

ápr 12

Prado

A 9-szeres világbajnok Antonio Cairoli elégedetlen lehet a saját teljesítményével. Az olasz legenda az idei 4. nagydíjon elmaradt a várakozásoktól, hiszen hazai pályán az idei leggyengébb eredményét érte el. Csak a 3. helyen végzett. Az új edzőpartnerével, az új tanítványával, a 17 éves spanyol Jorge Pradoval viszont nagyon elégedett lehet. (Hegyi András)

Az MX2 spanyol sztárja Prado idén új életet kezdett. Immár nem Belgiumban edz és nem az 5-szörös világbajnok Joel Smets irányítja a felkészülését. Elköltözött Olaszországba, ahol a De Carli csapatnál immár Cairolival végzi a felkészülését. Az előszezon nem sikerült Pradonak, mivel eltörte az egyik könyökét. Ez a sérülés rányomta a bélyegét a felkészülésére. Az idénynyitón csak a 11. helyen végzett. Aztán egyre gyorsabb lett. A 2. és a 3. fordulóban is a 2. helyen végzett. A 4. fordulóban, a Trentino GP-n Olaszországban viszont már győzni tudott. Megszerezte az idei első futamgyőzelmét, majd begyűjtötte a karriere 4. nagydíjgyőzelmét is. Prado a sikerével a tabellán feljött az összetett 2. helyére. Egyértelműen ő tűnik a lett Pauls Jonass legnagyobb ellenfelének. A Trentino GP egyébként Prado kedvenc versenye, hiszen tavaly itt szerezte meg a karriere első nagydíjgyőzelmét.

Az egykori 65 köbcentis junior világbajnok és 3-szoros Európa-bajnok Prado a győzelmével több spanyol rekordot is beállított. Jonathan Barragan mellett ő a második spanyol, aki 2 idényben is nagydíjgyőzelemre volt képes. Barragan 2008-ban és 2009-ben volt nagydíjgyőztes. Míg Prado megszerezte a spanyolok 20. nagydíjgyőzelmét a motokrossz vb történetében. Az első spanyol GP-diadal 2002-ben született meg, Javier Garcia Vico megnyerte az 500-as Orosz Nagydíjat. A legtöbb nagydíjgyőzelmet Barragan és Carlos Campano gyűjtötte, fejenként 7-7 nagydíjgyőzelmet jegyeztek. Míg Campano az egyetlen spanyol világbajnok, 2010-ben az MX3-ban volt világelső.

A spanyol nagydíjgyőztesek
Jonathan Barragan 7 nagydíjgyőzelem
Carlos Campano 7
Jorge Prado 4
Alvaro Lozano 1
Javier Garcia Vico 1

Régebbi bejegyzések «